Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Allereerste pelikanenkuiken uit ei gekropen

Het allereerste pelikanenkuiken kruipt uit het ei in DierenPark Amersfoort. “Wij waren blij verrast toen we het ei zagen, en er een maand later een jong tevoorschijn kwam”, vertelt dierverzorger Willem Verdonck. Kroeskoppelikanen leven sinds 2014 in het dierenpark. Sinds enkele jaren hebben zich koppels gevormd, maar niet eerder kwam een gelegd ei uit. “De kersverse ouders pakken de verzorgende rol perfect op.”

Vorig jaar spotten de dierverzorgers voor het eerst een ei in een van de nesten, maar dit ei bleek onbevrucht. Dat gebeurt soms, zeker in de beginjaren, wanneer de vogels minder ervaren zijn”, legt Willem uit. In het voorjaar begint het broedseizoen. De pelikanen hebben in de daaropvolgende maanden een zilverwit verenkleed. De keelzak is oranjerood en de huid rondom hun ogen kleurt geel tot paars. Deze uiterlijke kenmerken betekenen dat het broedseizoen in volle gang is. Buiten het seizoen om zijn de watervogels minder fel gekleurd. Wanneer een koppel een nest bouwt, worden er meestal twee tot vier eieren gelegd. Na een maand broeden komt het ei uit. Als het jong drie maanden oud is, leert het kuiken vliegen.

De kersverse ouders pakken de verzorgende rol perfect op.

De pelikanenkolonie in Snavelrijk, de doorloopvolière in DierenPark Amersfoort, bestaat uit vier koppels. “Alle koppels zijn bezig met de bouw van een nest. Of er meerdere eieren zijn gelegd, is vanaf een afstand lastig te zien. De eieren liggen namelijk diep in het nest op een eiland”, schetst Willem de situatie. Kroeskoppelikanen leven in de natuur in Oost-Europa en Azië. De vogelsoort heeft een kwetsbare status, door onder andere het verlies van overwinteringsgebieden en de jacht door de lokale bevolking. In verband met de heersende vogelgriep is de doorloopvolière voor een groot deel afgesloten. Bezoekers kunnen het kuiken, de volwassen kroeskoppelikanen en andere vogelsoorten zien vanuit Snavelkijk.