Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Kilo’s vlees en bergen groenten: dit eten de dieren

520 stronken broccoli, 130 kilo rundvlees, 400 appels en 24 krabbetjes. Dit is wat er zoal op de wekelijkse boodschappenlijst staat van DierenPark Amersfoort. Olifanten, tijgers stokstaartjes, luiaards, otters; alle dieren bij elkaar eten een heleboel. En dit voedsel wordt allemaal klaargemaakt in de gloednieuwe Dierkeuken. In deze blog vertelt diervoedingsdeskundige Anouk jou wat (en wie) je in de Dierkeuken tegenkomt.

Anouk Fens is de diervoedingsdeskundige van DierenPark Amersfoort. Zij onderzoekt wat dieren in de natuur eten en stelt voor ieder dier een eigen voedingspatroon samen.

Boodschappenlijst

De boodschappenlijst van DierenPark Amersfoort is lang. 95 kilo olifantenbrok, 7 kilo meelwormen 1125 stronken witlof en een halve vrachtwagen vol met hooi. Een ‘kleine’ greep uit onze boodschappenlijst. En elke week worden er nieuwe boodschappen besteld. Maar dat is ook nodig, want er leven meer dan  tweeduizend (!) dieren in het park. En al die buikjes moeten worden gevuld. Daarom zijn onze Zoo Chefs (de collega’s die in de Dierkeuken werken) elke dag druk bezig om al deze maaltijden klaar te maken. En dat gebeurt sinds de kerstvakantie vanuit de nieuwe Dierkeuken.

Dierkeuken - DierenPark Amersfoort
De boodschappenlijst van DierenPark Amersfoort is lang. 95 kilo olifantenbrok, 7 kilo meelwormen 1125 stronken witlof en een halve vrachtwagen vol met hooi.

Eerst stond de voedselkeuken verspreid door ons dierenpark, maar het grootste gedeelte van de keuken vond je in het hart van het park; helemaal middenin bij het chimpanseeverblijf. Daar kon jij als bezoeker niet naar binnen gluren. Nu wel! Wij vinden het belangrijk dat jij te weten kan komen wat er op het menu van jouw lievelingsdier staat. Hier vind jij het antwoord op al jouw voedselvragen.  

Ontdekkingsreis

Jouw ontdekkingsreis begint op het Fonteinplein. Achter Restaurant de Buitenplaats en naast de Speel-O-Droom (de grote speeltuin) vind je de Dierkeuken. Via het Voedselpad ontdek jij wat er op het menu van de luiaard staat en hoeveel een giraffe op een dag eet. Bel met de Zoo Chef in de keuken en test jouw dierenkennis.

Als je de Dierkeuken binnenloopt, sta je oog in oog met deze Zoo Chefs. Deze collega’s bereiden al het voedsel voor de volgende dag. Wat er vandaag wordt bereid, wordt morgen gevoerd. En de volgende dag begint alles weer opnieuw.

Dierkeuken - DierenPark Amersfoort
Als je de Dierkeuken binnenloopt, sta je oog in oog met deze Zoo Chefs.

Aan de linkerkant zie je de groentekeuken. Hier worden groenten, fruit en brokken afgewogen, gesneden en klaargezet. Aan de rechterkant zie je het vlees- en viskeuken. Je kunt zelfs in de koelcel naar binnen spieken.

Dierkeuken - DierenPark Amersfoort

Een tijger eet geen sla…

In de Dierkeuken wordt een eerlijk verhaal verteld. Een tijger of leeuw eet geen kattenvoer uit blik… maar vaak hele prooidieren of grote stukken rauw vlees.

Blog - Met huid en haar - DierenPark Amersfoort
Grote stukken vlees, konijnen en kuikens; het hoort er nou eenmaal bij.

Welk vlees? Dat ontdek jij – als je wilt – door het glas te gluren. De vriezer kun je niet van binnen zien, maar wel al het vlees dat in de koelcel ligt te ontdooien. Grote stukken vlees, konijnen en kuikens; het hoort er nou eenmaal bij.

Dierkeuken - DierenPark Amersfoort
De vriezer kun je niet van binnen zien, maar wel al het vlees dat in de koelcel ligt te ontdooien.

Vind je dit bloederige onderwerp toch een beetje griezelig? Kijk dan je ogen uit in het linker gedeelte van de Dierkeuken. Hier wordt het voedsel van de vegetarische dieren gemaakt. En ben jij niet vies van sprinkhanen? Deze insecten kun jij van dichtbij bewonderen. Wist je dat insecten de enige dieren zijn die levend worden gevoerd aan onze reptielen? Dode insecten past niet bij hun behoeften. Zij jagen op levende prooien. Daarom springen de sprinkhanen volop in het rond in de terraria. Jij staat er met je neus bovenop. Interessant!

Dierkeuken - DierenPark Amersfoort
Daarom springen de sprinkhanen volop in het rond in de terraria.

Uniek voedingspatroon

Maar waarom willen wij jou zo graag laten zien wat er in de Dierkeuken gebeurt? Nou, net als mensen, hebben dieren de juiste voeding nodig om gezond te blijven. Door te leren over hun diëten, begrijpen we de dieren beter en kunnen we beter voor ze zorgen. En wat de behoeften zijn, verschilt per dier(soort).

Elk dier heeft namelijk een eigen ‘dieet’. Een mannetje heeft vaak meer voedsel nodig dan een vrouwtje. Per dier bekijk ik wat hij of zij nodig heeft om gezond en sterk te blijven. Om dit menu vast te stellen, kijk ik onder andere naar het voedingspatroon van soortgenoten in de natuur. In DierenPark Amersfoort bootsen we dit natuurlijke dieet na. Zoveel mogelijk!

Dierkeuken
Elk dier heeft namelijk een eigen ‘dieet’.

We kunnen het dieet niet altijd helemaal overnemen. In de natuur eten chimpansees bijvoorbeeld veel vijgen en andere natuurlijke vruchten. Dit voedsel is in Nederland bijna niet te krijgen. Daarom kijken we naar onder andere de hoeveelheid suikers die in voedsel zit. Het fruit dat in ons land te koop is, bevat veel te veel suikers. Dat is niet gezond, groenten zijn veel gezonder en door de juiste samenstelling dezelfde vitaminen en mineralen bevatten. Het is zoeken naar de juiste balans. Dierwelzijn (hoe goed de dieren zich voelen) staat altijd voorop. Dat maakt mijn werk zo leuk!

Dierkeuken
Dat is niet gezond, groenten zijn veel gezonder en door de juiste samenstelling dezelfde vitaminen en mineralen bevatten.

Word ook een voedselexpert!

In de Dierkeuken wordt jij een echte voedselexpert. Kom dus snel langs en bekijk met eigen ogen hoe wij het voedsel van alle dierbewoners klaarmaken. Je kijkt letterlijk op onze vingers. Is jouw nieuwgierigheid gewekt en wil jij nog meer te weten komen over het voedsel van dieren? Lees dan snel de blog ‘met huid en haar’. Hierin vertelt hoofd-dierverzorger Willem jou wat tijgers en leeuwen eten in ons park eten.

Als jij niet genoeg kan krijgen van dit smakelijke onderwerp, overtuig jouw juf of meester van een reuze interessante voedselles. En daar hangt een leuke verrassing aan vast voor jou en je klasgenoten… Daarover verklappen wij binnenkort meer.