Timo van Boekel is Marketeer in DierenPark Amersfoort. In zijn rol is hij eindverantwoordelijk voor de acties die DierenPark Amersfoort heeft opgezet voor 3FM Serious Request.
Ernstig bedreigd
De regenwouden van Zuid-Amerika worden ernstig bedreigd en daarmee ook de leefomgeving van veel diersoorten. DierenPark Amersfoort maakt zich hier grote zorgen over en zet zich met haar stichting, het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund, in voor het behoud van de natuurlijke leefomgeving van onder andere de brilbeer, luiaard en de zeldzame titicacakikker. Deze dieren vind je in ons park, waar wij vertellen over de problemen die spelen in hun oorspronkelijk leefgebied, maar vooral wat we kunnen doen om de bedreigingen tegen te gaan. Ook steunen wij lokale projecten om deze diersoorten te beschermen.
Veilige leefomgeving
Er staan meer dan 26.000 diersoorten op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten op aarde. Zo ook verschillende Zuid-Amerikaanse soorten. De brilbeer en de luiaard hebben bijvoorbeeld flink te lijden onder de massale bomenkap die plaatsvindt in hun oorspronkelijk leefgebied. De beren zijn erg goede klimmers en leven dan ook voor een groot deel in de bomen. Zij gebruiken de boomtoppen als schuilplek en slaapplek, maar halen er ook hun voedsel vandaan.
Ook de luiaards zijn gek op bomen. Het dier brengt tachtig procent van het leven hangend door. Zij doen alles ondersteboven: eten, slapen, paren, bevallen en voeden van jongen. Alleen om te plassen en te poepen komen zij af en toe naar beneden. Onder andere DierenPark Amersfoort en het WNF zetten zich in voor beschermde natuurgebieden waar deze soorten veilig kunnen leven. Bijvoorbeeld door het natuurgebied uit te breiden door omliggende natuurgebieden te koppelen om zo grote groene corridors te creëren.
Titicacakikker
Een ander Zuid-Amerikaans dier dat het moeilijk heeft is de ernstig bedreigde titicacakikker. Dit dier komt enkel voor in het Titicacameer (tussen Peru en Bolivia) en gedeeltes van aansluitende rivieren. De leefomstandigheden voor deze kikkersoort zijn al jaren niet goed. Het meer is zwaar vervuild door het dumpen van schadelijke stoffen. Ook stroperij is een probleem. De plaatselijke bevolking eet de kikkers namelijk op en gebruikt ze als medicijn. Daarom is er in 2017 een aantal titicacakikkers uit het meer gered voor nakweek, een deel daarvan is verhuisd naar DierenPark Amersfoort. Inmiddels zijn er in ons park jonge titicacakikkers te vinden.
Kom in actie
Wij zijn dan ook blij dat 3FM Serious Request dit jaar geld inzamelt voor het WNF om de regenwouden van Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen. Wij helpen daar graag aan mee en hebben daarom verschillende toffe acties opgezet die veelal een link hebben met dit gebied. Zo kun je verschillende acties steunen.
Let op: je had tot woensdag 22 december 23.59 uur de tijd om te doneren, de winnaars werden op donderdag 23 december door ons gekozen.
Dag meelopen met de brilbeer-verzorger
Brilberen zijn gek op bomen. Zij eten, slapen in en klimmen naar de boomtoppen. In DierenPark Amersfoort wonen twee baldadige brilbeerbroertjes. Deze beren horen bij de meest actieve bewoners van ons park en zijn ook hier vaak in de boomtoppen te vinden. Als bezoeker kun je dan ook samen met de brilberen hoge hoogtes opzoeken. Jij krijgt de kans om een dag met de brilbeerverzorgers mee te lopen: je helpt mee met de bereiding van hun voedsel, het schoonmaken van hun verblijf, plaatsen van verrijking en je komt natuurlijk van alles te weten over de brilbeer.
Dag meelopen bij de dierverzorgers van de luiaards
Luiaards zijn gek op bomen. Het dier brengt tachtig procent van zijn leven hangend door. Zij doen alles ondersteboven: eten, slapen, paren, bevallen en voeden van jongen. Alleen om te plassen en te poepen komen zij af en toe naar beneden. Jij krijgt de kans om een dag met de luiaard-verzorgers mee te lopen. Je helpt mee met de bereiding van hun voedsel, het schoonmaken van hun verblijf en je komt natuurlijk van alles te weten over de luiaards. Daar word je letterlijk ondersteboven van! De luiaards leven bij ons in een mysterieuze donkere jungle ‘De Nacht’, wat een dagje meehelpen extra spannend maakt.
Brachiosaurus schoonmaken
Van ‘oerwoud’ naar ‘oertijd’. In DierenPark Amersfoort vind je het Dinopark. Hier kom je ruim zeventig levensgrote en -echte dinosaurussen tegen. Bekende dino’s als de T-rex, triceratops, velociraptor en de immens lange brachiosaurus ontdek je allemaal in dit avontuurlijke bos. De brachio is wel dertig meter lang. De levensechte replica van deze dino is stiekem wel toe aan een poetsbeurtje en daarvoor moet je met een hoogwerker de wolken in en maak een wel heel unieke selfie. Doneer om in oog te staan met de immens grote brachiosaurus en grijp deze kans!
Rondleiding Zuid-Amerika met kijkjes achter de schermen
Beleef een unieke rondleiding in DierenPark Amersfoort en kom van alles te weten over de dieren uit Zuid-Amerika, zoals de brilbeer, luiaard en de zeldzame titicacakikker. Tijdens deze rondleiding krijg je ook nog eens bijzondere exclusieve kijkjes achter de schermen.
Een naam voor het pasgeboren nachtaapje
In ons park worden regelmatig dieren geboren. Laatst bijvoorbeeld nog twee rode panda’s. Abdel, Yindi, Hiraku… wij zijn opzoek naar leuke namen voor toekomstige nieuwe dierbewoners en daarvoor vragen wij jouw hulp. Het toffe is dat er onlangs ook een doeroecoeli (nachtaapje) is geboren in het nachtdierenhuis De Nacht…
Voor de bossen in Zuid-Amerika
Om te weten hoe je kan doneren en wat je hiervoor moet doen, daarvoor kun je terecht op de actiesite van 3FM Serious Request. En wie weet zien wij jou dan binnenkort in DierenPark Amersfoort. Ik hoop en denk echt dat wij met zijn allen een mooi geldbedrag kunnen inzamelen voor het Wereld Natuur Fonds en daarmee voor de bossen in Zuid-Amerika.
Let op: je had tot woensdag 22 december 23.59 uur de tijd om te doneren, de winnaars werden op donderdag 23 december door ons gekozen.