Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Herinneringen vanaf het prille begin

Al 75 jaar ligt het park in een prachtig bos dat het dierenpark groen kleurt. Ons bos vanaf het begin in ontwikkeling en ook in de toekomst blijven wij vernieuwen en groeien. In deze blog blikken eigenaresse Astrid Vis en oud-hoofddierverzorger Marjo Hoedemaker terug op de beginjaren en delen zij dierbare herinneringen.

Astrid Vis is de eigenaresse van DierenPark Amersfoort. Haar ouders openden het park in 1948. Al van kleins af aan leeft zij tussen de dieren.

De eerste jaren

Het is een raar idee, maar vooral heel bijzonder dat ik al die jaren heb meegemaakt. Vóór en tijdens de oorlog werkten mijn vader Wim en moeder Jo Tertoolen in Dierenpark Wassenaar (een dierenpark dat niet meer bestaat). Piet Knoester, een goede vriend van hen, was directeur. Na de oorlogsjaren opperde mijn moeder: “Dit kunnen wij zelf ook; een dierenpark beginnen.” En zo opende op 22 mei 1948 DierenPark Amersfoort in het bos Birkhoven. Het bos waar ons park nog altijd is te vinden. Tijdens dit openingsjaar ontdekten de bezoekers vogels, kameel Joop, een mandril (apensoort) en kraagbeer Teddy. Niet veel later volgden er onder andere papegaaien, wasberen en damherten.

En zo opende op 22 mei 1948 DierenPark Amersfoort in het bos Birkhoven. Het bos waar ons park nog altijd is te vinden.
Tijdens dit openingsjaar ontdekten de bezoekers vogels, kameel Joop, een mandril (apensoort) en kraagbeer Teddy. Niet veel later volgden er onder andere papegaaien, wasberen en damherten.

Dansen bij de beren

In 1954 kwamen grotere dieren naar ons park, zoals panters en leeuwen. Maar de beren kregen dit jaar ook meer ruimte: op en rond de berenrots. De bomen waren tijdens de eerste jaren van het park nog niet zo hoog, daardoor kon je de beren al van ver in hun berenhol zien liggen. Eigenlijk de allereerste reclame voor het park. In de beginjaren was het berenverblijf de plek waar danswedstrijden werden georganiseerd. De beren zaten natuurlijk wel binnen.

In de beginjaren was het berenverblijf de plek waar danswedstrijden werden georganiseerd. De beren zaten natuurlijk wel binnen.

Beroemde chimpansees

Sinds 1961 zijn er chimpansees in ons park te vinden, nog altijd een van de populairste dierbewoners van ons park. Chimpansee Plato werd in de jaren zestig een filmster. De chimpansee speelde de rol van ‘Vrijdag’ (uit het boek van Robinson Crusoe). Er werd tijdens de opnames heel goed voor Plato gezorgd. Maar nu zouden wij nooit meer onze dieren naar een studio brengen. Tv-ploegen komen nu opnames maken bij ons in het park en de dieren hoeven geen ander gedrag dan normaal te vertonen. Veel beter!

En er woonde nog een heel bekende chimpansee in het park: Mike. Mike was geen filmster, maar bijna alle bezoekers kenden hem wel. Hij was tientallen jaren de leider van de groep. Veel bezoekers herinneren hem al slaand op en slepend met zijn blauwe ton over de grond. Sommigen hebben zelfs een stinkende herinnering aan deze beroemde bewoner. Vroeger, toen er nog geen glazen wand tussen de chimpansees en de bezoekers stond, gooide Mike weleens een handje poep in het gezicht van een bezoeker. Daarmee had deze chimpansee de lachers op zijn hand. Het was natuurlijk minder leuk voor degene waarbij de poep in het gezicht kwam… Bah!

En er woonde nog een heel bekende chimpansee in het park: Mike. Mike was geen filmster, maar bijna alle bezoekers kenden hem wel.

Trots

Net als toen ik nog een jong meisje was, ben ik nu nog steeds vaak in het dierenpark te vinden. Vroeger draafde ik op m’n pony langs de dieren, nu loop ik een rondje met mijn hondje. Ik loop langs verschillende oudere én nieuwere verblijven. Soms zijn ook de diersoorten anders. Waar de wasberen woonden, begroeten de otters je nu. En de kraagbeer heeft plaatsgemaakt voor twee brilbeerbroertjes: Teju en Ariba. Nog elke dag maakt het mij trots wanneer ik alle kinderen met een grote glimlach de dieren zie bewonderen.

Onderzoek brilberen DierenPark Amersfoort (12)
En de kraagbeer heeft plaatsgemaakt voor twee brilbeerbroertjes: Teju en Ariba.

Marjo Hoedemaker is oud-hoofddierverzorger en woont en werkt ruim zestig jaar in het park. Honderden diergeboortes, de opening van nieuwe themagebieden en het uitbrengen van een boek; Marjo maakt alles mee.

Jarenlange ervaring

Als 15-jarige jongen kwam ik werken in het park, ik begon als dierverzorger. Daarna werd ik hoofd-dierverzorger en nu heb ik een adviserende rol. Voor zowel DierenPark Amersfoort als parken verspreid in Europa. Ik woon en werk al meer dan zestig jaar in het park. Ik maakte heel veel mee, bijna net zoveel als Astrid.

Dierbare herinnering

In al die jaren zijn mij heel veel herinneren bijgebleven. Een heel bijzondere is de geboorte van Indra. Het is 5 april 1999, de dag waarop het eerste olifantje wordt geboren in DierenPark Amersfoort: Indra. Nog nooit eerder kwamen er zoveel bezoekers op één dag naar het park toe. Iedereen wil een beschuit met roze-witte muisjes eten. Drie dagen na de geboorte zet Indra haar eerste stapjes in het buitenverblijf. Dikke rijen met mensen verzamelen zich. Bezoekers wachten vol spanning op het moment dat moeder en dochter voor het eerst samen naar buiten lopen.

Het is 5 april 1999, de dag waarop het eerste olifantje wordt geboren in DierenPark Amersfoort: Indra.

Daar sta ik, midden in het buitenverblijf. “Dames en heren. War War en Indra komen voor het eerst naar buiten. Wilt u straks alstublieft niet klappen en muisstil zijn?”, roep ik de menigte toe. Je kan een spelt horen vallen. Ik begeleid War War aan haar oor naar buiten. Dat was destijds heel normaal, nu gebeurt dit niet meer. Indra huppelt enthousiast achter haar moeder aan. Honderden mensen zijn getuige van dit bijzondere moment. Deze magische dag vergeet ik nooit meer. Inmiddels is Indra uitgegroeid tot de matriarch (leider) van onze olifantenfamilie en ik begroet haar dagelijks wanneer ik langs het verblijf wandel.

Olifant Indra
Inmiddels is Indra uitgegroeid tot de matriarch (leider) van onze olifantenfamilie en ik begroet haar dagelijks wanneer ik langs het verblijf wandel.

Dinobos

Ik houd van onze olifantenfamilie en ben er hartstikke trots op, maar ik kan nog wel honderden andere mooie, dierbare herinneringen opsommen. Bijvoorbeeld de opening van ons mooie, populaire Dinobos. Als adviseur haal ik heel veel inspiratie uit andere parken. In Duitsland bezocht ik verschillende dinoparken. Ik was erg onder de indruk van deze parken vol met levensechte namaak-dino’s. Alleen wist ik wel: wij kunnen een nóg mooier Dinobos maken. Het was dan ook een bijzonder moment toen vanuit Duitsland tientallen grote wagens kwamen aanrijden met daarop indrukwekkende dinosaurussen. Met de komst van deze prehistorische dieren werd ons park gelijk een stuk groter.

Het was dan ook een bijzonder moment toen vanuit Duitsland tientallen grote wagens kwamen aanrijden met daarop indrukwekkende dinosaurussen.

Levende dino’s

Van begin af aan is het Dinobos een enorm succes. En al gaat dit themagebied (een plek waar je volledig wordt ondergedompeld en van alles te weten komt over een bepaald onderwerp) over het verleden, de tijd heeft er zeker niet stilgestaan. Na een aantal jaren kwamen er zelfs levende dinosaurussen kasuarissen (grote loopvogels) en een diersoort die al leefde in het dinotijdperk (reuzenschildpadden). Ook vormt het Dinobos het decor voor spectaculaire evenementen, zoals de DinoAdventures. In de herfstvakantie beleef je samen met de Dinorangers veel spanning en sensatie. En tijdens de Vadernachten sliep je samen met je vader een nachtje tussen de dino’s.

Ook vormt het Dinobos het decor voor spectaculaire evenementen, zoals de DinoAdventures.

Nóg spannender

Na heel wat jaren dinopret was het bos vol dinosaurussen wel toe aan een grote opknapbeurt. Daarom is er in 2022 een start gemaakt met het vernieuwen van het Dinobos. Dat moment hebben wij aangegrepen om verbeteringen door te voeren. De ruimte voor de dino’s werd kleiner, waardoor er plek is vrijgekomen voor nieuwe plannen in het dierenpark. Het nieuwe Dinobos werd avontuurlijker en spannender. Maak deze onvergetelijke tijdreis naar miljoenen jaren geleden. Je komt de brachiosaurus tegen die torenhoog boven het bos uitsteekt, maar hol op tijd weg voor de woeste T-rex.

Het nieuwe Dinobos werd avontuurlijker en spannender. Maak deze onvergetelijke tijdreis naar miljoenen jaren geleden.

Met eigen ogen beleef je hoe de dinosaurussen in het Trias-, Jura- en Krijt-tijdperk leven, maar wees snel… het einde van de dino’s nadert! Je beleeft hoe groot de gevolgen kunnen zijn van als de weertemperatuur erg verandert. Dit heet ‘klimaatverandering’. Doordat temperaturen veranderen, verandert ook de biodiversiteit (alle planten en dieren die op aarde leven). Ook nu hebben we te maken met een klimaatverandering. Tijdens je avontuur in het Dinobos kom je daar meer over te weten. Ben jij dit avontuur al aangegaan?

Nog meer herinneringen

Ben je benieuwd naar nog meer herinneren van mij, Astrid en andere medewerkers van het park? Bekijk dan onze geschiedenispagina. Hier ontdek je nog meer wat er de afgelopen 75 jaar allemaal in ons park is gebeurd en welke veranderingen het dierenpark heeft doorgemaakt. Maar wat gaat er allemaal nog gebeuren… dat is minstens zo interessant. Astrid en ik blikken terug op een rijke geschiedenis en kijken uit naar de rooskleurige toekomst. Wij hopen jou terug te zien in ons mooie dierenpark, waar de liefde voor dieren altijd het belangrijkste blijft.