Het is het tweede jong dat deze moeder grootbrengt. Welk geslacht het dier heeft, is nog niet bekend. “Daar hopen wij snel antwoord op te krijgen”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “We laten het jong zoveel mogelijk met rust. De moeder is ook erg beschermend over de kleine.”
Het kleine stekelvarken loopt goed mee met de groep en heeft buiten de eerste stapjes al gezet. “Hiervoor hebben wij een speciaal trappetje gemaakt, zodat hij of zij gemakkelijk het binnenverblijf uit kan lopen”, vertelt Marc. De andere stekelvarkens zijn ook al gewend aan hun nieuwe medebewoner. “Zij liggen vaak dicht tegen elkaar aan.”
Witstaartstekelvarkens komen in het wild voor in het Midden-Oosten en in Centraal- en Zuid-Azië. Voor de paring legt het vrouwtje haar staart over haar stekels en strijkt ze glad. Zo kan zij het mannetje niet bezeren. Haar jongen worden zonder scherpe stekers geboren. Ongeveer een uur na de geboorte worden de stekels harder. De langste stekels van een volwassen stekelvarken kunnen tot veertig centimeter lang zijn. “Wanneer het stekelvarken zich moet verdedigen, draait hij zich om, zodat de scherpe stekels aan zijn achterlichaam de vijand kunnen wegdrijven of bezeren. En ze kunnen er hard mee schudden, zodat de staartpennen beginnen te ratelen. Het klinkt als een ratelslang“, vertelt Marc. De bezoekers kunnen het jong in de Stad der Oudheid in DierenPark Amersfoort bewonderen.