Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Geelborstkapucijnaapje geboren

Er is een geelborstkapucijnaap geboren in DierenPark Amersfoort. “Het jong verkent het verblijf vanaf de rug van de moeder”, vertelt dierverzorger Paul Rodewijk.

Het jong drinkt goed, is gezond en kijkt nieuwsgierig om zich heen. Het geslacht is nog onbekend.

Na een draagtijd van zes maanden is het kapucijnaapje ter wereld gekomen. Geboortes leveren een belangrijke bijdrage aan de groepsdynamiek. “Binnen de groep heerst er een strenge hiërarchie”, legt Paul uit. “Door de geboorte van haar jong neemt de moeder direct een belangrijkere positie in.” Nu klampt het kleintje zich nog vast aan de moeder, maar langzamerhand zal het dier steeds vaker zelf op avontuur gaan. Het jong leert door goed naar de volwassen geelborstkapucijnapen te kijken en hen na te apen.

Geelborstkapucijnapen worden in de natuur ernstig bedreigd. De apensoort komt voor in de tropische regenwouden van Brazilië waar veel bomen worden gekapt. Daardoor wordt hun leefomgeving steeds kleiner. In het dierenpark leven de geelborstkapucijnen op het eiland bij de Expeditie-rivier. “Als je geluk hebt, vaar je in je fietsboot onder deze apen door”, tipt Paul. Het pasgeboren jong en de rest van de groep zijn te bewonderen in DierenPark Amersfoort