Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Olifanten dragen bij aan broeihoop ringslangen

DierenPark Amersfoort bouwt een broeihoop voor ringslangen. “Olifantenmest, takken, snoeiafval en andere natuurlijke materialen vormen de basis van de hoop”, legt initiatiefnemer en dierverzorger Marc Belt uit. “Gelukkig ben ik niet alleen. Samen met kinderen uit ons Kinderpanel, die net zoveel houden van de natuur als ik, bouwen wij aan deze hoop.” DierenPark Amersfoort vindt de inheemse natuur belangrijk en draagt hiermee bij aan het behoud van deze slangensoort. “Wij hopen dat een aantal ringslangen eieren legt in de broeihoop die meer dan een meter hoog is.”

Ringslangen komen voor in bos Birkhoven, het bos waarin DierenPark Amersfoort ligt. De wilde slangen krioelen met enige regelmaat langs de bezoekerspaden. “We helpen de reptielensoort door een grote broeihoop te maken, die geschikt is om eieren in te leggen.” De mest die wordt gebruikt is afkomstig van olifanten. “Olifantenmest is heel geschikt, vanwege het stro en kleine takjes die in de drollen zitten”, legt Marc uit. Eerdere jaren bouwde het park op kleine schaal broeihopen. Dit jaar pakt Marc het groots aan. Marc: “We vinden het belangrijk om zorg te dragen onze inheemse natuur. Dit is een mooie manier om onze olifantenmest niet weg te gooien, maar juist in te zetten om andere diersoorten te helpen.”

Broeihopen zijn van groot belang voor ringslangen. Het vrouwtje zoekt rondom de maand mei een geschikte plek om haar eieren in te leggen. “Een broeihoop is daar perfect voor, vandaar dat wij de ringslangen helpen door de ideale plek te creëren”, legt Marc uit. “Het is belangrijk dat de broeihoop niet te vast is, de ringslang moet er makkelijk in kunnen kruipen.” Aan het einde van de zomer legt het dierenpark een zeiltje neer op een zijkant van de hoop waar jonge ringslangen, die uit het ei zijn gekropen, onder kunnen kruipen. Volgend jaar rond deze tijd wordt de hoop gecontroleerd op lege eieren en gereed gemaakt voor het nieuwe broedseizoen. “Pas dan weten we of de ringslangen er ook gebruik van hebben gemaakt”, gaat Marc verder. Bezoekers kunnen een voorzichtig kijkje nemen bij de broeihoop in het Woud in DierenPark Amersfoort. Behalve ringslangen kunnen bezoekers ook de wurgslang boa constrictor en de zeldzame lintslang ontdekken, deze reptielen zijn te vinden in het Honderdduizend Dierenhuis.