Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Samenleven met de wolf in Nederland

Stel je voor: je wandelt door het bos en plotseling loopt die daar… de wilde wolf. Een beetje spannend misschien, of is deze angst nergens voor nodig? Na jaren weg te zijn geweest, is het roofdier terug in ons land. Hoe dit kan en of we bang moeten zijn voor de wolf vertelt dierverzorger Marc jou in deze blog.

Marc Belt is dierverzorger in DierenPark Amersfoort. Hij weet heel veel over dieren, de Nederlandse natuur en ons bos. Hierdoor heeft Marc veel kennis over de terugkeer van de wolf.

Terug in Nederland

150 jaar lang was de wolf weg, maar nu leeft deze prachtige diersoort weer in de Nederlandse natuur. Hoe dit kan? Jaren geleden verdwenen steeds meer natuurgebieden. Steden werden gebouwd en ook landbouw werd steeds belangrijker. Ook boeren waren boos, omdat hun vee werd opgegeten. De wolf in Nederland en Duitsland werd weggejaagd en vertrok richting Polen en Rusland. Tot vijf jaar geleden.

150 jaar lang was de wolf weg, maar nu leeft deze prachtige diersoort weer in de Nederlandse natuur.

Nu sluipen er weer zwervende wolven (wolven die op zoek zijn naar een partner) in heel ons land, behalve in Noord-Holland. Ook zijn er al roedels (wolvengroepen) gespot in de provincies Drenthe, Gelderland en Utrecht. Maar hoe kan het dat de dieren ineens weer de Nederlandse natuur verkennen?

Ook zijn er al roedels (wolvengroepen) gespot.

Nou, wolven zijn echte avonturiers. En nu de Europese wolf een beschermde status heeft gekregen, mag de diersoort niet worden weggejaagd. Door natuurgebieden in Europa te beschermen en met elkaar te verbinden, krijgen wolven meer ruimte. Nu verkent de wolf de Nederlandse natuur dus opnieuw.

Nu verkent de wolf de Nederlandse natuur dus opnieuw.

Sinds de wolf terug is in Nederland, gaat het goed met de soort. Een mannetje en vrouwtje leven hun hele leven met elkaar. Samen met hun jongen vormen zij een roedel. En ook in Nederland zijn de eerste jongen al geboren. Dit betekent dat de Europese wolf kan overleven in de Nederlandse natuur.

En ook in Nederland zijn de eerste jongen al geboren.

Op het menu van de wolf

Heb je je ooit afgevraagd wat wolven eten? Wolven zijn roofdieren en eten dus vlees. De wolf is een jager. Vooral herten en zwijnen staan op het menu. Zieke en zwakke dieren zijn een makkelijke prooi. En het klinkt misschien gek, maar dit is goed nieuws voor de natuur. Omdat de wolf herten en zwijnen eet, stijgt de populatie (het aantal zwijnen en herten) niet te hard. Er komt geen hertenoverschot. Ook andere roofdieren en aaseters, zoals vossen en raven, zijn blij met de wolf. De voedselresten die de wolf achterlaat, zijn een lekkere snack voor de vos en raaf.

Vooral herten en zwijnen staan op het menu van de wolf.

En de planten en bomen dan? Die groeien ook beter als er niet te veel planteneters zijn. Nu herten, reeën en zwijnen moeten oppassen voor de wolf, verplaatsen zij zich vaker om uit de buurt te blijven. Dit geeft planten en grassen de tijd om te herstellen. Met de terugkeer van de wolf is de natuur dus meer in balans. Zolang het aantal herten, reeën en zwijnen niet te veel afneemt natuurlijk.

Met de terugkeer van de wolf is de natuur dus meer in balans.

Vee in gevaar

Maar de terugkeer van de wolf geeft ook problemen. Wolven voeden zich niet alleen met herten en zwijnen. Soms staan ook schapen, geiten en koeien op het menu. Sommige boeren zijn daarom boos. Hoe bescherm je je vee tegen deze hongerige wolven? Een hek met stroom, is dat voldoende? Het is heel vervelend voor de boeren dat hun vee niet meer veilig is. Schapen ’s avonds binnen zetten, hekken en schrikdraad rondom weilanden plaatsen kunnen een verschil maken. Deze aanpassingen zijn vaak heel lastig of niet mogelijk en kosten ook heel veel tijd en geld. Een oplossing is daarom niet makkelijk gevonden. Niet iedereen is dus blij dat de wolf weer in Nederland voorkomt. Dat begrijp ik.  

We moeten manieren vinden om met de wolf te kunnen samenleven, op een diervriendelijke manier.

Gevaren voor de wolf

Terwijl we manieren vinden om samen met de wolf te leven, moeten we ook begrijpen welke gevaren deze prachtige dieren tegenkomen. Net als 150 jaar geleden is de wolf ook nu niet helemaal veilig in ons land. De grootste gevaren voor wolven zijn auto’s. De dieren kunnen worden aangereden.

Net als 150 jaar geleden is de wolf ook nu niet helemaal veilig in ons land.

Bang voor de wolf?

Ook zijn er mensen die bang zijn voor de wolf. Terecht? Ja en nee. De grote boze wolf in sprookjes bestaat niet. De wolf is net een wilde hond, alleen veel banger, waardoor het dier jou en mij met rust laat. Wolven zijn niet gevaarlijk, zolang we hen de ruimte geven die zij nodig hebben. Als wolven zich heel bedreigd voelen, kunnen zij bijten of rare sprongen maken.

En jouw hond dan, is die veilig? Goede vraag! Mijn tip is: houd je hond altijd aan de lijn als je weet dat er een wolf kan rondlopen. Een wolf zal jouw hond kunnen zien als indringer van het territorium (het leefgebied van een roedel).

De grote boze wolf in sprookjes bestaat niet.

Ik zie een wolf. Wat moet ik doen?

Zie je een wolf? Blijf dan rustig en houd afstand. Komt de wolf dichterbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Als je op de fiets bent, fiets dan niet hard weg. Dit kan juist de nieuwsgierigheid van de wolf trekken. Het jachtinstinct komt naar boven en de wolf kan je volgen.

Wolven zijn schuw. Dit betekent dat zij zich eerder terugtrekken dan het onbekende opzoeken. Dus als jij een wolf tegenkomt, blijf rustig en laat de wolf met rust. Dit betekent dus ook dat je de wolf niet naar je toe moet lokken of voeren. Heb je een wilde wolf gespot? Laat het weten aan het wolvenmeldpunt.

Wolven zijn schuw en dit betekent dat zij zich eerder terugtrekken dan het onbekende opzoeken.

Samenleven?

De wolf is dus niet alleen een spannend dier uit sprookjes, maar ook een belangrijk deel van onze Nederlandse natuur. Tegelijkertijd zorgt de wolf voor problemen in ons land. Zolang de wolf in Nederland leeft, moeten we manieren vinden om samen te leven met de wolf. Maar hoe precies, daar is nu geen simpel antwoord op.

Wil jij deze prachtige wolf met eigen ogen bewonderen? Daarvoor hoef je niet door de bossen te sluipen met je verrekijker. Bezoek de Europese wolvenbroertjes Ragnar en Diego in het Nederlandse themagebied het Woud in DierenPark Amersfoort.

Bezoek de Europese wolvenbroertjes Ragnar en Diego in het Nederlandse themagebied het Woud in DierenPark Amersfoort.