Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Een rijk waterleven

Deze week is het Wereld Water Week. Daarom staan wij stil bij het rijke waterleven in ons land. Nederland is namelijk een waterland en een thuis voor veel planten en dieren. Wil je weten hoe wij al het water schoonhouden en zorgen voor een fijne plek voor alle waterbewoners? Dat ontdek je in deze blog.

Isabeau Vel is ecoloog bij Waterschap Vallei en Veluwe. Zij beschermt de flora (planten) en fauna (dieren). Dit doet zij onder andere door advies te geven over het gezond houden en het verbeteren van het leefgebied van planten en dieren.

Waterplanten

Mijn collega Maarten legde in de vorige blog uit waarom water belangrijk is voor de natuur. Gelukkig helpen veel planten (langs de waterkant) ons om water vast te houden. Wanneer het regent, stroomt water naar de zee. Ook wordt veel regenwater opgenomen door de bodem. Waterplanten helpen hierbij. Zij houden dit water vast, waardoor het water langzaam de grond in kan sijpelen.

Een rijk waterleven
Ook wordt veel regenwater opgenomen door de bodem. Waterplanten helpen hierbij.

Terwijl waterplanten ons helpen, zijn er sommige planten die onze natuurlijke balans bedreigen. Exotische planten zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen. Toch zijn deze planten ooit naar Nederland gebracht. Door onder andere de opwarming van de aarde overleven deze exotische planten onze winters. Vroeger, toen onze winters kouder waren, konden deze planten hier niet overleven. Een voorbeeld is de Japanse duizendknoop, die andere inheemse planten verdringt doordat de plant heel snel groeit en diepe wortels heeft.

Een rijk waterleven
Een voorbeeld is de Japanse duizendknoop, die andere inheemse planten verdringt doordat de plant heel snel groeit en diepe wortels heeft.

Biodiversiteit

We willen juist een diversiteit (veel verschillende soorten) aan planten, omdat ze samen zorgen voor een gezond ecosysteem (de plek waar planten en dieren samenleven). Hoe meer verschillende planten, hoe meer insecten eropaf komen die zorgen voor bestuiving. Hierdoor kunnen nieuwe planten en bloemen groeien.

Let daarom altijd op. Gooi bijvoorbeeld nooit (exotische) planten uit je aquarium in een rivier of sloot. Daar horen deze planten niet thuis. Andere planten (en dieren) hebben hier last van.

Waterdieren

De beschermde beekprik en rivierdonderpad zijn niet blij met deze exotische planten, en ook niet met de klimaatverandering. Deze dieren zijn namelijk afhankelijk van koel water met voldoende zuurstof. En het zuurstof verdwijnt langzaam uit het water als de rivier vol ligt met hard groeiende planten, zoals de grote waternavel (ook zo’n exotische plantensoort). Gelukkig zien we ook dat veel dieren zich goed aanpassen aan de langzaam veranderende natuur, zoals de bever en de otter.

Een rijk waterleven
De beschermde beekprik en rivierdonderpad zijn niet blij met deze exotische planten, en ook niet met de klimaatverandering. (Beekprik)

De bever was in de 19de eeuw in Nederland uitgestorven. In 1988, 35 jaar geleden, is de soort opnieuw in ons land geïntroduceerd. En gelukkig gaat het nu heel goed. Er zijn, sinds de herintroductie, nog nooit zoveel bevers gezien. Ook de otter voelt zich thuis in ons waterland. In Nederland vindt deze waterrat voldoende voedsel en wordt er hard gewerkt aan het creëren van genoeg leefgebieden.

Een rijk waterleven - Credits: Shutterstock

We willen dat inheemse (oorspronkelijk in Nederland voorkomende) dier- en plantensoorten in onze wateren kunnen blijven overleven. Daarvoor moeten wij het waterkwaliteit gezond houden. De mens vervuilt het water door plastic en andere rommel. Daar hebben de bevers, otters, andere dieren en planten helaas nog steeds last van.

De mens vervuilt het water door plastic en andere rommel. Daar hebben de bevers, otters, andere dieren en planten helaas nog steeds last van.

Help mee!

Gelukkig kan jij helpen om het leefgebied van (water)planten en (water)dieren gezond te houden:

  • Voorkom dat plastic en papier in de natuur terecht komt. Dit is schadelijk voor de planten en dieren.
  • Raap zwerfafval op en gooi het in een vuilnisbak. Zo kan deze rommel niet in het water waaien en planten en dieren ziek maken.  
  • Onderzoek het water in jouw buurt. Tel alle waterdiertjes in de vijver om de hoek.

Elke kleine actie telt. Samen kunnen we een groot verschil maken voor onze prachtige Nederlandse natuur en het waterleven. Niet alleen tijdens Wereld Water Week, maar elke dag. Doe jij mee?