De parasolmieren vormen de nieuwe groep nadat de vorige kolonie overleed. “De mierenkolonie is nog klein, maar groeit de komende jaren uit tot een volwaardige, grote groep”, vertelt dierverzorger Paul Rodewijk.
De nieuwe kolonie bestaat uit duizenden werksters, soldaten en een koningin. “In de eerste maanden helpen wij de kolonie door voedsel dicht bij de voorraadkamer te leggen. Hier halen de parasolmieren het blad op dat wordt verwerkt in de schimmel”, legt Paul uit. De opbouw van een nieuwe kolonie duurt jaren. Alleen de koningin kan eitjes leggen. Dit doet zij in de schimmelkamer. De soldaten beschermen de schimmel, terwijl de werksters verschillende ruimtes bouwen en continu met bladeren in de weer zijn.
De diersoort heeft de naam ‘parasolmier’ te danken aan het feit dat deze mierensoort het blad sierlijk boven het hoofd draagt. De nieuwe mierenkolonie is afkomstig van de Mierenboerderij die deze jonge kolonie succesvol heeft laten uitgroeien tot de huidige grootte. Fans van DierenPark Amersfoort kunnen nog steeds een parasolmier adopteren. De lopende adopties worden automatisch overgezet naar leden uit de nieuwe kolonie. “De mierenkolonie zal de komende jaren uitgroeien tot een succesvolle groep, die bestaat uit honderdduizenden mieren”, voorspelt Paul. De komende tijd kunnen bezoekers de nieuwe, groeiende mierenkolonie bewonderen in het Honderdduizend Dierenhuis in DierenPark Amersfoort.