Ga op ontdekkingstocht, lees grappige anekdotes, word verrast door oude foto’s, herbeleef herinneringen en bekijk de liefde voor dieren en het park vanuit de ogen van bijzondere medewerkers! Liever een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen? Ga dan direct naar de tijdlijn onderaan deze pagina.
DierenPark Amersfoort
Astrid Wassenaar
Algemeen Dierecteur
Al héél lang een bos vol avontuur
DierenPark Amersfoort is al heel lang dé dierentuin voor kinderen. Hier klim en klauter je tussen de dieren en ontdek je hoe bijzonder de natuur is. Het liefst maken we van alle kinderen echte natuurbeschermers! Voor de dieren ver weg, maar ook dicht bij huis. Bijvoorbeeld bij ons in het bos. We laten zien hoe je je kunt inzetten voor de chimpansee in Afrika of de luiaard in Zuid-Amerika, maar ook voor de huismus in je achtertuin of op het schoolplein. In ons bos vol avontuur ontdek je de natuur, terwijl je klimt, glijdt en duikt. Dat kan al heel lang in ons dierenpark. Zo tjoekt de Berenboemel al ontzettend lang langs tijgers, pinguïns en neushoorns. Misschien hebben je vader of moeder of zelfs je oma of opa ook vroeger wel een rondje meegereden.
Klim Alles-route
Sinds 2012 is door het hele park de avontuurlijke Klim Alles-route te vinden. Daarmee glijd je langs hyena’s, vaar je tussen de ringstaartmaki’s en duik je met de prairiehondjes onder de grond. Tijdens je avontuurlijke klim door het brilbeerverblijf kom je erachter dat hun oorspronkelijk leefgebied, het Andesgebergte, wordt bedreigd door bomenkap. Ons DierenPark Amersfoort Wildlife Fund ondersteunt natuurbeschermingsprojecten, zoals een organisatie die zich inzet voor het behoud van het bos waar deze berensoort leeft.
Samenwerken om de natuur te beschermen
Dierentuinen in Nederland, maar ook in heel Europa, werken met elkaar samen. Dat gebeurt binnen de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) en de EAZA (European Association of Zoos and Aquarias) waarbij wij zijn aangesloten. Samen zorgen we voor een goede verzorging van onze dieren en een groot deel van onze dierbewoners neemt deel aan Europese soortbehoudprogramma’s. Met zo’n programma zorgen wij ervoor dat diersoorten blijven leven en niet uitsterven. Ook verhuizen er dieren tussen verschillende dierentuinen, er worden dus geen dieren uit de wilde natuur gehaald. Met de andere dierentuinen in Europa zetten we ons in voor natuurbescherming door op heel veel plekken in de wereld mensen te helpen die de natuur willen beschermen. We hopen dat jij ons ook mee wil helpen na je dagje dierenpark!
Weetjes
- In ons park kun je door vijf dierverblijven heen roetsjen. Maar er zijn nog meer glijbanen in het park te vinden. Bijvoorbeeld op een spannende plek in het Dinobos. Weet jij die te vinden?
- Via drie Klim Alles-routes ga je met de dieren onder de grond bij de hyena’s, dassen en prairiehondjes.
- De Berenboemel verandert tijdens de kerstvakantie in ‘De Lichtjestrein’. Aan de trein en langs de route hangen dan heel veel fonkelende lichtjes.
Bos
Bos vol avontuur
Fred Vis
Eigenaar
Als kleinzoon van de oprichters van ons park en zoon van oud-directeuren Astrid en Henk Vis ben ik opgegroeid in het park. Vanuit mijn ouderlijk huis liep ik zo het dierenpark in. Dit vond ik als klein jongetje natuurlijk geweldig. Wie in de klas kon er nou zeggen in zijn achtertuin tijgers en olifanten te ontdekken zijn? Al vroeg hielp ik al mee met het verzorgen van de dieren, later ben ik onder andere verantwoordelijk geweest voor het bouwen van dierverblijven. Naast de dieren, heb ik ook een groot hart gehad voor de vele bomen in ons park. Het park ligt in een prachtig bos dat het dierenpark groen kleurt. Niet alleen zijn bomen erg mooi, maar ook nog eens heel belangrijk voor alles wat op aarde leeft. Daarom waak ik ervoor dat er goed wordt gezorgd voor de bomen en dat er ‘toekomstbomen’ worden geplant om het groene bos te behouden.
Belangrijke bomen
Bomen zijn ontzettend belangrijk: zij zorgen voor zuurstof, een prachtig groen bladerdek, verkoelende schaduw tijdens warme dagen, maar ook voor voedsel en schuilplekken voor bosbewoners als eekhoorns, vogels, maar ook mieren. Elke boom telt in ons dierenpark, maar sommige zijn extra speciaal. Denk bijvoorbeeld aan de grote eik achter de Apegoed en bij het otterverblijf. Ook de grove den vind je op veel plekken terug in ons dierenpark. Een boomsoort die heel erg hoort in naast de zanderige omgeving waar Amersfoort te vinden is. Ook favorieten van mij: de mooie grote beuken voorin het park: bij de speeltuin en het rode pandaverblijf. Zo groot en zoveel takken; daarmee vergelijk zijn wij maar heel kleine poppetjes.
Bij het bouwen van dierverblijven spelen oude en nieuwe bomen een grote rol. Wij vinden het heel belangrijk dat de verblijven een groene uitstraling hebben. Niet alleen voor de bezoekers, maar zeker ook voor de dierbewoners. Niet alleen voor de dieren in ons dierenpark, maar ook in het wild. Helaas wordt er namelijk nog veel gekapt, waardoor veel dieren hun natuur kwijtraken.
Japanse tuin
Heel bijzondere bomen, maar ook planten en bloemen vind je in de Japanse tuin. Een plek waar je even helemaal tot rust kan komen in ons park. De tuin is een idee én altijd een grote wens geweest van mijn vader Henk Vis. De grond waarop ons park staat, werd ooit gekocht van meneer Blomhoff. In ‘zijn’ bos, Birkhoven, was vroeger ook een Japanse tuin te vinden. Deze nieuwe tuin moest hier een mooi eerbetoon (soort bedankje) aan worden. In een Japanse tuin is elk detail, elk klein dingetje, belangrijk, want de tuin moet helemaal kloppend zijn. Als je een steen maar een heel klein beetje verschuift, dan is de tuin al niet perfect. In de Japanse tuin kom je helemaal tot rust, tussen onder andere de bonsaibomen (kleine bomen), het klaterende water van de waterval, kleurrijke bloesembloemen, koi karpers en Japanse kraanvogels.
Weetjes
- Als een boom ziek is en er moet helaas worden gekapt. Dan krijgt de boom soms een tweede leven, bijvoorbeeld bij de olifanten. Deze reuzen vinden het maar al te leuk om met de stammen te slepen en tegenaan te duwen.
- De Japanse tuin staat vol van de symboliek. Dat betekent dat bijvoorbeeld sommige voorwerpen een dubbele betekenis hebben. Vlak bij de ingang van de Japanse tuin vind je een grote stapel stenen. Als je goed kijkt, zie je er een waakzame schildpad in; het symbool voor een lang en langzaam leven. Ook de keien rondom de waterval tonen gelijkenissen met dit trage dier.
- Wist je dat de Amerikaanse eiken bij de ingang van het park door mijn grootouders zijn geplant. In 75 jaar tijd zijn deze bomen uitgegroeid tot de reuzen die nog iedere dag de bezoekers verwelkomen.
Het begin
Astrid Vis
Eigenaar & oud-directrice
De start
Ons mooie park bestaat al sinds 1948. Het is een raar idee, maar vooral heel bijzonder dat ik al die jaren heb meegemaakt. Vóór en tijdens de oorlog werkten mijn vader Wim en moeder Jo Tertoolen in Dierenpark Wassenaar (een dierenpark dat niet meer bestaat). Piet Knoester, een goede vriend van hen, was directeur. Na de oorlogsjaren opperde mijn moeder: “Dit kunnen wij zelf ook; een dierenpark beginnen.” En zo opende op 22 mei 1948 DierenPark Amersfoort in het bos Birkhoven. Het bos waar ons park nog altijd is te vinden. Tijdens dit openingsjaar ontdekten de bezoekers vogels, een kameel, een mandril (apensoort) en kraagbeer Teddy. Niet veel later volgden er onder andere papegaaien, wasberen en damherten.
Ingang
De ingang van het park was bijna op dezelfde plek aanwezig als nu. In de eerste jaren niet meer dan een eenvoudig kassahuisje, niet veel later volgde de bekende rieten entreekap. In de loop der jaren kwamen er steeds meer bezoekers door de poort heen en werd de ingang vergroot. Naast de kassa’s bevond zich het bekende Café-Restaurant de Berenhof, nu vind je in dit gebouw onder andere onze Gastenservice.
Grote dieren
Vanaf 1954 kwamen er meer grote dieren in ons park leven, zoals panters, leeuwen en olifanten. De beren kregen in dat jaar meer ruimte. Op een plek waar nog altijd beerbewoners te vinden zijn: op en rond de berenrots. De bomen waren tijdens de eerste jaren van het park nog niet zo hoog, daardoor kon je de beren al van ver in hun berenhol zien liggen. Eigenlijk de allereerste reclame voor het park.
Chimpansees
Sinds 1961 zijn er chimpansees in ons park te vinden, nog altijd een van de populairste dierbewoners van ons park. Ooit bestond onze groep uit wel twintig chimpansees. De groep is, nu wij nog meer weten wat bij een goede dierverzorging van chimpansees komt kijken, kleiner. Maar nog altijd is de omgang tussen de apen in de groep (met een moeilijk woord ‘sociale structuur’) nog altijd heel bijzonder.
De bekendste chimpanseebewoner uit de lange geschiedenis van ons park is toch wel Mike, tientallen jaren de leider van de groep. Veel bezoekers herinneren hem al slaand op en slepend met zijn blauwe ton over de grond. Sommige hebben zelfs een stinkende herinnering aan deze beroemde bewoner. Vroeger, toen er nog geen glazen wand tussen de chimpansees en de bezoekers stond, gooide Mike weleens een handje poep in het gezicht van een bezoeker. Daarmee had Mike de lachers op zijn hand.
Trots
Net als toen ik nog een jong meisje was, ben ik nu nog steeds vaak in het dierenpark te vinden. Toen draafde ik op m’n pony, nu loop ik een rondje met mijn hondje. Ik loop langs verschillende verblijven die er nog altijd zijn, alleen aangepast naar de wensen van nu. Soms zijn ook de diersoorten anders. Waar de wasberen woonden, verwelkomen nu otters de bezoekers en de kraagbeer heeft plaatsgemaakt voor de brilbeer. Als ik de kinderen met een grote glimlach de dieren zie bewonderen, dan maakt mij dat trots.
Weetjes
- In het berenverblijf werden in de beginjaren danswedstrijden georganiseerd (de beren zaten dan natuurlijk wel binnen).
- In een van de oudste verblijven van het park leefden jarenlang moerasbevers. Deze diersoort is niet meer in het dierenpark te vinden; zij maken geen deel uit van een voortplantingsprogramma. Bij hun voormalige verblijf (vlak bij de entree), lees je daar meer over.
- Onze oude koningin Juliana kwam regelmatig vanuit Paleis Soestdijk een kijkje nemen in het dierenpark. Kleinzoon Willem-Alexander, nu onze koning toen nog een prins, keek zijn ogen uit.
- Chimpansee Plato werd in de jaren zestig een filmster. De chimpansee speelde de rol van ‘Vrijdag’ (uit het boek van Robinson Crusoe). Samen met Rudi Carrell zijn zij aangespoeld op een onbewoond eiland. Rudi Carrell ontving voor deze show de Zilveren Roos van Montreux, de een-na-belangrijkste prijs voor Europese amusementprogramma’s. Er werd tijdens de opnames heel goed voor Plato gezorgd, maar nu zouden wij nooit meer onze dieren naar een studio brengen. De TV-ploegen komen nu opnames bij ons in het park maken en de dieren hoeven niets anders dan normaal te doen. Veel beter!
Olifanten
Bas Aalders
Curator
De eerste olifantenbewoners
Ik houd van alle dieren. Maar met één soort heb ik toch wel een heel speciale band: de olifanten. In ons park leven al heel lang Aziatische olifanten. De eerste twee kwamen in 1956 vanuit Thailand met een boot naar ons park: Indra en Rani. Dat zou nu nooit meer gebeuren; dieren uit het wild halen. Alle dierbewoners worden bij ons of in een ander dierenpark geboren. Het eerste olifantenverblijf bestond uit een stal en zand. Een droge gracht en een muurtje vormden zorgden voor afstand tussen de dikhuiden en de bezoekers. Dit eerste verblijf is niet te vergelijken met het gebied waar de olifanten nu in het park leven. In de loop der jaren zijn we veel meer over dieren, en dus ook over olifanten, te weten gekomen. Wij weten nu gelukkig veel meer over hun natuurlijk gedrag en het verzorgen van deze grijze reuzen. Het verblijf van de olifanten veranderde dan ook regelmatig. Zo werd een ‘olifantenbos’ hun tweede verblijf. Lang bleven deze bomen echter niet staan; de sterke olifanten braken de bomen als luciferstokjes zo om. Het verblijf waar nu olifanten nu leven, het Rijk der Reuzen, komt uit 2009 is nog altijd een voorbeeld van hoe je een goed olifantenverblijf bouwt.
Olifantenfamilie
In het Rijk der Reuzen leeft een familiegroep van drie koeien. Bul (mannetjesolifant) Maurice maakt eigenlijk niet echt deel uit van de olifantenkudde. Als volwassen man leeft hij wel soms bij de vrouwen, maar Maurice heeft ook een eigen buitenverblijf waar de olifant zich kan terugtrekken als hij wil. In het tropische binnenverblijf is deze natuurlijke omgeving doorgetrokken.
Beschuit met muisjes
Het bijzondere is dat in deze zandstal ook de bevallingen plaatsvinden. Net als in het wild heeft bijna iedere koe (vrouwelijke olifant)hierbij een rol. De één houdt nieuwsgierige jonge olifanten op afstand, de ander ondersteunt de kersverse moeder in haar rol tijdens de eerste uren en dagen. Wij, de dierverzorgers, bemoeien ons niet met de bevalling, maar houden wel in de gaten of alles goed verloopt. Als de bevalling niet lang meer duurt, snurkt een dierverzorger in een hangmat bij de dieren. Er zijn al verschillende olifanten in ons park geboren. In 1999, op Tweede Paasdag, bijvoorbeeld Indra (genoemd naar een van de eerste olifantbewoners). Nog nooit eerder kwamen er zoveel bezoekers op één dag naar het park toe, iedereen wilde een beschuit met roze-witte muisjes eten. Inmiddels is Indra zelf moeder en grootmoeder en kun je haar samen met dochter Kina en kleindochter Yindi in ons park ontmoeten.
Bescherming in het wild
Jarenlang verzorgde ik de olifanten, nu ben ik werkzaam als ‘curator’. In die rol werk ik aan een gezonde diercollectie en met andere dierenparken aan soortbehoudprogramma’s (met zo’n programma zorgen wij ervoor dat diersoorten blijven leven en niet uitsterven). De laatste jaren wordt er veel gesproken over het verzorgen van olifanten in dierenparken. De olifant is al zo’n zeventig jaar een van de populairste soorten bij de bezoekers, maar bij de verzorging van deze soort komt heel veel kijken dat ons voor de nodige uitdagingen stelt. In het wild is de olifant in gevaar: stropers hebben het op de slagtanden van de bullen gemunt en er ontstaan conflicten tussen olifanten en mensen over leefgebied. Naast goede verzorging van de olifanten in ons park, is het dus ook belangrijk wij veel energie steken in natuurbeschermingsprojecten voor de olifanten. Dit doen wij onder andere met het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund.
Weetjes
- Vroeger liepen de verzorgers tussen de olifanten in hun verblijf en mochten bezoekers zelfs een olifantenritje maken. Nu ouden wij zoveel mogelijk afstand van de dieren, dit heet: ‘protected contact’.
- Als er een olifant jarig is, trakteren de dierverzorgers de dikhuiden regelmatig op een reuzentaart vol met gezonde lekkernijen.
- Een stukje muur van het eerste olifantenverblijf is nog steeds in ons park te vinden. Je vindt het muurtje vlak bij de grote buitentribune. Kun jij dit oude stukje verblijf opspeuren?
Stad der Oudheid
Erik van Vliet
Ontwerper
Dertig jaar dierentuinontwerper
Als jonge Erik wilde ik al heel graag dierentuinontwerper worden. Ik heb het geluk gehad dat die droom ook nog eens is uitgekomen. Nu mag ik al bijna dertig jaar dierverblijven ontwerpen die goed zijn voor het dier en leuk voor de bezoeker. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik al die tijd heb mogen meehelpen om DierenPark Amersfoort nóg mooier te maken. Mijn eerste ontwerp dat tot leven kwam, was het voormalige lynxenverblijf. In de jaren die volgden, mocht ik mijn tekentalent inzetten voor onder andere de Expeditie-rivier, De Prairie, Rijk der Reuzen en Snavelrijk. Ik ben trots op deze diergebieden, maar de Stad der Oudheid heeft toch wel een extra bijzonder plekje in m’n hart.
Dwalen door de tijd
Eenmaal onder de grote Romeinse poort doorgelopen, dwaal je door een stad van tweeduizend jaar geleden terug in de tijd. Hier ontdek je hoe dier en mens toen samenleefden en hoe de dieren rondom de stad leefden. Zo kom je rondom de stadsarena ezels en zwartkopschapen tegen, terwijl je verderop kamelen en krokodillen tegenkomt en nijlroezetten in hun donkere grot ontdekt. Je bezoekt Koning Darius met tijgers in zijn paleistuin die zijn trots en macht uitstralen. Even verderop kom je via een kerker uit bij een andere koning, de koning van de dieren: de leeuw.
Themagebied
De opening van de Stad der Oudheid, eind vorige eeuw, betekende ook het eerste themagebied van het park. In een themagebied kom je aan de hand van een compleet verhaal (‘storytelling’) van alles te weten over een bepaald onderwerp. Je wordt helemaal ondergedompeld in een andere wereld die volledig draait om bijvoorbeeld een oude stad, dinosaurussen, of de Nederlandse natuur. Voor jou heel leuk en voor ons een heel fijne manier om je op een spannende manier van alles te leren. De Stad der Oudheid was en is nog altijd een groot succes. Na de opening van deze stad volgden er nog veel meer themagebieden, zoals het Woud (Nederlandse natuur), Dinobos en Rijk der Reuzen (olifanten). Wees gerust; ik borrel nog van de ideeën voor nieuwe themagebieden, zoals voor de chimpansees…
Weetjes
- Wist je dat de kamelen al bijna vanaf het begin van DierenPark Amersfoort op dezelfde plek te bewonderen zijn als nu? In 1999 werden deze hoefdieren bewoners van de Stad der Oudheid.
- De leeuw was ook lang voor de opening van de Stad der Oudheid al in het dierenpark te vinden. Bekend waren hondje Sabie en leeuw Simba. Simba groeide op bij en door Sabie in het voormalige leeuwenverblijf. De twee werden echte maatjes. Toen Sabie puppy’s kreeg, werden de jongen volledig geaccepteerd door Simba.
- Lange tijd leefden er ook witte tijgers in de Stad der Oudheid. De witte vacht van deze roofdieren is ontstaan omdat de dieren zo zijn gekweekt door de mens. Inmiddels is hun verblijf bij die van de Siberische tijgers getrokken, waardoor deze tijgersoort veel meer ruimte heeft gekregen.
Savanne en Grote Wildernis
Willem Verdonck
Teamleider Dierverzorging
Jongensdroom
Als stagiair kwam ik in het park werken, stagelopen bij de roofdieren. Ik voelde me meteen helemaal thuis tussen de dieren; als vijfjarige bezocht ik het dierenpark voor het eerst en besloot ik al dierverzorger te worden. Nu werk ik als teamleider Dierverzorging. Samen met een groot team verzorgen wij de dieren op ons allerbest en daar komt veel bij kijken. Naast dat de dieren natuurlijk eten krijgen, houden wij goed in de gaten hoe het met de dieren gaat. Ook de ‘groepssamenstelling’ van een diersoort is heel belangrijk. Als wij bijvoorbeeld merken dat er te veel onrust is, dan helpen wij de dieren beter met elkaar te laten samenleven. Het gedrag van dieren is ook heel interessant om te onderzoeken. Dit levert veel informatie op om het dierenwelzijn (wat het beste is voor het dier) te verbeteren. Onder andere door dit onderzoek zijn wij veel meer te weten gekomen over hoe je dieren goed verzorgd. Gelukkig maar, want daardoor weten wij steeds beter wat dieren nodig hebben. Die dierenkennis wordt verzameld in een Plan van Eisen (PvE). In dat plan staat alle informatie over het verzorgen van een diersoort en waar een dierverblijf aan moet voldoen.
Mixed exhibit
Sinds eind jaren tachtig vind je in ons park de Savanne; de Afrikaanse natuur in Amersfoort. De Savanne is een ‘mixed exhibit’: een verblijf waar verschillende diersoorten bij elkaar leven. Grenzend aan de Savanne ontdek je een ander mixed exhibit: Snavelrijk. Een gigantische doorloopvolière waar de gieren, nimmerzatten en pelikanen om je oren vliegen. In deze volière is veel water te vinden, waar je via een trekvlot overheen kunt varen.
Nederlandse natuur
In themagebied (een plek waar je van alles te weten komt over een onderwerp) het Woud ontdek je de Nederlandse natuur, zoals de wolf, das en zeer zeldzame eikelmuis. De natuur uit eigen land (inheemse natuur) vind je steeds meer in ons park. De dieren en planten die je in Nederland leven, zijn namelijk net zo belangrijk als de natuur ver weg en hebben onze hulp net zo hard nodig. Ook buiten de verblijven kun je veel dieren ontdekken. Zo snellen er eekhoorntjes langs, kunnen er ringslangen voor je voeten glibberen en zij zijn er zelfs ijsvogels gespot bij de Bosbeek.
Vogels zijn altijd bewoners geweest van ons park. Zo is er al jarenlang een prachtige parkietenvolière te vinden en eind jaren tachtig waren er al plannen voor een grote volière bij de Savanne. De opening zou uiteindelijk pas in 2014 plaatsvinden (Snavelrijk). Vogels uit eigen land spelen de hoofdrol op de Kwetterterp die met de Vogelbescherming tot leven kwam. Op de Kwetterterp woont de Woudwachter. In zijn huis en op het erf ontdekken bezoekers spelenderwijs van alles over onze fluitende vrienden uit eigen land. De Woudwachter is namelijk gek op de Nederlandse natuur en daarom is de Kwetterterp dan ook in het Woud te vinden.
Expeditie-rivier
Aan de oevers van de Expeditie-rivier vind je veel bijzondere dieren. Vanuit je fietsboot ontdek je onder andere ringstaartmaki’s en geelborstkapucijnapen. Kronkel verder over de rivier en kom dicht bij de giraffen en zebra’s. En zo kronkelt ook mijn leven in het dierenpark door, met achter elke bocht weer een nieuwe verrassing of uitdaging. De kennis over dieren en soortbehoud (zorgen dat diersoorten blijven leven en niet uitsterven). groeit en groeit en zo kunnen wij steeds beter voor de natuur zorgen. Na al die jaren ben ik nog lang niet uitgeleerd in DierenPark Amersfoort.
Weetjes
- Naast dieren ontdek je in het Woud ook heel veel bomen en planten uit eigen land. Dit groen is hartstikke belangrijk voor de dierbewoners. Bomen zorgen voor voedsel, maar ook voor plekken om te schuilen.
- Niet alleen langs de oevers van de Expeditie-rivier, maar ook ín het water ontdek je dieren. Pas op voor de krokodil die naar je ligt te loeren en zie duizenden goudwindes die door de rivier heen krioelen. Er leven vissen van verschillende leeftijden, te herkennen aan de verschillende groottes.
- Op de Kwetterterp kom je erachter hoe je je tuin of balkon vogelvriendelijk inricht. Na een bezoek aan de Woudwachter weet je welke planten goed voor onze vliegende vrienden zijn en hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor insecten (voedsel voor de vogels).
Dinobos
Marjo Hoedemaker
Oud-hoofddierverzorger & oud-parkmanager
Dino’s in Amersfoort
In Duitsland bezocht ik verschillende dinoparken. Ik was erg onder de indruk van deze parken vol met levensechte namaak-dino’s. Alleen wist ik wel: wij kunnen een nóg mooier Dinobos maken. Het was dan ook een bijzonder moment toen vanuit Duitsland tientallen grote wagens kwamen aanrijden met daarop indrukwekkende dinosaurussen. Met de komst van deze prehistorische dieren werd ons park gelijk een stuk groter. Zij kregen een plek in een prachtig groen bosgebied naast de Savanne, De Nacht en het Honderdduizend Dierenhuis.
Dino-avontuur om nooit te vergeten
In het Dinobos maken de bezoekers een tijdreis door verschillende dinotijdperken. Bij de ingang hoor je het dinogebrom en -gebrul al uit het bos komen. Knipperende lampen boven de entree waarschuwen je dat je op het punt staat een bos vol gigantische dino’s in te lopen. Pas op! Een spannende tocht begint. Hierin kom je niet alleen van alles over dinosaurussen te weten, nee: je beleeft een avontuur om nooit te vergeten. Zo duik je via een glijbaan in een mysterieuze grot en verderop vlieg je aan de poot van de pterodactylus langs de bomen van het Dinobos.
Levende dino’s
Van begin af aan is het Dinobos een enorm succes. En al gaat dit themagebied (een plek waar je van alles te weten komt over een onderwerp) over het verleden, de tijd heeft er zeker niet stilgestaan. Na een aantal jaren kwamen er zelfs levende dinosaurussen kasuarissen (grote loopvogels) en een diersoort die al leefde in het dinotijdperk (reuzenschildpadden). Ook vormt het Dinobos het decor voor spectaculaire evenementen (speciale dagen) als de DinoAdventures. In de herfstvakantie beleef je samen met de Dinorangers veel spanning en sensatie. Tijdens de Vadernachten sliep je samen met je vader een nachtje tussen de dino’s.
Nóg spannender
Na het wat jaren dinopret was het bos vol dinosaurussen wel toe aan een grote opknapbeurt. Daarom is er in 2022 een start gemaakt met het vernieuwen van het Dinobos. Dat moment hebben wij aangegrepen om verbeteringen door te voeren. De ruimte voor de dino’s werd kleiner, waardoor er plek is vrijgekomen voor nieuwe plannen in het dierenpark. Het nieuwe Dinobos werd avontuurlijker en spannender. Met eigen ogen beleef je hoe de dino’s in het Trias-, Jura- en Krijt-tijdperk leven, maar wees snel… het einde van de dino’s nadert! Je beleeft hoe groot de gevolgen kunnen zijn van als de weertemperatuur erg verandert. Dit heet ‘klimaatveranderin’. Doordat temperaturen veranderen, verandert ook de biodiversiteit (alle planten en dieren die op aarde leven). Ook nu hebben we te maken met een klimaatverandering. Tijdens je avontuur in het Dinobos kom je daar meer over te weten.
DIERbare herinneringen
Voor nog meer weetjes over dino’s werd samengewerkt met natuurhistorisch museum Naturalis, archeologen en paleontologen (onderzoekers en wetenschappers die zich bezighouden met het verleden). Natuurlijk hadden onze Dinorangers ook een grote rol, zij weten natuurlijk heel erg veel over dinosaurussen. In het Dinobos leer je over de natuur van vroeger, van nu, maar daarmee ook over de toekomst.
Ik werk al sinds mijn veertiende in het dierenpark en heb hier mijn hele leven van alles gedaan en beleefd. Het dierenpark ligt vol met onvergetelijke herinneringen voor mij. Olifantengeboortes, de opening van de Ark van Amersfoort, het krijgen van een lintje, maar dat het is gelukt om een Dinobos in ons park te openen, hoort daar zeker ook bij. Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan snel zelf het Dinobos. Als je durft tenminste… GRRR!
Weetjes
- De grootste dinobewoner in het Dinobos is de brachiosaurus. Met een lengte van 24 meter zie je de kop al ver boven de boomtoppen uitsteken.
- Elk jaar krijgen alle dino’s een grote schoonmaakbeurt.
- Marjo werkt al vanaf zijn veertiende in het dierenpark. Sinds hij niet meer echt hoef te werken (sinds zijn ‘pensioen’) trekt hij de hele wereld over om met alles wat hij over dieren weet, andere dierentuinen te helpen.
Ark van Amersfoort
Remco Sevink
Manager Parkbeheer & Parkontwikkeling
Samen
Al heel wat jaren ben ik werkzaam in ons mooie park en het is heel belangrijk voor mij. Het dierenpark, met al haar medewerkers, voelt dan ook echt als een familie. Ik ben eindverantwoordelijk voor het maken en het goed houden van de verblijven. Mijn team en ik werken nauw samen met de ontwerper en wij luisteren goed naar de wensen van de bezoekers, maar ook van de Dierverzorging en Horeca. Alleen samen kom je verder. Bij het maken van een verblijf of het bouwen van een gebouw komt heel veel kijken, maar het is vooral ontzettend leuk om te doen. Je houdt altijd rekening met het dierenwelzijn (het verblijf moet voldoen aan alles wat het beste is voor het dier) en je zorgt voor onvergetelijke momenten voor de bezoeker.
Ark van Amersfoort
Een van de vele projecten was de ombouw van de Ark van Amersfoort naar De Nacht (oerwoud in het donker) en het Zoölogisch museum (een tentoonstelling met onder andere opgezette dieren). Nu is daar ook het Honderdduizend Dierenhuis te vinden, waar het krioelt van de spinnen, slangen en mieren. De Ark was een groot, opvallend schip dat in 1988 aanmeerde in het dierenpark. Het schip was een idee van oud-directeur Henk Vis (die in zijn jonge jaren meehielp bij het maken van schepen). Eigenlijk de eerste plek waar educatie (leren over de natuur) een hoofdrol speelde. Hier leerde je van alles over diergeboortes in de tentoonstelling ‘In de Zoo begint het zoo’. Misschien herinner jij of je ouders en opa’s en oma’s wel de kuikentjes die je mocht vasthouden. Educatie was toen al heel belangrijk voor ons park en zal ook de komende jaren alleen maar belangrijker worden.
De Nacht: overdag donker
Hoe populair de Ark (genoemd naar de Ark van Noach uit de Bijbel) ook was, begin deze eeuw ontstond er een nieuw tof idee voor het bekende schip. Voor het onderdek (onderste helft van het schip) ontwierp ontwerper Erik van Vliet een jungle, De Nacht. Hier is het dag-nachtritme omgedraaid. Overdag is het donker, in de nacht is het er licht. In een mysterieus oerwoud ontdek je als je goed zoekt onder andere luiaards, nachtaapjes en plompe lori’s. Kun je geen dieren spotten? Met de hulp van een nachtcamera vind je de dieren vast wel! Er kwam enorm veel kijken bij het bouwen van De Nacht: tropische temperatuur, sfeervolle verlichting, veel groen en het doorloopverblijf moet veilig zijn; je mag natuurlijk niet struikelen terwijl je dwars door het donkere woud struint. Een enorme uitdaging, maar het is gelukt. De Nacht is nog altijd enorm populair onder de bezoekers. Daar zijn we nog steeds heel trots op.
Kriebels in het Honderdduizend Dierenhuis
Boven De Nacht, op het bovendek (bovenste helft van het schip), opende het Honderdduizend Dierenhuis. Via een meterslang buizenstelsel krioelt een kolonie parasolmieren boven je hoofd. In tropische verblijven (terraria) vind je felgekleurde kikkers, glibberige slangen, wandelende takken, spinnen en gekko’s. Heel veel verschillende diersoorten die allemaal hun eigen verzorging nodig hebben. Samen met de dierverzorgers bespraken wij goed welke wensen er allemaal zijn voor wij aan de slag gingen. Een lange en ingewikkelde tijd waar veel bij kwam kijken, maar door weer goed samen te werken, is het eindresultaat gelukt. Ik weet nog hoe blij ik was toen het Honderdduizend Dierenhuis opende. Maar: het werk zat er na de opening nog niet op. De verblijven moeten worden onderhouden, er komen nieuwe bewoners, en de terraria moeten nóg beter voor de dieren worden gemaakt. Eigenlijk houdt ons werk nooit op. En gelukkig maar: mijn collega’s en ik vinden onze baan maar al te leuk.
Tijdlijn
- Openingsjaar (1948)
- Eerste dieren: kameel (1948)
- Eerste dieren: kraagbeer (1948)
- Eerste dieren: wasbeer (1949)
- Eerste dieren: wild zwijn (1949)
- Eerste dieren: damhert (1949)
- Hyena’s (1952)
- Berenrots (1953)
- Roofdieren: leeuw (1954)
- Roofdieren: panter (1954)
- Olifanten (1956)
- Cheeta’s (1957)
- Tijgers (1958)
- Chimpansees (1961)
- Restaurant de Boerderij (theeschenkerij) (1961)
- Parkieten (1963)
- Jaguar (1963)
- Berenboemel (1968)
- Grevy zebra (1974)
- Kinderboerderij (1974)
- Flamingo’s (1977)
- Hyena’s (1978)
- Stokstaartjes (1983)
- Ark van Amersfoort (1988)
- Savanne (1989)
- Speel-o-droom (1991)
- Wolven (1992)
- Otters (1994)
- Japanse tuin (1994)
- Pinguïns (1998)
- Maki’s (1998)
- Geboorte Indra (1999)
- Giraffe (1999)
- Japanse kraanvogel (1999)
- Vale gier (1999)
- Stad der Oudheid (1999)
- Stad der Oudheid: Bavianeneiland (2000)
- Witte tijger (2000)
- Siamang (2000)
- Nijlroezet (2000)
- Siberische tijger (2001)
- Indische neushoorn (2001)
- De Nacht: buidelkonijn, luiaard (2002)
- Vosmangoest (2002)
- Oprichting Wildlife Fund (2003)
- Dinobos (2007)
- Rijk der Reuzen (2010)
- Boa constrictor (2010)
- Klim Alles Route (2012)
- Reuzenschildpadden (2013)
- Snavelrijk (2014)
- Expeditie-rivier (2015)
- Woud en Burcht (2016)
- Das (2016)
- Miljoenste bezoeker (2017)
- Leeuwenverblijf (2017)
- De Prairie (2018)
- Brilberen (2021)
- Oprichting Kinderpanel (2021)
- Kwetterterp (2022)
- Dinobos vernieuwd (2022)
- 75 jaar DierenPark Amersfoort (2023)
- Dierkeuken (2023)
- Chimpanseeverblijf (2024)