Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Wij verwelkomen bedreigde kikkersoort

In DierenPark Amersfoort is een ernstig bedreigde kikkersoort neergestreken.

“Wij mochten acht titicacakikkers verwelkomen in ons park”, vertelt dierverzorger Thijs Zonnenberg. “Met de komst van deze Zuid-Amerikaanse kikkertjes hebben wij er weer een nieuwe familie bij in ons park.”

De titicacakikker komt vrijwel alleen voor in het Titicacameer; het grootste meer van Zuid-Amerika, dat op de grens van Peru en Bolivia ligt. “Een paar jaar geleden zijn er duizenden dode kikkers in dit meer gevonden, waarschijnlijk door vervuiling van de rivier”, legt Thijs uit. “Ook stroperij is een reden dat deze kikker met uitsterven bedreigd is; het kikkertje is namelijk een lokale lekkernij.”

De grote, rimpelige kikkers zijn niet moeders mooiste. “Sterker nog, in 2013 deed de titicacakikker mee aan de verkiezing van het lelijkste dier ter wereld”, vertelt Thijs. “Of dat terecht is? Wij zijn in elk geval erg blij dat wij onderdak mogen bieden aan deze vier mannetjes en vier vrouwtjes.” De titicacakikkers in DierenPark Amersfoort zijn nu twee jaar, maar kunnen tot twintig jaar oud en dubbel zo groot worden.