Willem Verdonck is Hoofd Dierverzorging. Hij geeft leiding aan alle dierverzorgers. Willem weet waar onze leeuwen van smullen en welk voedsel het beste is voor de tijgers.
Vleeseters
Leeuwen en tijgers zijn echte jagers. Maar ook slangen, krokodillen, hyena’s en gieren houden van een goed stuk vlees. In DierenPark Amersfoort krijgt elk dier, van stokstaartje tot tijger, precies te eten wat het nodig heeft om sterk en gezond te blijven. Onze diervoedingsdeskundige stelt voor ieder dier een eigen voedingspatroon samen. Een voedingspatroon is het totaal van wat en hoe je elke dag eet om gezond en sterk te blijven.
En wat staat er dan op het menu van de leeuwen en tijgers? Geit, rund, paard, kip, konijn; we wisselen het af. Door deze variatie houden de katachtigen een glanzende vacht, sterke tanden, spieren en botten en een goed werkend immuunsysteem. De samenstelling van ieder soort vlees is anders en zorgt voor een goede afwisseling in voedingsstoffen. In de natuur eten roofdieren (en aaseters) ook niet elke dag hetzelfde. En jij ook niet, toch?
Dood of levend
In de natuur jagen roofdieren op hun prooi. In een dierenpark gaat dit iets anders. Het is in Nederland verboden om levende zoogdieren te voeren aan andere dieren. Het welzijn (hoe een dier zich voelt) van een prooidier is net zo belangrijk als het welzijn van het roofdier. Een prooidier kan in een dierverblijf niet vluchten, in de natuur wel. Daarom voeren wij alleen dode dieren (insecten zijn een uitzondering) aan onze carnivoren (vleeseters en aaseters). We letten goed op waar onze voedseldieren vandaan komen. Zo weten we dat onze dieren goed en gezond eten krijgen én dat er goed is gezorgd voor de voedseldieren.
Echte jagers
In de natuur krijgen roofdieren geen bakjes voorgeschoteld, gevuld met gesneden stukjes vlees. Nee, zij jagen en eten hun prooi zoals die is, met alles erop en eraan. Maar niet altijd met succes. Wist je dat een aanval van een leeuw vaker niet slaagt dan wel? Dat ligt onder andere aan de grootte van de groep, de tactiek, ervaring. Leeuwen (en andere roofdieren) zijn een groot deel van hun tijd bezig met speuren en jagen. Omdat roofdieren van nature jagers zijn, hebben wij een andere manier gevonden om de leeuwen en tijgers uit te dagen.
Een spannende voedseljacht
Heb je ooit een spannende natuurfilm gezien waarin een leeuw op jacht gaat? Nou, in DierenPark Amersfoort kun je ook een leeuw of tijger in actie zien! Wanneer onze dierverzorgers de dierbewoners een karkas (een deel van een prooidier, bijvoorbeeld een poot) geven, is het niet zomaar een maaltijd; het is een echte uitdaging. En dat is superbelangrijk voor hun gezondheid en welzijn (hoe een dier zich voelt).
Een voorbeeld: onze krachtige tijgers Krai en Angara doen elke keer opnieuw hun best voor hun maaltijd. Wij verstoppen het karkas in hun verblijf, soms in een hoge boom. Dit betekent klimmen, snuffelen, trekken en kauwen – allemaal dingen die een tijger in de natuur ook doet.
Een complete maaltijd
Maar in deze boom leggen wij niet een heel rund neer. Als wij een groot prooidier aan de katachtigen voeren, geven we niet het hele dier. Dat is te groot. De tijgers zullen hun buik te vol eten. Ook zijn er geen aaseters in de buurt die meesmullen van de maaltijd, waardoor het karkas sneller gaat rotten. Bah!
Daarom krijgen de roofdieren in deze gevallen een poot of alleen de romp. Dit stuk vlees is een compleet pakket vol belangrijke voedingsstoffen. Wanneer de dierverzorgers een karkas neerleggen (of verstoppen), krijgen de roofdieren niet alleen het vlees, maar ook botten, organen en zelfs de vacht. Botten zijn goed voor de tanden, organen zitten boordevol vitaminen en de vacht is goed voor de spijsvertering. Het lichaam moet hard werken om deze complete maaltijd te verteren. En dat is goed!
Natuurlijk gedrag
Dus, als je een keer een overleden konijn met een bloedend snuitje in het verblijf van de gieren, tijgers of de boa ziet, kan je misschien even schrikken. Op het eerste oog lijkt het misschien griezelig, maar onthoud dat dit voor roofdieren en aaseters de natuur is. Het helpt hen om hun natuurlijk gedrag te vertonen, wat superbelangrijk is voor hun gezondheid en welzijn.
Nieuw: een kijkje in de Dierkeuken
Vind je dit onderwerp interessant? Dan nodig ik jou uit om vanaf de kerstvakantie een kijkje te nemen in onze gloednieuwe Dierkeuken. In deze voedselkeuken gluur jij naar binnen en ontdek jij wat er op het menu van de luiaard staat en hoeveel onze leeuwen eten. Maar let op: je kunt dus wel karkassen zien liggen als je in de koelcel naar binnen gluurt… En wist je dat wij onze eigen insecten kweken? Je ontdekt het allemaal in de Dierkeuken. Jij staat er met je neus bovenop.