Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Nieuw siamang-koppel

DierenPark Amersfoort verwelkomt een nieuwe mannelijke siamang. Het mannetje, genaamd William, komt uit Engeland en is veertien jaar oud. William heeft inmiddels kennisgemaakt met vrouwtje Titus, die al langere tijd in het park leeft. “De siamangs hebben met elkaar gezongen. We zijn blij om te horen dat het koppel dit doet, dit geeft aan dat de apen interesse in elkaar hebben”, vertelt dierverzorger Kiki Klomp.

Aangezien William uit een dierenpark in Engeland komt, verbleef hij de eerste periode achter de schermen in quarantaine. Dierenparken aangesloten bij EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) wisselen onderling dieren met elkaar uit om een gezonde dierpopulatie in stand te houden. Tijdens de quarantainetijd werd er een gezondheidscheck uitgevoerd en werden ziektes uitgesloten. “Daarna hebben de twee apen stapsgewijs kennis met elkaar gemaakt. Deze introductie verliep goed. Beide apen zijn nieuwsgierig naar elkaar en zoeken elkaar regelmatig op”, vertelt Kiki.

Nieuw siamang-koppel in DierenPark Amersfoort

Siamangs komen oorspronkelijk voor in bossen in delen van Azië. Hier leeft de apensoort in kleine familiegroepen. Deze gibbonsoort leeft hoog in de bomen, maar mede door ontbossing worden deze apen in de natuur bedreigd. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt The Aspinall Foundation in Indonesië. Deze organisatie bouwt opvanglocaties voor gewonde en zieke siamangs, waarna de apen weer worden uitgezet in de natuur. Kiki: “Naast slingeren is deze apensoort ook erg muzikaal. Siamangs communiceren met elkaar door te zingen.” Bezoekers kunnen het nieuwe koppel bewonderen in DierenPark Amersfoort.