Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Waarom leggen vogels eieren?

Een stralende voorjaarszon en fluitende vogels; het is de lente. En dit betekent dat vogels hun eerste eieren leggen. Ganzen, gieren, pinguïns. In DierenPark Amersfoort kun je dit voorjaar een heleboel eieren spotten. In deze blog vertelt onderzoeker Heleen jou waarom vogels een ei leggen.

Heleen Post - DierenPark Amersfoort

Heleen Post is de onderzoekcoördinator van DierenPark Amersfoort. Zij organiseert alle onderzoeken binnen het park en doet ook zelf onderzoek naar onder andere dieren en hun welzijn.

Honden krijgen puppy’s, leeuwen brengen welpen groot en de weilanden staan vol lammetjes. Na de geboorte zien deze jongen gelijk de buitenwereld. Bij vogels is dit anders. Pinguïns, flamingo’s, gieren, ganzen, kippen en roodborstjes leggen eieren waarin het jong nog wekenlang verborgen zit. Hierin ontwikkelt het jong zich verder. Het is een magisch proces.  

Eieren bij flamingo's
Ook flamingo’s leggen eieren.

Veilig en warm huisje

In een ei ontwikkelt een piepjong kuiken zich totdat het klaar is om kennis te maken met de ouders. Maar waarom legt het vrouwtje een ei? En wordt het kuiken niet, net zoals zoogdieren, geboren? Dat zit zo: de meeste vogels zijn licht. Een laag gewicht is handig. Zo blijven de vliegende vogels makkelijk in de lucht. Maar stel je voor dat er een kuiken in de buik van de moeder groeit. En dit kuiken groeit en groeit. Dan zou de moeder heel zwaar worden en moeite hebben om op te stijgen. Zij loopt het grote risico om gepakt te worden door roofdieren. Eieren zijn dus heel handig bedacht door de natuur.

Eieren bij de hoenderkoeten
In een ei ontwikkelt een piepjong kuiken zich totdat het klaar is om kennis te maken met de ouders.

En dat niet alleen. Het leggen van eieren geeft vogels nóg een voordeel. Als het vrouwtje op zoek gaat naar voedsel, liggen haar eieren veilig in het nest. De sterke eierschaal beschermt het jonge kuiken waardoor het zich kan ontwikkelen. Het is dus heel handig dat vogels eieren leggen. Een ei vormt een beschermend huisje dat het kuiken veilig en warm houdt.  

Eieren bij de ganzen
Dit zijn eieren van de gans. Als het vrouwtje op zoek gaat naar voedsel, liggen haar eieren veilig in het nest.

Wat zit er in het ei?

Ik zei het al: binnen in een ei gebeurt iets magisch. Ganzen broeden ongeveer 28 dagen op hun eieren. Pinguïns broeden iets langer: 38 dagen. Binnen in dit ei heeft het jong alles wat het nodig heeft. Voeding, water én bescherming. Het is een mini kinderkamer voor vogels. Pas wanneer het kuiken groot genoeg is om de wereld te ontdekken, breekt het kuiken uit de eierschaal. Het ei komt uit. Waar de ouders eerst druk bezig waren met broeden (het warm houden van het ei door erop te zitten), hebben de ouders een nieuwe taak: voeden, beschermen en warm houden. Een jong kuiken heeft dan alle zorg en aandacht van de ouders nodig.

Pas wanneer het kuiken groot genoeg is om de wereld te ontdekken, breekt het kuiken uit de eierschaal.

‘Paaseieren’

Nu weet jij waarom vogels een ei leggen! Vind jij eieren zo’n interessant onderwerp? Dit voorjaar kun je eieren spotten in DierenPark Amersfoort. Als je goed zoekt, kun je nu al enkele eieren vinden. Kom ‘paaseieren’ zoeken in DierenPark Amersfoort! Tip: neem een kijkje bij de ganzen, pinguïns en gieren. En bedenk je maar eens dat er een heel proces afspeelt binnen in dat ei.

Pinguïnkuiken
Tip: neem een kijkje bij de ganzen, pinguïns en gieren.