Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Luiaardjong geboren

Er is een luiaardje geboren in DierenPark Amersfoort. “Luiaard Amaka draagt voor de negende keer een kleintje op haar buik”, vertelt dierverzorger Christel Broekman.

De Amersfoortse luiaards Amaka en Quasimodo zijn daarmee het meest succesvolle luiaardkoppel van Europa: het stel heeft de afgelopen jaren de meeste jongen ter wereld gebracht. “Het is erg bijzonder dat de luiaards al zo lang voor nageslacht zorgen.”

Moeder Amaka en haar jong maken het goed. “De kleine luiaard ontdekt vanaf de buik van de moeder rustig de nieuwe omgeving”, vertelt Christel. Luiaards worden ondersteboven geboren, het jong klimt daarna direct op de buik van de moeder. “Over een aantal maanden zal de luiaard zelf op onderzoek gaan en zelfstandig leren hangen”, legt de verzorger uit. “Dan weten we ook pas of het jong een mannetje of een vrouwtje is.” Bij luiaards kun je aan de buitenkant niet zien wat het geslacht is. “Als het jong over een paar maanden alleen op ontdekking gaat, kunnen wij een haartje nemen en dit opsturen voor DNA-onderzoek om het geslacht te weten.”

Het kleintje is geboren in het nachtdierenverblijf in DierenPark Amersfoort, waar ook vader Quasimodo woont. In dit gebied is het overdag donker en lopen bezoekers tussen verschillende nachtdieren. Op dit moment is het dierenpark gesloten wegens de lockdown, maar hopelijk kunnen ook de bezoekers binnenkort het luiaardjong bewonderen in De Nacht.