Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Dierlijke hoofdrolspelers in Amersfoortse kunst

DierenPark Amersfoort bestaat 75 jaar! Drie Amersfoortse musea vieren dit jaar ons verjaardagsfeest mee. Verspreid over het jaar staat het thema ‘dieren in de kunst’ centraal. Het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en Museum Flehite organiseren alle drie een unieke expositie. Kom jij ook kijken?

Joyce de la Croix

Joyce de la Croix is projectleider van zowel het Mondriaanhuis als Museum Flehite. Zij organiseert dus beide tentoonstellingen. Eerst vertelt ze over de expositie ‘Vogels en Vissen’ in het Mondriaanhuis.

Mondriaanhuis (t/m 17 september)

Midden in het stadcentrum van Amersfoort staat het geboortehuis van Piet Mondriaan: het Mondriaanhuis. Gloednieuw is de tentoonstelling ‘Vogels en Vissen’. Kunstenaars hebben deze diersoorten tot in detail bestudeerd en willen hun kunstwerken heel graag aan jou laten zien! In stijl van de beroemde schilder zijn de nieuwe kunstwerken ontstaan. Met deze kunst brengen de creatievelingen een ode aan de natuur. Deze kunst is gebaseerd op stijl van de beroemde schilder.

Mondriaanhuis - Ralf Silvius
Midden in het stadcentrum van Amersfoort staat het geboortehuis van Piet Mondriaan: het Mondriaanhuis. (Foto: Ralf Silvius)

Blocbirds

Ben jij een echte vogelliefhebber? Dan herken jij misschien alle vogelsoorten. Loop een trap omhoog en bekijk ‘Blocbirds’. Anderhalf jaar lang bestudeerde kunstenaarsduo Paul en Albert 25 Europese vogelsoorten. Elk detail van het verenkleed werd bekeken. Het duo schilderde het verenpak na tot een uniek en prachtig blokkenpatroon. Herken jij de pimpelmees, de ijsvogel en de duif?

Sofia Crespo, Critically Extant, 2022 (Kunsthal KAdE)
Ben jij een echte vogelliefhebber? Dan herken jij misschien alle vogelsoorten. Loop een trap omhoog en bekijk ‘Blocbirds’. (Foto: Aad Hoogendoorn)

School vissen

Nog een trap omhoog ervaar je het prachtige onderwaterleven. Albert van Loon woonde jarenlang op Curaçao. Dagelijks dook hij de zee in om de wondere wereld onder water te aanschouwen. Deze ervaring vormt de inspiratiebron voor ‘Go with the flow’.

Go with the flow (expositie Mondriaanhuis)
Dagelijks dook hij de zee in om de wondere wereld onder water te aanschouwen. Deze ervaring vormt de inspiratiebron voor ‘Go with the flow’. (Albert van Loon)

Bekijk de schilderijen maar eens van dichtbij. Je ziet dat elke vis een andere kant op beweegt. Maar samen vormen de vissen één school (een grote groep vissen bij elkaar). Volgens de kunstenaar is het beeld van de vissen een weerspiegeling van onze samenleving. De groep zorgt voor veiligheid. Maar als jij de vertrouwde groep verlaat, ben je kwetsbaar. Net als de vissen.

Vraag het aan de vissen

In dezelfde ruimte vind je ‘Vraag het de aan de vissen’ van Hélène Min. De kunstenares gebruikt roggenhuid, Japanse inkt en ijzerdraad om kunst tot leven te brengen. Vissenhuid is heel bijzonder en sterk materiaal.

De transparante roggenhuid is eigenlijk visafval. Hélène ziet de mooie kans om hiermee een prachtig kunstwerk van te maken. Het lijkt wel een stuk koraal dat op de zeebodem had kunnen staan. Prachtig! En deze kunst staat nu in het Mondriaanhuis. De kunstenares heeft zelfs een verrassing meegebracht. Heb jij wel eens aan een haaienhuid gevoeld of een rog geaaid? Het kan in het Mondriaanhuis!

Christel Rengers (KAdE)

Christel Rengers is verantwoordelijk voor de communicatie over de expositie ‘Wonderbaarlijke Wezens’ in Kunsthal KAdE.

Kunsthal KAdE (3 juni t/m 3 september)

Laat je fantasie de vrije loop. In Kunsthal KAdE ontdek je namelijk iets heel bijzonders: fabelachtige dieren. Ooit zijn er aan de hand van verhalen die mensen elkaar vertelden de meest ‘wonderbaarlijke wezens’ ontstaan. Dat kwam zo:

In de Griekse en Romeinse tijd vertelden reizigers over de ‘wilde’ dieren die zij tijdens hun reizen tegenkwamen. Foto’s en video’s bestonden nog niet. Mensen konden alleen maar over de dieren vertellen, schrijven of fantaseren. Beschrijf maar eens een neushoorn of een giraffe aan iemand die deze diersoorten nog nooit heeft gezien. Dat is best lastig. Daarom gingen er, al die duizenden jaren geleden, de wildste verhalen rond over de wezens die op onze aarde leven. Enorme slagtanden, een gigantische hoorn, angstaanjagende klauwen of een heel lange nek. Veel mensen hadden nog nooit over deze dieren gehoord, laat staan gezien.

Sofia Crespo - Critically Extant, 2022 (expositie Kunsthal KAdE)
In Kunsthal KAdE ontdek je namelijk iets heel bijzonders: fabelachtige dieren. – Sofia Crespo, Critically Extant, 2022

Een zeeleeuw met manen

In Kunsthal KAdE vind je eeuwenoude tekeningen, geleend uit het Rijksmuseum. Hierop staan deze fabelachtige dieren afgebeeld. Sommige lijken behoorlijk te kloppen, andere helemaal niet. Paarden met heel lange nekken, giraffen met een korte hals, een zeeleeuw met manen… Ben je benieuwd hoe dat eruit ziet? Bewonder deze bijzondere wezens nu zelf en ontrafel heel oude teksten die over deze unieke dieren gaan.

Sofia Crespo - Critically Extant, 2022 (expositie Kunsthal KAdE) (2)
In Kunsthal KAdE vind je eeuwenoude tekeningen, geleend uit het Rijksmuseum. Hierop staan deze fabelachtige dieren afgebeeld. Sofia Crespo, Critically Extant, 2022

Maar dat is nog niet alles. Er zijn in KAdE video’s te zien die een nieuwe kijk geven op met uitsterven bedreigde diersoorten. En over dieren die zelfs al zijn uitgestorven. Ook zijn er diorama’s (3D-modellen) te bewonderen waarin kunstenaars aan de slag zijn gegaan met het leefgebied van de wonderbaarlijke wezens. Hoe dat er precies uit gaat zien, kan ik nog niet verklappen. Want de kunstenaars zijn nog druk bezig om deze kunstwerken te maken.

KAdEStudio

Misschien moet je tijdens de tentoonstelling een beetje lachen om hoe de dieren vroeger werden getekend. Jij en ik weten heel goed hoe dieren eruitzien. In DierenPark Amersfoort sta je oog in oog met een brilbeer en zie je de leeuwen van heel dichtbij. Maar vroeger wisten mensen dat niet. En daarom sloeg hun fantasie op hol. Heb jij ook een grote verbeeldingskracht?

Sofia Crespo, Critically Extant, 2022 (Kunsthal KAdE)
In DierenPark Amersfoort sta je oog in oog met een brilbeer en zie je de leeuwen van heel dichtbij. Maar vroeger wisten mensen dat niet. En daarom sloeg hun fantasie op hol. Sofia Crespo, Critically Extant, 2022

In de KAdEStudio kun je jouw fantasie helemaal de vrije loop laten. Creëer zelf een omgeving voor niet bestaande dieren of luister naar verhalen van vroeger. Hoe zien dieren er in jouw verbeelding uit?

Kunst in het dierenpark

Deze zomer vind je in Kunsthal KAdE dus een heleboel kunstwerken waarin dieren de hoofdrol spelen. Maar ook in DierenPark Amersfoort komt deze creativiteit terug. Zes kunstenaars zijn namelijk te gast in het park. Deze kunstwerken horen ook bij de tentoonstelling ‘Wonderbaarlijke Wezens’. Sommige werken staan zelfs in de dierverblijven en zijn een verrijking voor de dierbewoners. Denk aan een wand, een voederbak, speelobject of schuilplek. Kom je kijken hoe de giraffen, gieren, prairiehondjes en andere dierbewoners op de kunst reageren?

Joyce de la Croix

Joyce de la Croix is projectleider van zowel het Mondriaanhuis als Museum Flehite. Zij organiseert dus beide tentoonstellingen. Eerder vertelde ze over de expositie ‘Vogels en Vissen’. Later dit jaar kan je op ontdekkingstocht in Museum Flehite.

Museum Flehite (8 juli t/m 5 november)

Eeuwenlang hebben mensen een fascinatie (interesse) voor dieren. Deze bewondering ontdek je in Museum Flehite. Beleef de geschiedenis van DierenPark Amersfoort en sta je versteld van oude én nieuwe kunst. Laat de ontdekkingstocht beginnen!  

Museum Flehite - Jos Stover
Eeuwenlang hebben mensen een fascinatie (interesse) voor dieren. Deze bewondering ontdek je in Museum Flehite. (Foto: Jos Stovers)

Herinneringen

Herbeleef de geschiedenis van DierenPark Amersfoort via foto’s, krantenknipsels, oude borden, verhalen en nog veel meer. Zo sta je oog in oog met dierbewoners van vroeger, zoals de witte tijger. En zie, hoor en lees je herinneringen van (oud-)medewerkers. Astrid Vis, oud-eigenaresse van het park, kent het park als geen ander. Ze woont er al vanaf de opening in 1948. En oud-hoofddierverzorger Marjo Hoedemaker woont en werkt ruim zestig op het park. Zijn aangrijpende en opmerkelijke herinneringen mogen niet missen! Maar ook jouw dierbare herinnering speelt een belangrijke rol.

Deel jouw herinnering

Misschien ben jij wel tien keer in DierenPark Amersfoort geweest. En heb je heel veel herinneringen aan deze dagjes uit. Welke aangrijpende, dierbare of bijzondere herinnering heb jij aan het park? Deze merkwaardige momenten geven wij een podium. Beschrijf deze bijzondere herinnering die jij meemaakte in DierenPark Amersfoort en mail jouw verhaal naar mij, via [email protected]. Doe dit uiterlijk 1 juni. Misschien zie jij vanaf de zomer jouw herinnering in het museum terug. Wie kan dat nou zeggen?!

Naar buiten en binnen kijken

De ontdekkingstocht gaat verder. Tijdens jouw bezoek aan het museum ontdek je niet alleen de geschiedenis van het dierenpark, maar leer je dieren te begrijpen.

Leontine Sies - Haasje over brons (expositie Flehite)
Tijdens jouw bezoek aan het museum ontdek je niet alleen de geschiedenis van het dierenpark, maar leer je dieren te begrijpen. Mattijn Franssen – Lady of the tower

Kijk maar eens goed naar het uiterlijk van een dier. Kunstenaars observeren dieren om de natuur te begrijpen. Dit deden ze vroeger ook al. Eeuwenoude prenten en schilderijen uit de 17e eeuw én hedendaagse kunstwerken geven een unieke inkijkje. Maar ook nu zijn lokale kunstenaars bezig om de mooiste beelden te ontwerpen door goed naar dieren te kijken.

Peter Vos - Hornbill (expositie Flehite)
Kunstenaars observeren dieren om de natuur te begrijpen. Dit deden ze vroeger ook al. Eeuwenoude prenten en schilderijen uit de 17e eeuw én hedendaagse kunstwerken geven een unieke inkijkje. Peter Vos – Hornbill

Kunstenares Leontine Sies bekijkt hoe mensen zich tot deze dieren verhouden, op soms heel grappige wijze. Leontine combineert menselijke met dierlijke eigenschappen: een springende haas met mensenbenen. Grappig, hè?! En Emile van der Kruk zaagt dieren uit hout met een kettingzaag! En zo zijn er nog veel meer kunstenaars die dieren op een grappige en unieke manier afbeelden.

Leontine Sies - Haasje over brons (expositie Flehite)
Leontine Sies combineert menselijke met dierlijke eigenschappen: een springende haas met mensenbenen. Grappig, hè?! Leontine Sies – Haasje over brons

Workshops

Tot slot kun je ook zelf aan de slag. Schuilt er in jou een ware kunstenaar? Volg met je vader of moeder onze workshops en maak je ontdekkingstocht compleet. Leer insecten tekenen, ontdek de zoötroop (een van de eerste apparaten waarmee bewegend beeld werd bekeken) en teken jouw lievelingsdier in de dierentuin. 

Ik hoop jou en je hele familie te zien tijdens onze familietentoonstelling in Museum Flehite. En vergeet niet jouw dierbare herinnering naar mij te mailen! Ik ben ontzettend benieuwd naar alle grappige, ontroerende en bijzondere momenten die jij hebt meegemaakt in DierenPark Amersfoort.