Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Een dag in het leven van een dierverzorger

Luiaards, tijgers, otters, flamingo’s. DierenPark Amersfoort kent tientallen bewoners die dagelijks unieke verzorging nodig hebben. In deze blog vertelt dierverzorger Saskia je welke taken een dierverzorger dagelijks uitvoert en hoe het werk van een reptielenverzorger verschilt van een olifantenverzorger. Benieuwd hoe een dag in het leven van een dierverzorger eruitziet? Lees dan snel verder!

Saskia Visser - DierenPark Amersfoort

Saskia Visser is dierverzorger en geeft leiding aan haar team. De afwisseling in het werk is een van de redenen waarom Saskia dierverzorger is geworden. En natuurlijk omdat ze gek is van alle dieren met hun unieke karakters.

In de ochtend gaat mijn wekker vroeg af, want om 07.45 uur begint mijn werkdag. In de zomertijd, wanneer het park eerder is geopend, starten mijn collega’s en ik een kwartier eerder. Maar voordat wij naar de dieren gaan, beginnen we onze dag gezamenlijk met een kop koffie of thee. En bekijk ik, samen met mijn collega’s van mijn afdeling, wat er die dag op de planning staat.

DierenPark Amersfoort bestaat uit drie afdelingen: ‘afdeling voor’, ‘afdeling midden’ en ‘afdeling achter’. Later in deze blog leg ik uitgebreider uit hoe deze drie afdelingen precies zijn verdeeld. 

De taken van een dierverzorger

Maar eerst: wat doen wij als dierverzorger allemaal op een dag? Na de dagopstart gaan mijn collega’s en ik naar de dieren toe. Als leidinggevende geef ik leiding aan mijn team en help ik waar nodig is. Elke dierverzorger loopt langs diens dierverblijven om te kijken hoe het met de dieren gaat. Soms gebeurt dit met z’n tweeën, omdat het veel werk is of omdat dit wegens veiligheid genoodzaakt is. Denk bijvoorbeeld aan savannedieren, olifantenfamilie en de roofdieren.

Dag in het leven van een dierverzorger
Elke dierverzorger loopt langs diens dierverblijven om te kijken hoe het met de dieren gaat.

Tot aan de eerste pauze nemen wij de tijd om te zien hoe het met de dieren gaat, zemen we de ramen van de verblijven en geven we de eerste maaltijd van de dag. Sommige dieren geven we één keer per dag voedsel, zoals roofdieren en vogels. Het dieet van alle dieren is samengesteld door onze voedingsdeskundige en is precies aangepast naar de behoeftes van ieder diersoort. Andere dieren, zoals apen en brilberen, eten meerdere keren op een dag. Deze diersoorten krijgen dus ’s ochtends vroeg al hun ontbijt. Na het voedermoment beginnen we aan de schoonmaaktaken. En om 10.30 uur nemen we een eerste pauze.

Dag in het leven van een dierverzorger
Sommige dieren geven we één keer per dag voedsel, zoals roofdieren en vogels.

Meer dan poepscheppen

Wist je dat alle dieren in het park élke dag zorgen voor wel 3000 kilo poep? Na onze ochtendpauze gaan we verder met het uitmesten van de verblijven. Een flinke klus! Als het 13.30 uur is, hebben weer tijd om een broodje te eten: het is lunchtijd. Vaak lukt het om voor de lunch de schoonmaaktaken af te ronden, zodat we in de middag alle tijd hebben om overige taken op te pakken. Sommige dieren krijgen nog een of twee voedermomenten, we bereiden verrijking voor of geven een diertraining.

Sommige dieren krijgen nog een of twee voedermomenten, we bereiden verrijking voor of geven een diertraining. (Weegtraining rode panda’s)

We kijken bij elk diersoort naar het welzijn en passen onze schema’s daarop aan. Zo monitoren we de dieren ieder moment; we houden hun welzijn goed in de gaten en schakelen met dierenartsen en specialisten als we iets afwijkends in het gedrag of het uiterlijk van een dier zien. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de uitwerpselen goed te bekijken bij het uitmesten van de verblijven, zo kun je achterhalen of een dier ziek is. Per maand verzamelen wij uitwerpselen van een diergroep en leveren dit aan bij de dierenarts.

Dag in het leven van een dierverzorger
Het is bijvoorbeeld belangrijk om de uitwerpselen goed te bekijken bij het uitmesten van de verblijven.

De poep wordt vervolgens preventief onderzocht op parasieten, wormen en bactieriën. Maar ook administratie hoort bij ons werk, we houden per diersoort en per individueel dier alle kenmerken en gebeurtenissen iedere dag bij in een digitaal systeem. Maar ook is het overbrengen van feitjes over dieren een heel belangrijke taak. Wij informeren onze bezoekers als zij vragen hebben én geven dagelijks verschillende ‘Ontmoet de Dierverzorger-momenten’. Daarin vertellen we alles over de dierbewoners: wat zij eten, wat hen uniek maakt, hoe het gaat met het dier in het wild en wat wij kunnen doen om hun leefgebied te beschermen. Genoeg te doen dus!

Maar ook is het overbrengen van feitjes over dieren een heel belangrijke taak.

Aan het einde van de dag sluiten we de dag gezamenlijk af en sturen we de overdracht naar collega’s die de volgende dag werken. In de overdracht staat beschreven hoe de dag verliep en of er bijzonderheden zijn. Zodra de bezoekers om 17.00 uur het park verlaten, in de zomer sluiten de parkdeuren om 18.00 uur, gaan wij ook naar huis. Aan het einde van de dag sluit één verzorger alle bezoekersruimtes af, zoals de toegang naar de Nacht, Rijk der Reuzen en Snavelrijk. Als dat is gebeurd, is de werkdag voorbij!

Drie afdelingen binnen DierenPark Amersfoort

Zoals ik in het begin van deze blog zei, is DierenPark Amersfoort onderverdeeld in drie afdelingen: afdeling voor, afdeling midden en afdeling achter. Simpel! Elke afdeling heeft een eigen team en bestaat dagelijks uit minstens vier dierverzorgers. Binnen elk team werken we samen met onze teamleider, dierenarts, trainer, curator en alle andere specialisten.

Dag in het leven van een dierverzorger (11)
Binnen elk team werken we samen met onze teamleider, dierenarts, trainer, curator en alle andere specialisten (Dierenarts van DierenPark Amersfoort).

Wij werken met drie verschillende afdelingen, zodat wij experts zijn op het gebied van onze diersoorten. Binnen de afdelingen zijn er verschillende expertisegroepen. Zo is er bijvoorbeeld een groep collega’s die gespecialiseerd is in reptielen en insecten. Niet alleen onze kennis door deze inrichting optimaal ingezet worden, ook zijn we sneller bij alle dierverblijven. Het park is best groot.

Afdeling voor

Ik geef leiding aan het team van dat de diersoorten vooraan in het park verzorgt. Samen met mijn team verzorg ik onder andere de brilberen, chimpansees, berberapen, rode panda’s, prairiehondjes en olifanten. Aan het verzorgen van de olifantenfamilie hebben wij een dagtaak. Rijk der Reuzen is een gigantische klus om uit te mesten. Daarnaast krijgen de olifanten tussendoor meerdere keren per dag te eten en ook de dagelijkse ochtendtraining kost tijd. Daarom verzorgen twee collega’s samen de olifanten. Ook de verzorging van de chimpansees doen wij met z’n tweeën. De verzorging van de andere dieren, zoals de rode panda’s en otters, kost minder tijd en doet een collega alleen. Als aansturende help ik waar ik nodig ben.

Dag in het leven van een dierverzorger
Samen met mijn team verzorg ik onder andere de brilberen, chimpansees, berberapen, rode panda’s, prairiehondjes en olifanten.

Afdeling midden

In het midden van het park vind je onder andere de savannebewoners, de roofdieren, de vogels in Snavelrijk en de boerderijdieren. De Savanne wordt bewoond door giraffen, zebra’s en impala’s. Het is een grote vlakte waar veel dieren leven, dus je kunt je misschien wel voorstellen dat de verzorging tijdrovend is. Net als in Rijk der Reuzen starten de verzorgers in de ochtend hier ook altijd met z’n tweeën. De derde verzorger gaat onder andere naar de bavianen, stokstaartjes, stekelvarkens en de boerderijdieren op het Boerenerf. De vierde verzorger verzorgt de vogels in Snavelrijk, pinguïns, kaalkopibissen en gieren. De roofdieren, zoals de leeuwen, tijgers en hyena’s, worden weer door twee collega’s verzorgd.

Dag in het leven van een dierverzorger
In het midden van het park vind je onder andere de savannebewoners, de roofdieren, de vogels in Snavelrijk en de boerderijdieren.

Afdeling achter                                                        

Achterin het park vind je de Nacht, het Honderdduizend Dierenhuis, het Woud, het maki-eiland en de reuzenschildpadden. Ook de dierkeuken behoort tot deze adeling. In deze keuken bereidt mijn collega het eten voor van alle dierbewoners in het hele park. Een andere collega is de hele dag in de Nacht aanwezig om de nachtdieren te verzorgen. Ook is er in het Honderdduizend Dierenhuis een verzorger aanwezig die de dieren in de terraria verzorgt en bezoekersvragen beantwoordt. De vierde dierverzorger verzorgt de overige dieren. Gelukkig kunnen mijn collega’s en ik fietsend door het park, want de afstand tussen bijvoorbeeld de reuzenschildpadden en de maki’s is vrij groot.

Dag in het leven van een dierverzorger

Leukste baan

Dit is in een notendop hoe het werk van een dierverzorger in DierenPark Amersfoort in elkaar steekt. Ik heb het leukste werk dat er bestaat. Elke dag is anders en dagelijks mag ik tussen de dieren werken. Maar dieren verzorgen is niet iets wat je ‘zomaar’ even doet. Je hebt kennis nodig over verschillende diersoorten en het is lichamelijk heel zwaar werk. Het aantal kruiwagens dat wij dagelijks volscheppen met mest is ontelbaar! En er komen zoveel meer dingen bij kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Klinkt dit als jouw droombaan? Dan kun je de mbo-opleiding Dierverzorging volgen.

Hopelijk heb ik een goed beeld geschetst over het werk van dierverzorgers bij DierenPark Amersfoort. Komend jaar zullen mijn collega’s een voor een beschrijven hoe hun werkdag eruit ziet. Ben jij benieuwd hoe een dag van een luiaardverzorger eruit ziet of wat een olifantenverzorger je kan vertellen? Houd de volgende blogs in de gaten! 

Wil jij ook dierverzorger worden in DierenPark Amersfoort? Er staan regelmatig vacatures open, bekijk onze Werken bij-pagina!