Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Waterratten en zonaanbidders

Het is zomer in DierenPark Amersfoort! Sommige dieren omarmen de warme zonnestralen, terwijl andere parkbewoners liever een verfrissende duik nemen of verkoeling zoeken in de schaduw van de bomen. In deze blog neemt dierverzorger Saskia je mee in de zomerse dierenwereld.

Saskia Visser - DierenPark Amersfoort

Saskia Visser is dierverzorger en vertelt je in deze blog welke diersoorten van zomerse dagen houden en hoe dieren verkoeling zoeken wanneer de hitte hen overvalt.

Waterratten

In DierenPark Amersfoort wonen een heleboel dieren die gek zijn op water. De pelikanen, flamingo’s en pinguïns zijn echte watervogels, maar wist je dat onze brilberen ook vaak met hun poten in het water staan?  De olifantenfamilie vindt het ook heerlijk om af te koelen onder de sproeiers en in de waterpoel. De dikhuiden gooien zand over hun natte huid, zodat het beter plakt. Het zand dient als zonnebrand ter bescherming van felle zonnestralen.

Het zand dient als zonnebrand ter bescherming van felle zonnestralen.

De Aziatische kleinklauwotters zijn echte waterratten. Zij hebben kleine poten, maar een dikke staart waar zij goed mee kunnen sturen. Zo zwemmen de otters heel makkelijk door het water en jagen zij behendig op hun vis. Hun vacht is bijna waterdicht. Hoe langer zij in het water zijn, hoe meer lucht er tussen hun haren ontsnapt. Als zij te lang in het water liggen, krijgen zij een ‘lekke’ vacht. Dan komt het water op de huid en kunnen de otters het koud krijgen. Op warme dagen vinden zij dat helemaal niet zo erg. Verkoeling vinden zij dan juist fijn.

De Aziatische kleinklauwotters zijn echte waterratten.

Apen

Sommige apensoorten vinden water ook heerlijk en verkoelend. De Japanse makaken zijn goede zwemmers en de laponderapen krijgen zelfs op warme dagen een teil met water waar ze in kunnen afkoelen. Het is net een zwembadje.

Maar niet alle apen zijn dol op water. Chimpansees houden er absoluut niet van. Zij koelen liever af door in de schaduw te zitten en het rustig aan te doen. Ondanks dat zij nooit het water in zouden lopen, zet ik wel eens waterbakken neer waar we wat lekkers in doen. Zo probeer ik ze uit te dagen om toch met water bezig te zijn. Op deze manier koelen hun handen en polsen af, waardoor zij hun warmte beter kwijt kunnen. Verder geven we op extreem warme dagen ijsjes aan onze dieren.

Laponderapen vinden water heerlijk, terwijl chimpansees absoluut niet van water houden.

Zonaanbidders

Andere dieren houden juist van de warmte. Kom maar eens kijken op de Prairie. De prairiehondjes vinden het heerlijk om uitgestrekt in het warme zand te liggen. Ook onze zwartvoetpinguïns vinden het fijn als de temperatuur stijgt. Je denkt misschien dat alle pinguïns van kou houden, maar deze watervogels leven in het wild aan de kust van Zuid-Afrika, waar het lekker warm is. Deze soort leeft dus niet op de Zuidpool.

De prairiehondjes vinden het heerlijk om uitgestrekt in het warme zand te liggen.

Te dikke jas

Voor sommige dieren zijn de hoge temperaturen niet zo fijn. Vooral als zij niet van water houden en daardoor moeilijker afkoelen zijn deze dagen zwaar. Rode panda’s hebben bijvoorbeeld een heel dikke vacht en kunnen daardoor slecht tegen extreme hitte. Op warme dagen doen wij er alles aan om hun verblijf te koelen. Zij hebben zelfs een airco. 

Sneeuwuilen passen zich ondanks hun dikke verenpak redelijk goed aan. Maar wanneer de temperatuur ver boven de 25 graden uitkomt, gaat hun snavel open en hijgen zij om hun warmte kwijt te kunnen. Daarom hebben we een sprinklersysteem dat het verblijf afkoelt wanneer dit gewenst is.

Sneeuwuilen passen zich ondanks hun dikke verenpak redelijk goed aan.

Voldoende drinken

Voor mensen en dieren is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen als het warm is. Natuurlijk hebben alle parkbewoners het hele jaar door beschikking tot drinkwater. Een olifant kan wel tientallen liters water per dag drinken. En wist je dat deze reus in zijn slurf wel acht liter kan opslaan? Zo kan het dier grote hoeveelheden tegelijkertijd drinken, maar ook grote hoeveelheden water over zijn lichaam uitsproeien. Het lijkt dan net alsof hij een douche neemt!

Een olifant kan wel acht liter water opslaan in zijn slurf

Kamelen kunnen juist heel goed zonder water. Hun lichaam is gemaakt om in extreme omstandigheden te overleven. In het wild leven zij in de woestijnen in China en Mongolië. In deze droge gebieden is er heel weinig water te vinden. Kamelen kunnen wel acht dagen zonder water en eten, en zelfs wekenlang zonder water als zij het vocht uit hun voedsel halen. Wanneer een kameel in de woestijn water tegenkomt, zal hij daarom enorme hoeveelheden drinken, zodat hij weer een aantal dagen vooruit kan.

Kamelen kunnen minimaal acht dagen zonder water en eten.

IJsjes

Als het heel warm is, verrassen wij de dieren soms met een ijsje. Zij krijgen wel een ander ijsje dan jij thuis in de vriezer hebt liggen! Onze ringstaartmaki’s krijgen een waterijsje waarin verrijkingskorrels, zaden en fruit in verstopt zitten. De zebra’s likken aan het bevroren water tot zij bij hun wortel komen, de otters vinden rivierkreeftjes onder de ijslaag en de roofdieren krijgen ijs met bevroren vlees en bloed. Op deze manier proberen wij extra verkoeling te bieden op dagen dat de dieren het goed kunnen gebruiken.

Ringstaartmaki’s krijgen een waterijsje waarin verrijkingskorrels, zaden en fruit in verstopt zitten.

Speelfonteinen

Niet alleen de dieren krijgen verkoeling aangeboden in de zomer, ook bezoekers willen wij een verkoelend zomeruitje bieden. Gelukkig is DierenPark Amersfoort gelegen in het bos dat veel schaduw biedt. Deze zomer zijn er ook twee duurzame waterfonteinen in het park te vinden, voor extra verkoeling en speelplezier. Gelukkig droog je snel op in de zon!

Het water uit deze speelfonteinen gaat niet verloren, maar wordt ondergronds opgevangen in een infiltratiekrat en sijpelt vervolgens verder de grond in. Zo worden de planten en bomen in het bos van DierenPark Amersfoort gevoed met water. Wij geven het water terug aan de natuur.  

Deze zomer zijn er ook twee duurzame waterfonteinen in het park te vinden, voor extra verkoeling en speelplezier.