Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Twee gieren uit het ei gekropen

Er zijn twee vale gieren uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. “Het gaat goed met beide kuikens”, vertelt dierverzorger Marc Belt. Vorig jaar zijn twee vale gieren uit DierenPark Amersfoort uitgezet in het wild. “We gaan bekijken of dat dit jaar opnieuw mogelijk is”, gaat Marc verder. Met de komst van de jongen leven er nu negen vale gieren in Snavelrijk.

Beide koppels zijn ervaren ouders. Zowel vader- als moedergier broeden op de eieren, zij voeden hun jong samen op. “De vliegende aaseters vormen koppels die vaak hun hele leven bij elkaar blijven”, legt Marc uit. De vogels broeden hoog op een nagemaakte klif, net als in de natuur. De nesten bestaan uit takken en ander groen. Marc: “Eenmaal uit het ei gekropen, duurt het bijna vier maanden voordat de kuikens hun eerste vliegles krijgen.”

Gierenkuikens uit ei gekropen

Twee jaar geleden werden er ook gierenkuikens geboren in DierenPark Amersfoort. “Afgelopen jaar zetten natuurorganisatie Green Balkans samen met het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund deze twee gieren uit in het wild.” Marc: “Deze gierensoort kwam vroeger in grote aantallen voor in de Balkan, maar in de jaren tachtig was het diersoort bijna uitgestorven. Dat kwam onder andere door stroperijen, vergiftigde karkassen om roofdieren te verjagen en hoogspanningskabels waar de gieren tegenaan vliegen.” Door de inzet van verschillende natuurorganisaties zijn de omstandigheden verbeterd. Nu leeft een gezonde gierenpopulatie in de Balkan (Bulgarije). “Wie weet spreiden deze jonge gieren volgend jaar hun vleugels uit in Oost-Europa”, hoopt Marc. “Daarover gaan we in gesprek met de EEP-coördinator van de vale gier.” Tot die tijd kunnen bezoekers de jongen ontdekken in DierenPark Amersfoort.