Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Voor het eerst halsbandleguaan uit ei gekropen

Voor het eerst in tien jaar is er een halsbandleguaan uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. “Wij zijn blij dat we na lange tijd een jong mogen verwelkomen”, vertelt reptielenverzorger Paul Rodewijk enthousiast. “Het jong is gezond, eet goed en springt in het rond.” Volwassen halsbandleguanen voeden hun jongen niet op. Het kleine reptiel is direct zelfstandig.

Voor het eerst in tien jaar leeft er een succesvol koppel in DierenPark Amersfoort. “Tot afgelopen jaar telde het park een mannetje”, verklaart Paul. “Nu leven een ander mannetje en twee vrouwtjes samen.” Halsbandleguanen staan niet bekend om hun ouderlijke zorg. Na het leggen van de eieren kijkt het vrouwtje er niet meer naar om. Het terrarium biedt de ideale conditie voor volwassen leguanen. “We leggen de eieren in de broedmachine om de optimale temperatuur en omstandigheden te creëren die geschikt zijn voor de eieren.” Nadat het jong uit het ei kroop, is het reptiel direct zelfstandig. “Deze kleine leguaan is dol op krekels en fruitvliegjes. Het dier is nog jong, het zal naar verloop van tijd steeds grotere insecten eten.”

Het leguanenjong verblijft voorlopig in een ander terrarium, ter bescherming van de ouders. Volwassen leguanen herkennen hun eigen jongen namelijk niet en kunnen hen in theorie voor voedsel aanzien. “Het geslacht van het jong kunnen we nog niet bepalen. Daarvoor moet het dier groter zijn. Voorlopig verblijft het kleine reptiel achter de schermen en is de jonge halsbandleguaan nog niet zichtbaar voor bezoekers. Bezoekers kunnen wel de ouders ontmoeten in het Honderdduizend Dierenhuis in DierenPark Amersfoort.