Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Kameleons, slangen en gilamonsters: een dag in het leven van een reptielenverzorger

Honderdduizend krioelende reptielen en insecten… Misschien heb jij reptielenverzorger Paul wel eens gezien in het Honderdduizend Dierenhuis. Paul is namelijk gek op deze koudbloedige dieren. In deze blog ontdek jij waarom hij reptielenverzorger is geworden en hoe zijn werkdag eruit ziet.

Paul Rodewijk is al negen jaar reptielenverzorger in DierenPark Amersfoort. Hij weet een heleboel over leguanen, slangen en skinken in het Honderdduizend Dierenhuis.

Vind jij reptielen net zo interessant als ik? Ik ben bijna elke dag in het Honderdduizend Dierenhuis te vinden. Op mijn werkdag ben ik verantwoordelijk voor meer dan honderdduizenden levens! Oké, ik geef toe: we hebben al honderdduizenden parasolmieren rondlopen. Ik zorg voor al deze mieren, andere insecten en reptielen.

De start van mijn werkdag

Mijn werkdag begint om 7.30 uur. Ik kleed me om en ga naar het werkoverleg. Mijn collega’s van dezelfde afdeling (het deel achterin het park) en ik bekijken of er bijzondere dingen zijn en we lezen de overdracht (de notities) van de vorige dag door. Daarna ga ik naar mijn werkplek: het Honderdduizend Dierenhuis. Onderweg ernaartoe knip ik mierenblad af. Deze bladeren geef ik aan de parasolmieren. Misschien vinden de mieren dit takje wel interessant. Als dat zo is, neem ik de volgende dag nog meer mee.

Zodra ik het Honderdduizend Dierenhuis open, loop ik een rondje langs alle terraria (reptielenverblijven). Hoe gaat het met Kim de krokodilstaarthagedis en ligt Barry de blauwtongskink er rustig bij? Na dit controlerondje, bereid ik het voer voor.

Af en toe een hapje

Je kunt veertien reptielensoorten spotten in ons park. Allemaal hebben zij hun eigen eetgewoonten. Kameleons zijn insecteneters, ik voer dit kleurrijke reptiel elke dag. Andere reptielen, zoals de fijileguaan, voer ik drie keer per week blad. Er leven ook vleeseters, zoals lintslangen en gilamonsters in het Honderdduizend Dierenhuis. Lintslangen eten drie keer per week vis en af en toe een muisje. Gilamonsters krijgen meestal één keer per week een muisje. De boa, een ander soort reptiel, eet maar één keer per maand! Raad jij wat hij eet?

Gilamonsters krijgen meestal één keer per week een muisje.

Elke maand krijgt deze grote slang een konijn te eten. Hij slikt het dier in een keer door, zonder erop te kauwen. Dit is super interessant! Ik geef bezoekers altijd de keuze om erbij te zijn. Dan waarschuw ik eerst, zodat iedereen weet dat de slang een overleden konijn oppeuzelt.

Elke maand krijgt deze grote slang een konijn te eten. Hij slikt het dier in een keer door, zonder erop te kauwen.

Schoonmaken hoort erbij

Ik wil dat jij alle reptielen goed kan zien, maar ik wil ook dat de dieren een schoon en opgeruimd verblijf hebben. Daarom ruim ik alle drolletjes op en maak ik de ruiten schoon. Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik veel minder poep hoef op te ruimen dan een olifantenverzorger. Mijn collega schept de hele dag kruiwagens vol, en de volgende dag weer opnieuw. Reptielen poepen veel minder. Gelukkig maar!  

Temperaturen en klimaten

Naast het voeren van de dieren en het schoonmaken van de verblijven ben ik dagelijks bezig met het creëren van de juiste leefomgevingen. Want dat is heel belangrijk bij reptielen. Ik weet inmiddels een heleboel over klimaten, warmte, techniek en filters.

De boa is een tropisch dier en houdt van warmte, terwijl de krokodilstaathagedis in de koude maanden juist in winterrust gaat. Het ene terrarium moet ik dus lekker warm houden, terwijl het verblijf van de hagedis juist stapje voor stapje afkoelt, tot wel vijftien tot twintig graden. Om dit voor elkaar te krijgen, gebruik ik verschillende technieken. Ik kan bijvoorbeeld daglichtlampen vervangen door LED-lampen en waterkoelers installeren. Ik speel dus eigenlijk met de temperatuur.  

Verblijven inrichten

Rotsen, bladeren, takken, kunstlianen en zelfs watervallen. Laatst heb ik het terrarium van de grijpstaartskink helemaal opnieuw ingericht. Ik heb alles eruit gehaald en vanaf de bodem opnieuw opgebouwd. Samen met mijn collega Maurits onderzocht ik welke boom het fijnst is voor de skinken en waarin zij zich goed kunnen verstoppen. Ook moeten we opletten dat de planten niet giftig zijn. Er komt zoveel bij kijken, deze creativiteit is super leuk! Naast een reptielenexpert, ben ik dus ook een plantenkenner en ontwerper van reptielenverblijven.

Laatst heb ik het terrarium van de grijpstaartskink helemaal opnieuw ingericht. Ik heb alles eruit gehaald en vanaf de bodem opnieuw opgebouwd.

Emotie van reptielen

Mijn werk is heel veelzijdig, maar ook lastig. Reptielen tonen namelijk geen emoties. Leeuwen, olifanten en apen doen dit wel. Hoe weet ik nou dat ik goed voor Kim de krokodilstaarthagedis en Barry de blauwtongskink zorg? Ik kan het aan hun gedrag niet zien.

Daarom is het heel belangrijk om de reptielen en insecten goed te observeren. Dat doe ik dus niet alleen aan het begin van mijn werkdag, maar de hele dag door. Inmiddels weet ik – door jarenlange ervaring – wat ‘normaal’ is. Kleine veranderingen merk ik gelijk op. Ik kijk naar de eetlust, bewegingen en ander gedrag. 

Nieuw reptiel

Ondanks dat ik heel veel over reptielen weet, weet ik ook een heleboel niet. Misschien wel 95 procent van alle kennis over reptielen moet ik nog leren. Gelukkig leer ik elke dag. Ik kijk veel natuurfilms en lees veel boeken over reptielensoorten. We wisselen ook veel kennis uit met andere dierenparken. En als er een nieuw reptiel in de collectie komt, duik ik gelijk de boeken in. 

Vorig jaar kregen we een nieuw diersoort: de padhagedis. Super leuk, maar ik had nooit eerder dit reptiel verzorgd. Een nieuw diersoort is altijd spannend. Hoe kunnen wij de omgeving bieden die het dier nodig heeft? En kan een padhagedis goed samen met een halsbandleguaan? Het is ontzettend leuk om met dit proces bezig te zijn. En gelukkig gaat het erg goed. Heb jij de padhagedis al gespot?  

Vorig jaar kregen we een nieuw diersoort: de padhagedis.

Een dag in het leven van een dierverzorger

In deze blog gaf ik je een kijkje in mijn werk als reptielenverzorger. Zoals je hebt gelezen, doe ik ontzettend veel. Ik ben heel blij met mijn werk, het is nooit saai! Wil jij ook dierverzorger worden of ben je benieuwd naar het werk dat mijn collega’s uitvoeren? Lees dan de blog van Saskia!

Zie ik jou binnenkort in het Honderdduizend Dierenhuis?