Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Eén van de eerder deze week ontsnapte wolven overleden

3 september 2021 – In de wolvenroedel van DierenPark Amersfoort is één dier gestorven en één dier zwaargewond geraakt. Dit betreft de wolven die eerder deze week waren ontsnapt. Bij de autopsie is onderliggend hartfalen geconstateerd en lichte bijtwonden. Het is niet duidelijk of het hartfalen al langer een probleem was. Teamleider Dierverzorging Willem Verdonck: ”Het kan nog enige tijd duren voordat de autopsie volledig is afgerond. Misschien wordt de doodsoorzaak zelfs nooit helemaal precies duidelijk. Onze professionele en kundige dierverzorgers zijn zeer betrokken bij de dieren. De dood van dit dier komt hard aan.”

Maandag waren twee wolven ontsnapt. Het bleken de twee laagste in de rangorde van de roedel te zijn. In de onrust door het lawaai van onderhoudswerkzaamheden hebben zij zich gericht op het ondergrondse hekwerk, toevallig op een niet-zichtbaar zwakke plek. Ze hebben het hek weten te ontwrichten, iets wat ze zonder een adrenalinerush nooit had kunnen lukken. De dierverzorgers hadden beide dieren snel gelokaliseerd, verdoofd en vervolgens teruggebracht in de roedel. De groep is in een aansluitend verblijf achter de schermen ondergebracht. Op die manier konden medewerkers het reguliere wolvenverblijf en de omheining minutieus inspecteren.

De roedel werd gemonitord. Woensdag is echter aan het begin van de avond geconstateerd dat één wolf dood was en een andere zwaargewond. Wat zich precies heeft afgespeeld, is onduidelijk. Dierverzorgers hebben eerder wel gezien dat twee vrouwtjes zich vaker dominant naar de andere wolven gingen gedragen. Dit soort spanning hoort bij het natuurlijk gedrag van dieren die in sociale groepen leven zoals wolven.

De dode wolf is voor autopsie naar het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum (VPDC) gebracht. De zwaargewonde wolf staat onder verzorging van de dierenarts van het dierenpark. De twee dominante vrouwtjes zijn apart van de roedel ieder in een eigen verblijf geplaatst. Zij kunnen niet meer terugkeren in de groep, omdat de verhoudingen permanent verstoord zijn. Voor hen zoekt DierenPark Amersfoort een geschikte plek in een andere dierentuin of wildpark. Verdonck: “Met de scheiding van de dominante vrouwen zien we nu dat de sociale structuur van de groep is gestabiliseerd. De andere wolven zullen zo spoedig mogelijk naar hun oorspronkelijke verblijf teruggaan, dus weer zichtbaar voor het publiek zijn.”

De dierverblijven in ons park voldoen aan alle door de overheid gestelde maatregelen en daarmee bieden wij een veilige omgeving voor mens en dier. Naar aanleiding van de gebeurtenissen worden maatregelen onderzocht. Hierbij denken wij bijvoorbeeld aan het storten van beton over de overgang van het ondergrondse naar het bovengrondse gaas.