Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Romantiek bij de vale gieren

Bij een koppel vale gieren in DierenPark Amersfoort is de nesteldrang toegeslagen.

“Wij ontdekten dat zij druk in de weer zijn met het bouwen van een nest”, aldus hoofddierverzorger Willem Verdonck. “De twee zijn er dit jaar bijzonder vroeg bij voor hun doen, net alsof zij nu aanvoelen dat het Valentijnsdag is.”

De twee vale gieren in de Amersfoortse dierentuin zijn druk in de weer met het aanslepen van takjes en groen. “Als het nest eenmaal klaar is, kunnen wij elk moment een ei verwachten van dit koppel”, aldus Willem. “Daar zal het stelletje om en om op broeden en als er na twee maanden een klein kuiken uit tevoorschijn piept, voeden de ouders het jong samen op. Bij vale gieren denk je niet direct aan romantiek, maar zij gaan het broedseizoen in als een hecht koppeltje.”

Vale gieren vormen paartjes die vaak hun leven lang bij elkaar blijven. “Je kunt de twee nestbouwers op de voet volgen, want bezoekers kunnen midden tussen de gieren, maraboes en pelikanen lopen in ons park”, vertelt Willem. “Het nest bouwen zij in een afgeschermd gedeelte, zodat de twee straks rustig kunnen broeden.” De twee vale gieren zijn te bewonderen in Snavelrijk in DierenPark Amersfoort.