Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

5 dieren die gek zijn op de sneeuw

Sneeuwballen gooien, sleeën, schaatsen. Zouden er witte sneeuwvlokken gaan dwarrelen deze winter? In DierenPark Amersfoort leven een aantal winterdieren die houden van sneeuw. In deze blog neemt dierverzorger Marc Belt je mee langs vijf dieren die gek zijn op een witte wereld.

Marc Belt is dierverzorger en weet alles van de kleinste tot de grootste dieren. In deze blog neemt hij je mee langs verschillende sneeuwdieren die in DierenPark Amersfoort leven.

Sneeuwdieren

Brr… Word jij blij van een wit pak sneeuw op straat en in jouw achtertuin? In het bos van DierenPark Amersfoort leeft een aantal dieren dat helemaal niet van de kou houdt, andere omarmen de sneeuw juist. Gelukkig zijn de dierverblijven in DierenPark Amersfoort zo gemaakt dat zelfs de zomerse dieren de winter goed doorkomen. Hun binnenverblijf is verwarmd en droog. Maar andere dieren vinden sneeuw juist heel leuk en zijn in de winter het liefst buiten. Lees snel verder en kom erachter welke dieren gek zijn op sneeuw.

5 dieren die gek zijn op de sneeuw

Siberische tijger

De eerste sneeuwliefhebber waar ik aan denk, is de Siberische tijger. Deze tijgersoort kan ontzettend goed tegen de kou. In de natuur komt de Siberische tijger – de naam verklapt het al – uit Siberië, een gigantisch gebied in Noord-Azië. Hier is het ijskoud. Met een dikke wintervacht is de Siberische tijger beschermd tegen deze vrieskou.

Als er in ons park sneeuw valt, duiken de tijgers de sneeuw in. De grote katachtigen rollen er zelfs doorheen. Ze vinden het heerlijk! Dat is ook niet zo gek, want in Siberië kan het soms wel -30 graden worden. Kun jij je voorstellen hoe koud dit is? Zo koud dat je neus er bijna af vriest!

5 dieren die gek zijn op de sneeuw
De Siberische tijger kan ontzettend goed tegen de kou.

Sneeuwuil

Een ander sneeuwdier is de sneeuwuil. De winter is voor deze vogel geen probleem. Door een dik verenpak krijgt dit winterdier het niet snel koud. Zelfs op de poten zitten veren. Warme voetjes dus! Heel af en toe kun je de sneeuwuil in Nederland spotten. Maar dan moet je echt geluk hebben. Meestal komt deze uil voor in berggebieden van Scandinavië, Noord-Azië en Canada. De sneeuwuil houdt van open bergvlaktes. Soms bouwt deze uilensoort het nest op wel 1.200 meter hoogte. Dan heeft de vogel een ideale uitzichtpost. Handig!

Als je goed kijkt, zie je dat sommige sneeuwuilen helemaal wit zijn, andere hebben zwarte vlekken. Weet jij waarom? Het mannetje is zo wit als sneeuw. Tijdens de jacht valt hij niet op wanneer hij over de witte sneeuwvlakte vliegt. Het vrouwtje draagt ook een wit verenkleed, maar mét zwarte vlekken. Zij broedt namelijk een groot deel van het jaar op het nest, op de grond. Daarom heeft de vrouwtjes-uil een schutkleur. Zo valt zij bijna niet op tussen de takken, stenen en rotsen.

5 dieren die gek zijn op de sneeuw
Het vrouwtje draagt ook een wit verenkleed, maar mét zwarte vlekken.

Kameel

Een kameel leeft toch in de woestijn? Dat klopt! Maar in de woestijn kan het naast bloedheet, ook ijskoud worden. Kamelen komen oorspronkelijk voor in de Gobiwoestijn. Dit ligt in Mongolië en China. Het weer in de woestijn is extreem en gaat van min veertig graden in de winter tot plus veertig graden in de zomer.

5 dieren die gek zijn op de sneeuw credits iStock
In de woestijn kan het bloedheet en ijskoud worden. Foto: iStock | Mariakray

Gelukkig passen kamelen zich goed aan aan de wisselende weersomstandigheden. Heel lange wimpers houden zand en sneeuw uit de ogen. Ook kunnen kamelen hun neusgaten dicht doen. Handig, want ook dit beschermt hen tegen sneeuwstormen. Want sneeuw in je neus, dat is niet lekker. Ook dragen zij sneeuwschoenen. Grote, brede kamelenpoten zorgen ervoor dat het lopen door de sneeuw makkelijk gaat.

5 dieren die gek zijn op de sneeuw
De lange wimpers houden zand en sneeuw uit de ogen van de kameel.

Rode panda

Naast de tijger, sneeuwuil en kameel, past ook de rode panda zich perfect aan de sneeuw aan. Rode panda’s hebben zelfs sneeuwpret als de vlokken uit de lucht dwarrelen en spelen erop los. Deze dieren leven in de natuur in de Himalayagebergte. Vaak wel op 2.200 tot wel 4.800 meter! Hier is het heel koud, er valt soms ook sneeuw. Hier is de rode panda goed op voorbereid. Met een dik winterpak, kan het dier de koude temperaturen aan.

En heb je de dikke staart gezien? Dit is een warm dekentje dat de rode panda om zich heen legt. Op het hele lijfje, zelfs op de poten, heeft dit dier een dikke vacht. Lekker warm dus.

5 dieren die gek zijn op de sneeuw
Met een dik winterpak kan de rode panda de koude temperaturen aan.

Wolf

Tot slot: de wolf. Ook de wolf is ook een sneeuwdier. Er bestaat zelfs een wolvensoort die zo wit is als sneeuw: de poolwolf die op de Noordpool leeft. In andere gebieden heeft de wolf juist grijze, bruine of zwarte haren. Dit heet camouflage: de kleur van de vacht is aangepast op de omgeving. Tijdens de jacht kan het dier zich goed verstoppen.  

Jij draagt vast een dikke winterjas. De wolf heeft juist een heel dikke vacht, eigenlijk ook een winterjas dus. Met een superscherpe neus speurt de wolf naar voedsel. Zelfs als er een dik pak sneeuw ligt, ruikt de wolf waar een prooi zich verschuilt. Jij en ik zouden voetsporen zoeken in een dik pak sneeuw, maar een wolf (en andere roofdieren) let op de geur. Roofdieren gaan hun neus achterna. Het speurwerk gaat dus altijd door, ook in de sneeuw!

5 dieren die gek zijn op de sneeuw
Zelfs als er een dik pak sneeuw ligt, ruikt de wolf waar een prooi zich verschuilt.

Warme Winteravonden

Houd jij ook zo van de sneeuw? Breng dan deze kerstvakantie een bezoek aan DierenPark Amersfoort. Ontdek een bos vol dieren tussen duizenden lichtjes, kerstbomen en zelfs sneeuw. Laat je betoveren en beleef samen met je gezin een magisch dagje uit tussen de (sneeuw)dieren tijdens de Warme Winteravonden. Zie ik je binnenkort?