Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Pinguïn-homokoppel

Het pinguïn-homokoppel van DierenPark Amersfoort heeft dit jaar een nest ingepikt van een lesbisch pinguïnstel. “Nadat zij vorig jaar een ei hadden bemachtigd om op te broeden, lukte het hen dit jaar op een onbewaakt moment zelfs om een heel nest te kapen”, vertelt dierverzorger Sander Drost. “Het blijkt dus een heel vastberaden stel te zijn.”

“Pinguïns zijn monogaam en dat betekent dat zij één vaste partner kiezen. Op het moment dat zij willen broeden, herkennen zij elkaar aan de geluiden die de pinguïns maken”, legt Sander uit. Homoseksualiteit komt vaker voor bij deze vogelsoort. “In ons park woont naast een homokoppel ook een lesbisch koppel”, legt Sander uit. “Opvallend is dat het homostel op het nest van de lesbische pinguïns is gaan broeden, daarom weten wij al dat de eieren niet bevrucht zijn.” Ondanks dat er geen kuiken wordt verwacht, gaan de mannetjes zorgvuldig om met hun nieuwe aanwinst. “Beide vogels broeden op de eieren, om en om bewaken zij het nest”.  

Pinguïns broeden meestal twee keer per jaar. “Misschien zullen wij ooit een kuiken verwelkomen dat is uitgebroed door een homokoppel. Wie weet lukt het hen volgend jaar wel”, aldus de dierverzorger van DierenPark Amersfoort.