Lois van der Velde is neushoornverzorger bij DierenPark Amersfoort. Zij verzorgt neushoorn Thanos elke dag en weet alles over zijn soortgenoten in de natuur.
Waar leeft de neushoorn?
De Indische neushoorn leeft in Azië. In moerassige gebieden in Nepal, India en Bhutan kun je deze soort, met een beetje geluk, spotten. Deze neushoornsoort wordt ook wel de pantserneushoorn genoemd. Hoewel Afrikaanse neushoorns twee hoorns hebben, heeft deze Indische soort er maar één. Daaraan kun je de soort dus herkennen. Deze dikhuiden zien er misschien angstaanjagend uit, maar het zijn meestal rustige grazers. In DierenPark Amersfoort leeft neushoorn Thanos, ook een rustige man. Heb jij hem al eens ontmoet?
10 neushoornfeitjes
Ik vind de Indische neushoorn een heel bijzonder dier. Daarom ben ik blij dat ik dagelijks Thanos mag verzorgen. Hoe groot is jouw neushoornkennis? Wist jij dat…
- De Indische neushoorn wel tweeduizend kilo kan wegen? Thanos weegt ongeveer tweeduizend kilo.
- Thanos bijna acht jaar is? Hij is dus nog jong, want gemiddeld worden neushoorns 45 jaar oud.
- Neushoorns houden van een modderbad?
- Het lievelingseten van Thanos hooi is, maar hij ook smult van banaan, appel en peer?
- Alle neushoornsoorten andere lippen hebben? De Indische neushoorn heeft een puntige bovenlip en een brede onderlip. Hiermee kan het dier grazen, maar ook takjes en bladeren plukken. Handig!
- Thanos elke dag vijftig kilo poept?
- Neushoorns wel 40 kilometer per uur kunnen rennen?
- Neushoorns in de natuur solitair leven? Dit betekent dat de dieren het liefst alleen leven, zonder soortgenoten.
- De draagtijd van de neushoorn zestien maanden is?
- De hoorn van de neushoorn zichtbaar is wanneer het kalf ongeveer vijf weken oud is?
Neushoornweekend
Om dit prachtige dier in het zonnetje te zetten, vieren we op vrijdag 22 september de ‘Dag van de neushoorn’. En in DierenPark Amersfoort vieren we dit niet één dag, maar een zelfs een heel weekend: het Neushoornweekend. Tijdens dit weekend (22 tot en met 24 september) ontdek jij alles over deze dikhuid en ontmoet neushoorn Thanos van wel heel dichtbij. Kom jij ook?
Word neushoornverzorger voor één dag
Jij kan zelfs neushoornverzorger worden. Hoe doe jij mee? Maak een mooie poster over de neushoorn en het neushoornproject (Elise gaat je hier straks alles over vertellen). Lever dit kunstwerk uiterlijk zondag 17 september in bij de Gastenservice van DierenPark Amersfoort. Drie winnaars worden, samen met een vriendje of vriendinnetje, neushoornverzorger voor één dag. Win een exclusieve ontmoeting met neushoorn Thanos en maak voor hem een lekkere taart. Zie ik je tijdens het Neushoornweekend?
Elise van Schaik is projectmedewerker bij het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. Zij houdt zich bezig met dier- en natuurbeschermingsprojecten in binnen- en buitenland. Ook organiseert zij het Neushoornweekend.
Bedreigd
Helaas wordt de Indische neushoorns bedreigd. Daarom verdient de neushoorn extra aandacht tijdens het Neushoornweekend.
De mens is de grootste vijand. Mensen kappen bomen en gebruiken grote stukken land om voedsel te verbouwen. Maar stropers zijn de allergrootste vijand. Zij jagen op de neushoorn, want deze slechteriken willen de hoorn hebben. Daardoor is de populatie (het aantal dieren) afgenomen. Stropers denken namelijk dat de hoorn ziektes kan genezen. Maar dat is niet zo.
Inmiddels is de status van de Indische neushoorn ‘kwetsbaar’. De statussen van alle bedreigde diersoorten worden bijgehouden door IUCN (International Union for Conservation of Nature’, oftewel: de internationale unie voor het behoud van de natuur). De status ‘kwetsbaar’ zit tussen ‘bijna bedreigd’ en ‘bedreigd’ in.
Neushoorns verhuizen
Gelukkig zijn er acties waardoor de neushoorn wordt beschermd. Stapje voor stapje gaat het iets beter met de soortgenoten van Thanos. De mens is de grote vijand, maar veel natuurorganisaties zijn ook hun grootste vriend. Zo ook de International Rhino Foundation (IRF). Sinds 2005 werkt deze organisatie samen met de regering in India om de neushoornpopulatie te vergroten.
In de natuur komen neushoorns elkaar weinig tegen. Dit komt onder andere doordat er nog maar weinig neushoorns in de natuur voorkomen. Daarom verplaatst de organisatie de dikhuiden naar nieuwe gebieden, waardoor zij dichter bij elkaar leven. En met succes. Er worden meer jongen geboren. Ook zorgt dit voor een grote genetische diversiteit (veel verschillende bloedbanden). Dat is goed nieuws!
Doel
De IRF heeft een mooi doel: de neushoorns blijven beschermen en de populatie laten toenemen tot ongeveer 5.000 neushoorns. Ook het leefgebied wordt groter gemaakt. Gelukkig helpt de lokale bevolking mee. Samen maken zij de natuur beter. Ook worden exotische plantensoorten (planten die daar niet thuis horen) weggehaald. Niet alleen de neushoorn is hier blij mee, ook vijfhonderd vogelsoorten, veertig reptielensoorten, Aziatische olifanten en tijgers vinden dit fijn.
In actie
Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund komt in actie en helpt organisaties die actief zijn in het beschermen van bedreigde dieren. En ook jij kan helpen! Door een klein bedrag te doneren aan het Wildlife Fund steun jij verschillende natuurprojecten, zoals het project van de IRF. Het geldbedrag gaat naar het ontwikkelen van veilige leefomgevingen, de opleiding van rangers en naar onderzoeken.
Ik wil helpen
Je kunt op verschillende manieren helpen om het Wildlife Fund te steunen.
- Zamel petflessen in en doneer het statiegeldbedrag.
- Zet een limonadekraam in je tuin. Elke voorbijganger lust vast een lekker glaasje tegen een klein bedrag.
- Verkoop je kleding die je niet meer draagt of speelgoed waar je niet meer mee speelt.
Maar je kunt natuurlijk ook een bezoekje brengen aan DierenPark Amersfoort tijdens het Neushoornweekend. Ontdek alles over de neushoorn en bewonder Thanos van heel dichtbij. Loïs en ik hopen jou te zien!