Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Alles over de brilbeer

Binnenkort heet DierenPark Amersfoort de nieuwste bewoners welkom: brilberen. Vlakbij de ingang van het park. Nadat bruine beer Kokkie een aantal maanden geleden overleed, stond de iconische berenrots een paar maanden leeg. Daar komt nu verandering in.

Binnenkort vertrekken twee broertjes brilbeer vanuit een Duits dierenpark naar Amersfoort. In deze blog stellen wij de brilberen graag aan je voor en vertellen wij van alles over het nieuwe verblijf. De brilberen én de bezoekers gaan de hoogte in.

Nils Dijkgraaf DierenPark Amersfoort

Nils Dijkgraaf is een van de curatoren in het dierenpark. In die rol houdt hij zich bezig met het collectiebeheer en dus ook met de komst van de brilberen.

De brilbeer

De twee brilberen, die hun naam danken aan een bril-silhouet rondom hun ogen, heten Teju en Ariba. Drie jaar oud en echte belhamels. De twee zijn heel nieuwsgierig, ravotten veel met elkaar, klimmen graag en zitten bijna nooit stil.

De jonge brilbeerbroertjes – Foto: Zoo Duisburg

In het vernieuwde verblijf wordt gezorgd dat de dieren al hun energie kwijt kunnen en de hoogte in kunnen klimmen, maar er is ook ruimte om tot rust te komen.

Eén van de twee brilbeerbroertjes – Foto: Zoo Duisburg

Klimmers

De brilbeer komt van oorsprong voor in de bergbossen van het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. De beren zijn erg goede klimmers en leven dan ook voor een groot deel in de bomen. Zij gebruiken de boomtoppen als schuilplek en slaapplek, maar halen er ook hun voedsel vandaan. Zij ruiken al vanaf de grond wat voor lekkers er in de boom hangt. Met hun lange voorpoten klimmen zij met gemak naar de boomtop.

Brilbeer in het beschermde natuurgebied Chaparri – Foto: Pierre Chabot

Wildlife Fund

Helaas gaat het niet goed met het leefgebied van de beren. Er vindt massale bomenkap plaats voor bijvoorbeeld houtproductie en landbouw. Erg verdrietig, omdat deze dieren dus voor een groot deel in de bomen leven. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zet zich in voor het beschermde natuurgebied Chaparri in Peru. Hier is ruimte voor de brilberen en kunnen zij veilig leven. Het natuurgebied wil uitbreiden door omliggende natuurgebieden te koppelen om zo de grootste corridor voor brilberen in Zuid-Amerika te creëren.

Natuurgebied Chaparri in Peru, leefgebied van de brilbeer – Foto: Pierre Chabot

Erik van Vliet

Erik van Vliet is de ontwerper van het park en ontwierp de nieuwe invulling voor de berenrots. In het verblijf speelt het oorspronkelijk leefgebied van de brilberen een grote rol.

Beleving met een boodschap

In het nieuwe verblijf laten wij onze bezoekers ervaren hoe impactvol deze vernietiging van hun leefomgeving is en wat je eraan kan doen om deze bomenkap tegen te gaan.

Schets brilberenverblijf – Erik van Vliet

De beren zijn erg goede klimmers en leven voor een groot deel in de bomen. In en rondom het verblijf beleeft de bezoeker van alles over de brilbeer als klimkampioen, maar ook over de grote waarde van bomen. Voor de beren, maar ook voor ons.

Nieuw leven voor de berenrots

De brilberen komen te leven in het voormalige verblijf van de bruine beren. De berenrots is een iconische plek in ons park. Wij vinden het belangrijk dat dit verblijf blijft bestaan.

Oorspronkelijk berenverblijf DierenPark Amersfoort
Het berenverblijf wordt aangepast voor de komst van de brilberen

Wel met de nodige aanpassingen voor de brilberen, waardoor het berenverblijf nog jaren mee kan. Zo gaat het verblijf, door het vele gebruik van bomen, de hoogte in en krijgt het een groen karakter.

Het nieuwe brilberen verblijf krijgt een groen karakter
Zowel de brilberen als de bezoekers gaan de hoogte in

Wankelbrug

Niet alleen de beer, maar ook de bezoeker zoekt het hogerop via een wankelbrug die over en door het verblijf heen loopt. Tijdens deze avontuurlijke tocht kom je van alles te weten over de brilbeer en het leefgebied van het dier.

De nieuwe muurschilderingen worden aangebracht

De route eindigt met een verrassing… Ben je wat minder avontuurlijk aangelegd; ook geen probleem. De brilberen zijn natuurlijk ook te bewonderen vanaf het gewone bezoekerspad, maar vanaf de brug kunnen bezoekers straks ook de beren hoog in de bomen ontmoeten. De eerste mogelijkheid hiervoor zal begin deze zomer zijn.