Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Onstuimige vulkanen tijdens de DinoAdventures

Over een week is het zover: dan starten de DinoAdventures weer in het Dinopark van DierenPark Amersfoort. Na een jaar afwezigheid wegens RIVM-maatregelen die van kracht waren, kunnen bezoekers deze vakantie weer mee met de Dinoranger tijdens een spannende DinoAdventure. Dit jaar staan de Adventures volledig in het teken van vulkanen en eieren.

Een blog van dinokenner Wim Lagendijk.

Wim DierenPark Amersfoort 2

Wim Lagendijk is al jaren Gids in het dierenpark. Hij vertelt de bezoekers niet alleen vol passie over de dierbewoners, maar ook over de dino’s: de dieren van vroeger. Natuurlijk is het programma een onvergetelijk avontuur, maar je steekt er ook nog wat van op.  Zijn dinokennis is erg belangrijk voor de Adventures.

Vulkaanuitbarsting

In ons Dinopark staat de bezoeker oog in oog met dino’s. Van de brachiosaurus tot de T-rex en van de triceratops tot de pterodactylus, Je beleeft hier avonturen uit de oertijd, maar toch is dit jaar het thema van de Adventures actueler dan ooit.

T-Rex
In ons Dinopark staat de bezoeker oog in oog met dino’s.

Wij leggen tijdens de Adventures namelijk een link tussen het verleden, het heden en de toekomst. De bezoeker ontdekt wat extreme natuurverschijnselen doen met onze leefomgeving. Dit jaar is iedereen uitgenodigd om samen met de Dinoranger op kraamvisite te gaan bij de dinosaurussen. Maar… er staat een vulkaan op uitbarsten en daar worden ook de dino’s onstuimig van. Wat volgt is een onvergetelijk avontuur door het bos, moeras een grot. Langs brokstukken en gloeiende lava baant de bezoeker zich een weg naar de safe rooms.

DinoAdventures v3 1920 x 1080 px
Wat volgt is een onvergetelijk avontuur door het bos, moeras een grot.

Grote natuurschade

De vulkaan op La Palma houdt momenteel de gemoederen flink bezig, maar ook in de tijd van de dino’s hadden vulkaanuitbarstingen grote impact. Er vonden toen regelmatig vulkaanuitbarstingen plaats. Net als nu, zorgde dat ook toen voor grote schade aan de natuur. Zo was de lavastroom levensgevaarlijk voor dieren, maar ook zorgt het lava ervoor dat planten worden vernietigd en er daardoor weinig voedsel te vinden is. Maar een vulkaanuitbarsting heeft meer gevolgen. Bij de uitbarstingen komt veel as vrij dat resulteert in enorme rookwolken. In de dinotijd bleven die zelfs wel maanden hangen en dat zorgde voor zeer slecht zicht. Maar ook kwamen er bij deze uitbarstingen schadelijke stoffen vrij. De stralen van de zon konden niet goed door aswolken heenkomen, waardoor de aarde weinig licht kreeg. Dit had natuurlijk slechte gevolgen voor de natuur, de dieren en de dino’s op aarde. Of het nu vulkaanuitbarstingen zijn, aardbevingen, overstromingen of extreme droogt droogte: natuurextremen zijn nooit goed voor de wereld. De impact is altijd enorm.

T-Rex (11)
T-rex

Dino-ei

Ook dino-eieren spelen een grote rol tijdens deze Adventures. Bezoekers brengen een bezoekje aan de Dinobroedplaats waar veel eieren op het punt van uitkomen liggen. Een moeder-dino vind je niet op het nest er dat is logisch: veel soorten dinosaurussen legden hun eieren, zonder er daarna op te broeden. Maar een handjevol dino’s waren hier een uitzondering op, bijvoorbeeld de mayasaurus en de oviraptor. Dat weten we, omdat archeologen bij opgravingen deze soorten op hun eieren vonden.

DinoAdventures DierenPark Amersfoort 1
Ook dino-eieren spelen een grote rol tijdens deze Adventures.

Eerder in deze blog zei ik al hoe belangrijk de zon is voor de natuur. Bij een vulkaanuitbarsting kon de atmosfeer zo veranderen, dat de zonnestralen niet goed de aarde konden bereiken. Hierdoor zakte de temperatuur flink en dat zorgde ervoor dat er meer mannen werden geboren. De ontwikkeling van een vrouwtje in een ei is namelijk meer afhankelijk van de temperatuur. Dit was niet alleen bij de dino’s zo, maar ook nu nog steeds bij bijvoorbeeld de reptielen.

Leren

Zo zie je er maar: wij kunnen nu nog steeds ontzettend veel leren van de dinosaurussen die miljoenen jaren geleden op onze aarde rondliepen. Daarom vind ik de dinosaurussen zo interessant. Tijdens de Adventures vertellen de Gidsen en ik je van alles over de dino’s. Maar natuurlijk ga ik zelf ook mee met een Dinoranger op DinoAdventure. Zie ik jou dan ook? Als je durft…

Meer over de DinoAdventures