Maarten Veldhuis is adviseur bij Waterschap Vallei en Veluwe. Het Waterschap zorgt onder andere voor voldoende schoon water in sloten en beken. Maarten weet als geen ander hoe belangrijk water is voor de Nederlandse natuur.
Waterland
Jij en ik leven in een delta, een plek waar rivieren samenkomen voordat ze de zee in stromen. Nederland is dus echt een waterland. En al dit water is niet alleen belangrijk voor ons, de mens, maar ook voor de natuur. Water vormt namelijk de basis van al het leven op aarde. Het vult onze oceanen, meren en rivieren. En wist je dat wijzelf, net als alle planten en dieren, voor een groot deel uit water bestaan?
Seizoenen
Water is overal: op het land, in de lucht én onder de grond. Maar hoeveel water wij in ons waterland hebben, is onder andere afhankelijk van seizoenen. In de lente en zomer verdampt water snel. Ook valt er meestal weinig regen. Dan hebben we sneller een watertekort. In de herfst en winter is dit andersom. Dan hebben we eerder een wateroverschot (te veel water).
Water in de grond
De neerslag sijpelt de bodem in en belandt in rivieren, meren, sloten en uiteindelijk in de zee. Zo wordt overtollig (te veel) water afgevoerd en wordt de bodem niet té nat. Dat vinden onder andere de boeren fijn, want op natte grond kunnen zij niet zaaien. Ook kunnen er geen huizen op natte stukken land gebouwd.
Planten en dieren
Tegelijkertijd zorgen wij ervoor dat er niet te veel water uit de grond verdwijnt. Planten, dieren en mensen leven namelijk van dit grondwater. Planten halen met hun wortels water uit de bodem. Ook dieren drinken dit zoete water of leven erin. Denk maar eens aan otters, vissen en padden. En ook jij en ik leven van dit water. Wist je dat ons drink- en douchewater van grondwater wordt gemaakt? Voor planten, dieren én mensen is het dus heel fijn dat Nederland een waterland is.
Balans
Dus wat moeten we doen? We moeten een balans vinden tussen het afvoeren en vasthouden van water. We willen natuurlijk zo min mogelijk water verspillen. Wij zijn namelijk zuinig op ons water. We willen er voorzichtig mee omgaan, omdat het belangrijk is voor al het leven op aarde.
Ik wil helpen
Gelukkig kunnen wij allemaal helpen om het watervoorraad op peil te houden. Ook jij! We kunnen ons eigen waterverbruik verminderen. Daardoor hoeft er minder water uit de grond te worden gepompt en blijft het natuurlijke waterpeil hoog genoeg. Zo help jij mee:
- Gebruik een douchetimer. Douche maximaal vijf minuten. Zo bespaar jij een heleboel water.
- Vang water op in een regenton en besproei hiermee je tuin.
- Kies planten die beter tegen droogte kunnen, zodat jij jouw binnen- en buitenplanten minder vaak water hoeft te geven.