Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Ontmoet de dinobewoners

De DinoAdventures zijn momenteel in volle gang. Veel bezoekers hebben deze herfstvakantie al een onvergetelijk avontuur beleefd. Iedereen is deze vakantie uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan de dinobroedplaats waar veel eieren op het punt staan uit te komen.

Maar het bezoek verloopt anders dan gepland… Plotseling kleurt de lucht oranje en klinkt er een donderend geluid. Een vulkaan dreigt uit te barsten, de dino-eieren moeten zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht. Gelukkig ben je onder de veilige hoede van een Dinoranger.

Robin - DierenPark Amersfoort

Robin Zawadzki is een van de Dinorangers. Hij begeleidt de bezoekers tijdens de spannende Adventures. Naast dat hij van avonturen houdt, weet hij ook ontzettend veel van dino’s. Hij stelt graag een aantal dinobewoners graag aan je voor.

T-rex

Misschien wel de bekendste dino: de Tyrannosaurus rex. Deze naam betekent ‘koning van de tiranhagedissen’. Een vleeseter met vlijmscherpe tanden. Zijn kaken bevatten wel zestig tanden van 23 centimeter lang die de Rex regelmatig verliest bij een aanval. Geen probleem trouwens: daar komen weer nieuwe tanden voor terug.

T-Rex - DierenPark Amersfoort
De T-rex: een vleeseter met vlijmscherpe tanden.

De T-Rex is met veertien meter lang een van de grootste carnivoren die ooit op het land leefden. De handjes en voorpoten zijn te klein en te zwak om grote prooien vast te houden, dus van weinig nut bij de jacht. Daarom vermoeden deskundigen dat deze dino een aaseter was. De Tyrannosaurus rex weegt zo’n 8000 kilo. Dat zijn bijna twee olifanten bij elkaar. Deze dino is te zwaar om hard te rennen, maar heeft wel een snelle wandelpas.

Triceratops

De bekende dino met drie hoorns op de kop. Door de bouw van deze dino lijkt de triceratops, en niet alleen door zijn hoorns, op een neushoorn. Net als de neushoorn, kan deze dino een flinke drafje inzetten. De tricera is echt een groepsdino en leeft in grote kudde’s. Het dier is een ‘herbivoor’ en eet dan ook vooral plantaardig voedsel. Deze dino heeft een hoornsnavel met achter in de bek brede kiezen. Hiermee kan de triceratops zelfs het meest stugge groen fijnmalen.

Door de bouw van deze dino lijkt de triceratops, en niet alleen door zijn hoorns, op een neushoorn.

Velociraptor

In ons Dinopark kun je zelfs een velociraptor ontmoeten die net uit het ei is gekropen. Deze dinosoort zijn belhamels, doerakken. Hun naam betekent dan ook ‘snelle rover’. Deze dino’s jagen in kuddes, snel en slim. De velo’s smeden van te voren een plan waarmee zij hun prooi in de val laten lopen.

Deze dinosoort zijn belhamels, doerakken.

Brachiosaurus

De allerhoogste dino uit ons Dinopark en een van de grootste dino’s die sowieso op aarde heeft rondgelopen. De brachiosaurus wordt tussen de 25 en dertig meter lang. Hij krijgt ook weleens de naam ‘armhagedis’ vanwege zijn lange voorpoten. De bouw van deze dino is sowieso bijzonder: een kleine kop in vergelijking tot zijn lichaam, erg lange nek, zeer lange voorpoten en een vrij korte staart. Eerst werd gedacht dat deze dino de bladeren uit de boomtoppen haalde met zijn lange hals. Uit recent onderzoek blijkt dat de nek rechtop wordt gehouden. Waarschijnlijk hield hij zijn nek op heuphoogte, horizontaal met zijn lichaam en graasde hij op laag groeiende planten en struiken.

De brachiosaurus wordt tussen de 25 en 30 meter lang.

Pterodactylus

‘Pterodactylus’ betekent ‘vleugelvinger’. Een vliegend dier dus met een vleugelwijdte van vijftig centimeter tot tweeënhalve meter. Ja, je leest het goed: de ptero is een ‘vliegend reptiel’ en dan ben je officieel geen dino. De pterodactylus is wel verwant aan de dino’s. Deze hoogvlieger is een carnivoor en leeft in de buurt van meren en zeeën. Met zijn kleine, iets vooruitstekende tanden jaagt het dier vooral op vis, maar mogelijk ook op insecten.

De ptero is een ‘vliegend reptiel’ en dan ben je officieel geen dino.

DinoAdventures

Zelf deze en nog veel meer andere dinosaurussen ontmoeten? Dat kan in ons Dinopark. Kom je in de herfstvakantie, dan kom je mij misschien ook wel tegen tijdens de DinoAdventures. Die beleef je nog de hele herfstvakantie in DierenPark Amersfoort. Hopelijk tot snel (als je durft)!