Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Olifant Khine War War overleden

DierenPark Amersfoort heeft afscheid moeten nemen van de matriarch van de olifantenfamilie: Khine War War. Zij is 39 jaar geworden. Khine War War had al lange tijd last van artrose in haar gewrichten. Medische handelingen, waaronder pijnbestrijding, waren de laatste tijd niet meer genoeg. Hierdoor kon zij geen volwaardig leven meer lijden. Wij hebben daarom besloten haar in te laten slapen.

De olifantenkudde heeft de tijd gehad voor hun rouwproces door afscheid te nemen en stil te staan bij het lichaam. Nadat zij afscheid hadden genomen van War War, is haar lichaam weggehaald en voor onderzoek naar de Universiteit van Utrecht gebracht. Maar het rouwproces is nog niet afgerond. Olifanten staan erom bekend dat zij langere periode rouwen om hun overleden soortgenoten. Dit betekent dat zij er bewust van blijven dat War War er niet meer is. De kudde vertoont dan ook in de beginperiode ander gedrag: zij zijn timide, rustig of juist onrustig en zoeken elkaar veel op.

Omdat Khine War War het oudste vrouwtje van de olifantenfamilie was, was zij de leider van de kudde. Nu zal Indra, de dochter van Khine War War, waarschijnlijk de nieuwe, natuurlijke leider worden.

Het gemis is groot. War War was een icoon binnen DierenPark Amersfoort. De matriarch woonde ruim dertig jaar in het park. In 1999 kreeg zij dochter Indra. Later is ze oma geworden van Kina, Kyan en Yunha. Ook was zij de overgrootmoeder van Thabo en Yindi.

Khine War War - DierenPark Amersfoort (2)