Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Reis door de tijd in het vernieuwde Dinobos

In het vernieuwde Dinobos maak je een tijdreis van miljoenen jaren terug in de tijd. Het vernieuwde Dinobos wordt nóg avontuurlijker. Met eigen ogen beleef jij hoe de dino’s in het Trias-, Jura- en Krijt-tijdperk leefden. Je vervolgt je route langs tientallen dino’s, vliegt aan de poot van een pterodactylus naar een nieuw dinotijdperk, maar wees snel… gevaar dreigt! Het onheilspellende einde van de dino’s nadert.

Hylke Steggerda

Hylke Steggerda is projectleider van het vernieuwingsproject van het Dinobos. Hij is, samen met een team, druk bezig met fase 1 van de vernieuwde invulling van het themagebied. 

Aan vernieuwing toe

Het Dinobos is al jaren een van de populairste themagebieden van ons dierenpark. Na jaren intensief gebruik is het bos vol dinosaurussen wel toe aan groot onderhoud. Dat moment grijpen wij aan om verbeteringen in te voeren: wensen vanuit het projectteam, maar ook zeker vanuit de bezoekers.

Het Dinobos is al jaren een van de populairste themagebieden van ons dierenpark.

De afgelopen twee jaar hebben wij daarom onderzoek uitgevoerd om achter de wensen behoeftes over het Dinopark te komen. Aan de hand van deze uitkomsten steken wij het Dinobos nu in een nieuw jasje. Het nieuwe Dinobosplan is geïnspireerd op het succes van de DinoAdventures, het jaarlijkse populaire najaarsprogramma in het Dinobos.

Een van de aanpassingen die wij doorvoeren is het inkorten van de looproute en we maken de beleving intenser. De aandacht ligt op avontuur en spektakel. Door middel van landscaping, dino’s, avontuurlijke routes en moderne technieken creëren wij een nieuwe beleving voor jong en oud. En die dino-onderdompeling gaan wij de komende jaren uitbouwen.

De aandacht van het vernieuwde Dinobos ligt op avontuur en spektakel.

Om dit grootse dino-avontuur tot leven te wekken en de dinokennis te vergroten, zochten wij de samenwerking op met natuurhistorisch museum Naturalis, archeologen, paleontologen en hadden uiteraard onze Dinorangers een grote rol.

DinoAdventures in het Dinobos
Het nieuwe Dinobosplan is geïnspireerd op het succes van de DinoAdventures.

Beleef het verleden

Het Trias-, Jura- en Krijt-tijdperk waren de dinotijdperken, maar verschilden best wel van elkaar. In miljoenen jaren tijd maakten flora en fauna grote veranderingen door. De biodiversiteit (alle verschillende planten, dieren, bacteriën en schimmels die op aarde leven) is continu in beweging. En die veranderingen maak je mee in jouw tijdreis.

De plateosaurus, een van de eerste dino’s die ooit leefde.

Je treedt het Trias-tijdperk binnen. Jouw eerste stap in het verre verleden is gezet. Je loopt door een vochtig moerasgebied en wordt vriendelijk ontvangen door de plateosaurus, een van de eerste dino’s die ooit leefde. Deze oer-langnek is de voorouder van alle dinosaurussen. Jouw tijdreis begint rustig en gemoedelijk. Hoor jij de brachiosaurus in de verte al luid over de boomtoppen roepen?

Deze joekel van een dino leeft in het Jura, het volgende tijdperk. Met alle reusachtige, maar trage planteneters loop je door een warm, vochtig en groen landschap. Gelukkig zijn er weinig vleeseters om voor te vrezen.

Brachiosaurus
De brachiosaurus leeft in het Jura.

Na miljoenen jaren komt er een einde aan dit tijdperk. De meeste dino’s overleven dit niet. Maar net als de pterodactylus vlieg jij vliegensvlug naar het Krijt. Een sprintje trekken via de Dinorenbaan kan natuurlijk ook. Misschien ben jij wel net zo snel als de velociraptor!

Pterovlucht in aanbouw
De vernieuwde kabelbaan Pterovlucht in aanbouw.

Je bent aanbeland in het kleurrijke Krijt-tijdperk. Het is er onstuimig. Je bent getuige van een aanval. Een groep rovers valt een plantenetende iguanodon aan. Gaat de dino de aanval overleven? Verderop hoor je nog meer weerzinwekkende brullen en grommen. De T-rex en triceratops staan briesend tegenover elkaar. Oog om oog, tand op tand, klaar voor een groot machtsgevecht. Indrukwekkend!

Maar ineens: nog meer onheil! Een meteorietinslag verwoest de aarde en betekent het einde van het dinotijdperk. Een verwoest en verschroeid landschap blijft over, lava gloeit en je hoort dino’s jammeren die vechten voor hun leven.

Een meteorietinslag verwoest de aarde en betekent het einde van het dinotijdperk.

Als je de restanten van de inslag oversteekt, ben je weer terug in onze tijd: het heden. Gelukkig, je bent veilig en hebt de natuurramp overleefd. Maar welke dieren overleefden deze inslag op aarde nog meer?

Overlevers

Het onmogelijke is mogelijk: een aantal dino’s leeft ook nu nog op aarde! In het Schildpaddenhuis fladderen de tropische vogels, zoals de wevervogel, om je heen. Herken jij overeenkomsten met de pterodactylus? Vogels die nu leven zijn namelijk dinosauriërs. Wist jij dat?

Eigenlijk zijn de vogels die nu leven dinosauriërs.

Ook vind je hier de Aldabra reuzenschildpad. Deze soort is niet verwant aan dinosaurussen, maar een soortgelijke schildpaddensoort leefde miljoenen jaren geleden wel samen met de grote heersers van onze aardbol.

Aldabra reuzenschildpadden
De Aldabra reuzenschildpadden zijn niet verwant aan dinosaurussen, maar soortgelijke schildpadden kwamen wel voor tijdens het dinotijdperk.

Klimaatverandering

Aan het einde van elk tijdperk vond een massa-extinctie plaats. Dit is een grote, rigoureuze verandering die grote invloed had op de biodiversiteit (alle verschillende planten, dieren, bacteriën en schimmels die op aarde leven).

Er dreigt nu helaas ook gevaar. De zesde massa-extinctie is in volle gang. Ons huidige klimaat verandert in een razendsnel tempo en dat brengt wéér grote veranderingen in de biodiversiteit met zich mee. De mens heeft hier grote invloed op. De temperatuur van onze aarde stijgt door onder andere toenemende broeikasgassen.

Gelukkig kunnen wij zelf wat doen om het proces wat te vertragen. Steentjes die je zelf kan bijdragen zijn: wip de tegels uit je achtertuin en plant planten en bloemen, douche minder lang en ga wat dichter bij huis op vakantie. De dieren en planten zijn belangrijk. Laten wij ons samen inzetten voor een mooie wereld voor ons en de natuur!

Bijvriendelijke tuin
Plant bloemen en planten en draag je steentje bij.

DinoAdventures

Zoals je van ons gewend bent, vinden er ook dit jaar tijdens de herfstvakantie onvergetelijke DinoAdventures plaats. Dit keer wordt het evenement in een nieuw jasje gestoken.

Er wordt druk onderzoek gedaan in het Dinobos. Een paar Dinorangers zijn achtergebleven in het Dinobos. De echte durfals kunnen hen, op eigen gelegenheid, helpen met het onderzoek. Volg een Klim Alles-route, ontmoet het verdwaalde dinojong en luister naar de instructies van de Dinoranger die je vertelt hoe je een veilige weg baant naar het heden. Daar ben je veilig.

DinoAdventures DierenPark Amersfoort
Maak samen met de Dinorangers een onvergetelijke tijdreis naar de dino’s.

Wij hanteren vanaf dit jaar geen adviesleeftijd. Maar voor kinderen die het toch spannend vinden, lopen er alternatieve routes door het Dinobos. Via deze paden is jouw tijdreis minder spannend en uitdagend. Het vernieuwde Dinobos opent op 15 oktober 2022, gelijktijdig met de DinoAdventures.

In de volgende blog vertelt Hoofd-Dinoranger Lars Minkema je meer over de DinoAdventures.

DinoAdventures
Deze herfstvakantie beleef je een onvergetelijk avontuur in het vernieuwde Dinobos van DierenPark Amersfoort.