Tickets WeekendDeal: tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: tot € 7,- korting

Nieuw paradijs voor de reuzenschildpad

Verbouw jij jouw slaapkamer wel eens? In DierenPark Amersfoort krijgen de dierbewoners soms ook een nieuwe aanpassing in hun verblijf. Soms klein, soms groot. Het Schildpaddenhuis was deze zomer aan een opknapbeurt toe. Het binnenverblijf van de Aldabra reuzenschildpadden werd in september van onder tot boven verbouwd. In deze blog legt dierverzorger Maurits je uit wat er is veranderd en waarom dat belangrijk is.

Maurits Welkenhuysen is dierverzorger van DierenPark Amersfoort. Hij weet heel veel over schildpadden. Zoek hem eens op in het Schildpaddenhuis. Is Maurits daar niet? Misschien vind je hem dan in het Honderdduizend Dierenhuis.

Oud en nieuw

Het Schildpaddenhuis was al een fijne plek voor onze Aldabra reuzenschildpadden. Maar na enkele jaren was het toch tijd voor een aantal veranderingen. Jij verbouwt jouw slaapkamer ook wel eens, toch? Nou, dat is eigenlijk wat wij bij de reuzenschildpadden ook hebben gedaan. Wij staken de handen uit onze mouwen en hebben het hele binnenverblijf aangepakt.

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
Wij staken de handen uit onze mouwen en hebben het hele binnenverblijf aangepakt.

Door nieuwe onderzoeken weten we steeds beter wat onze dieren – en dus ook de reuzenschildpadden – nodig hebben en fijn vinden. Zo passen wij nieuwe technieken toe om de meest ideale luchtvochtigheid en temperatuur te krijgen. Maar ook bij de inrichting in het verblijf kijken wij continu naar verbeteringen. Mijn collega Paul en ik komen steeds meer te weten door ons te verdiepen de diersoort en (studie)boeken door te spitten. Maar ook op basis van onze eigen onderzoek en ervaringen ontdekken we veel. En we kijken hoe andere dierenparken het verblijf inrichten. Heel interessant!

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
Maar ook op basis van onze eigen onderzoek en ervaringen ontdekken we veel. En we kijken hoe andere dierenparken het verblijf inrichten.

Plek voor eieren

Na deze ontdekkingstocht is het tijd om te klussen. Van onder tot boven; alles is nieuw. Zo hebben wij het hele verblijf leeggeschept. Dat waren heel wat kruiwagens vol! We hebben onder andere een nieuwe legplek voor de dieren gemaakt. Dit is de plek waar schildpadden hun eieren leggen. Als je vanuit het Dinobos het Schildpaddenhuis binnenloopt, dan vind je deze plek helemaal achterin.

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
Als je vanuit het Dinobos het Schildpaddenhuis binnenloopt, dan vind je deze plek helemaal achterin.

Zie je daar die cirkel op de grond waar stenen omheen liggen? Dat is ‘m, de legplek. Op de grond ligt een mix van bos-, zand-, lavasteen- en schorsbedekking. Door te zorgen voor de juiste vochtigheid en bodembedekking, lijkt deze bodem ideaal om eieren in te leggen. Hopelijk vinden de vrouwtjes dit ook. Want kleine schildpadden, dat zou toch wel heel leuk zijn!

Klimmende schildpadden

Wist je dat Aldabra reuzenschildpadden kunnen klimmen? Je zou het misschien niet denken, maar het is toch echt zo. Aldabra is een vulkanisch eiland. Dit betekent dat er veel lavasteen en andere stenen op het eiland liggen. De schilpadden moeten dus best sterk zijn om daarover heen te lopen. In het nieuwe verblijf hebben we daarom ook meer stenen neergelegd. Ook aan de rand van de legplek. Zo dagen we de schildpadden uit, waardoor ze al hun spieren moeten gebruiken, net als in de natuur.

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
In het nieuwe verblijf hebben we daarom ook meer stenen neergelegd.

Modderpoel

En zie je verderop een schildpad badderen in de modder? Dat kan! We hebben de leempoel (modderpoel) vernieuwd. Vaak zie ik er een of meerdere schildpadden in liggen. De schildpadden kunnen niet praten, maar ik weet hierdoor wel dat de reptielen er heel blij mee zijn.

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
We hebben de leempoel (modderpoel) vernieuwd.

En na het modderbad kunnen de schildpadden zich schoonspoelen in de nieuwe vijver. Door meer grip op de rand, klauteren de reptielen makkelijk in en uit het water.

Zonnig

En dat is nog niet alles. Heb jij de nieuwe ‘zonnetjes’ al gezien? Aldabra reuzenschildpadden zijn koudbloedige dieren. Dit betekent dat zij hun eigen lichaam niet kunnen opwarmen; zij hebben warmte van buitenaf nodig. Bijvoorbeeld de zon of een warmtelamp.

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
Heb jij de nieuwe ‘zonnetjes’ al gezien?

Wij hadden al warmtelampen, maar we hebben er nu meer. De groep is groter, dus hebben we ook meer zonplekken nodig. En van deze nieuwe zonnetjes straalt infraroodlicht af. Dit nieuwe, rode licht is beter voor de schild en dringt ook beter door in de schild. Een schildpaddenschild is heel dik, soms wel 1,5 centimeter. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het een poosje duurt voordat de warmte door het schild dringt en het lichaam bereikt. Daarom kun je reuzenschildpadden wel uren onder deze nepzonnetjes zien liggen. Ze vinden het heerlijk!

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
En van deze nieuwe zonnetjes straalt infraroodlicht af. Dit nieuwe, rode licht is beter voor de schild en dringt ook beter door in de schild.

Vogels en planten

Als jij wel eens in het Schildpaddenhuis bent geweest, weet je dat er niet alleen reuzenschildpadden leven. Er vliegen ook vogels rond: zes napoleon wevervogels, negen muskaatvinken, een Japanse nachtegaal, twee witnekfazantduiven. Heb jij ze allemaal gespot?

Napoleonwever
Er vliegen ook vogels rond: zes napoleon wevervogels, negen muskaatvinken, een Japanse nachtegaal, twee witnekfazantduiven.

Als je in het Schildpaddenhuis rondloopt, ontdek je zoveel nieuws. Ook nieuwe struiken en bomen. Niet alleen voor de schildpadden, maar ook voor onze vogels. De fazantduiven vinden het heerlijk om tussen de struiken te lopen en daaronder te broeden. En heb jij de nieuwe bloemen al gezien? De schildpadden vinden deze bloemen lekker. Al dit groen is niet alleen mooi, het is vooral verrijking voor alle vliegende en lopende dierbewoners van het Schildpaddenhuis.

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
Ook nieuwe struiken en bomen. Niet alleen voor de schildpadden, maar ook voor onze vogels.

Jouw eigen ontdekkingstocht

En niet alleen voor de dieren is het verblijf interessanter, ook jij gaat op ontdekkingstocht. Bewonder schildpadeieren en bekijk het nest van een wevervogel van dichtbij. Bij de ingang van het Schildpaddenhuis zie jij een schildpaddenschild van wel heel dichtbij! Ik vertelde het je al: een schildpaddenschild is heel dik. Wist je dat schildpadden gevoel hebben in hun schild? Als je hen aait, voelen zij dit.

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort
Bewonder schildpadeieren en bekijk het nest van een wevervogel van dichtbij.

Ook vind je in het Schildpaddenhuis een echte schildpaddendrol. Schildpadden eten veel vezelrijk blad en hooi. Aldabra reuzenschildpadden verteren hun voedsel heel slecht. Hierdoor zie je veel voedselresten terug in de grote hopen mest. Erg handig, want zo verspreiden schildpadden de zaden van planten die zij hebben gegeten. Zo groeien nieuwe planten die de dieren weer kunnen eten. De cirkel is weer rond.

Ben jij benieuwd het vernieuwde schildpaddenverblijf? Kom dan snel langs in het Schildpaddenhuis en ga op ontdekkingstocht in het verwarmde paradijs.

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort