Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Pelikanenkuiken uit ei gekropen

Het eerste pelikanenkuiken van het jaar is uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. “Wij waren blij verrast toen we het ei zagen en er een maand later een jong tevoorschijn kwam”, vertelt dierverzorger Hielko van Rijthoven. “Het kuiken eet goed en de kersverse ouders pakken de verzorgende rol perfect op.” De andere drie koppels hebben het voorbeeld overgenomen. Ook in hun nesten liggen eieren.

In het voorjaar begint het broedseizoen voor pelikanen. Na een broedperiode van ongeveer een maand komt het ei uit. De ouders zijn een ervaren koppel, ook vorig jaar brachten zij een kuiken succesvol groot. Het jong wordt nu nog veilig en warm gehouden onder de vleugels van de ouders. “Als de jonge pelikaan drie maanden oud is, kan het kuiken zelfstandig zwemmen en krijgt het een eerste vliegles”, vertelt Hielko.

Pelikanenkuiken

De pelikanenkolonie in Snavelrijk bestaat uit tien individuen. Kroeskoppelikanen leven in de natuur in Oost-Europa en Azië. De vogelsoort heeft een kwetsbare status door onder andere het verlies van overwinteringsgebieden en de jacht door de lokale bevolking. Tot enkele weken geleden was Snavelrijk beperkt toegankelijk wegens de landelijke maatregelen tegen de vogelgriep. Hielko: “Nu zijn de maatregelen opgeheven en is de doorloopvolière weer volledig geopend. Bezoekers kunnen het kuiken, de volwassen kroeskoppelikanen en andere vogelsoorten bewonderen in Snavelrijk van DierenPark Amersfoort.”