Curator Bas Aalders ziet dat veel dieren plezier aan de sneeuw beleven.
Ik werk al meer dan twintig jaar in DierenPark Amersfoort. Ik begon als Dierverzorger, maar ben inmiddels alweer een paar jaar werkzaam als Curator. Je zou het bij het lezen van dat woord niet direct denken, maar in die rol houd ik me onder andere bezig met de coördinatie van fokprogramma’s, het voorbereiden van dierentransporten en het gedrag van dieren.
Sneeuwpret
Sommige diersoorten in ons park komen van oorsprong voor in gebieden waar het goed kan sneeuwen en de temperaturen flink kunnen dalen. Denk bijvoorbeeld aan onze rode panda’s die voorkomen in het Himalayagebergte, maar ook aan de Siberische tijgers. Die stuiven door hun witte verblijf en ravotten in de sneeuw.
Ook de sneeuwuilen en wolven kunnen goed overweg met kou. Hun lichaamsbouw is ingericht op sneeuw en ijzige wind. De wolven lopen zelfs over hun bevroren waterpoel; zij hebben zeker geen angst voor krakend ijs.
Koukleumen
Maar naast sneeuwfanaten heb je ook dieren die minder gecharmeerd zijn van de winter. Vogelsoorten als de kaalkopibis, nimmerzat, maraboe en de pinguïn brengen wij daarom tijdelijk naar een warm onderkomen. Dat klinkt een beetje gek bij pinguïns, maar niet alle pinguïnsoorten komen van oorsprong op de Zuidpool voor. In ons park vind je bijvoorbeeld de zwartvoetpinguïn die je in het wild tegenkomt in Afrika. Daar zal het niet zo snel gaan sneeuwen. Hoefdieren als giraffen en zebra’s blijven even binnen staan, omdat de gladheid gevaarlijk is voor deze soorten. Als een giraffe valt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Dieren die echt niet blij worden van sneeuw zijn chimpansees. De eerste dag vinden zij het nog leuk, maar al snel daarna spreekt hun houding boekdelen: ‘was het maar weer lente’. Met uitzondering van chimp Sjors en Mahale. Zij hebben een zwak voor sneeuw en stoppen een zelfgemaakte sneeuwbal maar wat graag in hun bek.
Er zijn ook dieren die voor het eerst sneeuw meemaken, zoals de leeuwenwelpen. Zij spelen met elkaar in de sneeuw, maar zoeken ook duidelijk de warme plekken op. In het park zijn namelijk de nodige voorbereidingen getroffen op sneeuw en vrieskou.
Operationeel Manager Remco Sevink weet daar alles van.
In de rol van Operationeel Manager ben ik verantwoordelijk voor het parkbeheer en ontwikkeling. Zo houd ik me ook bezig met de kwaliteit van de dierverblijven, ook in de koudere seizoenen.
Opwarmen
Zo liggen er in het leeuwenverblijf warmteplaten onder de grond verscholen waaraan de dieren zich kunnen opwarmen. Maar niet alleen bij de leeuwen is extra warmte te vinden. Zo hangen er bij de stokstaartjes en otters warmtelampen waaronder zij zich kunnen opwarmen. Ook de binnenverblijven bieden beschutting. Denk bijvoorbeeld aan het olifantenverblijf; daar is het altijd tropisch warm.
Wij plaatsen ook extra verwarming in de binnenverblijven van sommige dieren. Dat kan een lekker bedje van hooi zijn, maar ook extra kachels. De parelhoenders kunnen bijvoorbeeld best wel wat kou hebben, maar het is belangrijk dat hun drinkwater niet bevriest.
IJsbrekers
IJs is natuurlijk harstikke leuk, maar in het park levert het ook weleens problemen op. Zo bevroor de beluchter bij de pelikanen. Verzorgers moesten daarom het ijskoude water in om deze ‘ijsbreker’ te ontdoen van ijs. Op verschillende plekken houden beluchters het water open. Deze waterpartijen zorgen voor een natuurlijke afscheiding tussen mens en dier.
Als het water bevroren is, dan kunnen de dieren over het ijs ontsnappen. Ander aandachtspuntje zijn de netconstructies van de grote vogelvolières. Die moeten een flink pak sneeuw natuurlijk wel kunnen houden. Continu houden wij alles nauwlettend in de gaten. Zelfs in de nacht lopen wij rondes om te controleren of alles goed gaat. Ik kan je vertellen… op tijdstip is het nóg kouder.
Volgend jaar
Normaal gesproken zorgen wij ervoor dat ook de bezoekers een prachtig dagje uit kunnen beleven in een sfeervol, wit dierenpark. Door de lockdown zat dat er helaas niet in, maar laten we hopen dat er volgend jaar opnieuw een pak sneeuw valt; halen we de winterpret in de dierenwereld gewoon in.