Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Schoolkinderen schenken honderd vogelhuisjes

DierenPark Amersfoort ontvangt honderd vogelhuisjes van School op de Berg. De basisschool bestaat dit jaar honderd jaar en schenkt daarom de zelfgeschilderde huisjes aan het park dat dit jaar haar 75e verjaardag viert. “Onze leerlingen komen geregeld in het dierenpark en vinden het fantastisch om de inheemse natuur te helpen”, vertelt juf Ans Horst. Een groepje kinderen hangt vandaag het eerste houten huisje op. “Zo snel mogelijk krijgen de 99 andere houten huisjes een passende plek verspreid in het dierenpark”, belooft Clemont Struik, coördinator Veiligheid en Duurzaamheid. Nu het voorjaarszonnetje doorbreekt, dienen de houten huisjes als nestje voor de inheemse vogels. Tegelijkertijd helpen de nestkasten in de bestrijding van de eikenprocessierups.

Het eerste vogelhuisje hangt op de Kwetterterp, het deel in het park waar de Nederlandse natuur centraal staat. De houten huisjes worden beschilderd door de leerlingen van de onder- en bovenbouw. DierenPark Amersfoort is heel blij met de genereuze gift van de basisschool. “Wij waarderen de inzet van de kinderen en zijn dankbaar dat deze leerlingen hun steentje bijdragen aan de natuur. Dat moedigen wij als park alleen maar aan”, vertelt Clemont. Uit onderzoek blijkt dat vogels de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups zijn. “Inheemse vogels, zoals de koolmees en de pimpelmees, vinden de rups een lekkere snack. Zo helpen de vogels ons de overlast van de rupsjes te verminderen.” De vogelhuisjes zijn getimmerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nadat de huisjes af waren, kregen alle leerlingen de creatieve opdracht om met stiften en verf de vogelhuisjes te beschilderen. “De kleuren rood en oranje zijn weggelaten, want deze kleuren werken afschrikwekkend voor vogels. En dat willen we natuurlijk niet”, licht Ans toe.

“Het honderdjarig bestaan van onze basisschool leeft bij alle leerkrachten en leerlingen, iedereen is dolenthousiast”, benadrukt Ans. “Het beschilderen en schenken van de huisjes is een van de activiteiten die dit jaar wordt georganiseerd.” Ook DierenPark Amersfoort viert dit jaar feest, want het park bestaat 75 jaar. Het park zet zich in voor natuurbehoud, zowel in de achtertuin en op het schoolplein als buiten de landgrenzen. “De leerlingen van School op de Berg kunnen niet wachten om samen met vader, moeder, opa en oma hun zelfgeschilderde vogelhuisje en de jonge vogels te spotten in DierenPark Amersfoort”, vertelt Ans. “Wij hopen dat deze actie meerdere kinderen activeert om zich ook in te zetten voor de natuur. Deze kinderen hebben al een heel mooie bijdrage geleverd”, sluit Clemont af.