Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Titicacakikkers krijgen pootjes

Het gaat goed met de uiterst zeldzame titicaca-kikkervisjes in DierenPark Amersfoort. Twee maanden geleden kropen de visjes uit de eieren en inmiddels beginnen vijf van hen aan hun metamorfose tot kikker.

“We zijn blij dat de ontwikkeling goed verloopt, want deze soort is bijna helemaal uitgestorven in het wild”, legt dierverzorger Christel Broekman uit. Dit is de eerste keer dat DierenPark Amersfoort kweekt met deze diersoort.

De komende maanden zullen de visjes verder uitgroeien en uiteindelijk hetzelfde opvallende uiterlijk als hun ouders krijgen. Door hun grote, gerimpelde huidflappen wordt deze kikkersoort ook wel de ‘scrotum frog’ genoemd. “De visjes krijgen nu een groene kleur en stippenpatroon, er moet dus nog veel gebeuren voordat ze daarop beginnen te lijken”, vertelt Christel. “Bij een van de titicaca-kikkervisjes zijn al twee achterpootjes inclusief zwemvliesjes gespot. De voorpootjes groeien namelijk tegelijk met de achterpootjes, maar die ontwikkelen zich in de kieuwkamer. Pas als ze volgroeid zijn breken ze door de kieuwopening heen.” Het voedsel van de kikkervisjes bestaat uit algen en rode muggenlarven. “De visjes eten dus al deels hetzelfde als hun ouders, maar regenwormen mogen ze nog niet, daar zijn ze nog te klein voor”, legt de dierverzorger uit.

De ernstig bedreigde titicacakikker komt in het wild enkel voor in het Titicacameer en gedeeltes van aansluitende rivieren. Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika, gelegen tussen Peru en Bolivia. “De leefomstandigheden voor deze kikkersoort zijn al jaren niet goed. Het meer is zwaar vervuild door het dumpen van schadelijke stoffen. Ook stroperij is een probleem. De plaatselijke bevolking eet de kikkers namelijk op en gebruikt ze als medicijn”, vertelt Christel. “Daarom is er in 2017 een aantal titicacakikkers uit het meer gered voor nakweek, zo ook in DierenPark Amersfoort. Deze kweek leunt op precisiewerk. De temperatuur waaronder de eitjes kunnen uitkomen, moet bijvoorbeeld zeer exact zijn.” De vijf kikkervisjes zijn samen met de acht volwassen titicacakikkers nu te bewonderen in De Nacht in DierenPark Amersfoort.