De Amersfoortse luiaards Amaka en Quasimodo blijven daarmee het meest succesvolle luiaardkoppel van Europa: het stel heeft de afgelopen jaren de meeste jongen ter wereld gebracht. Christel: “Het is erg bijzonder dat de luiaards al zo lang voor nageslacht zorgen.”
Moeder Amaka en haar jong maken het goed. “De kleine luiaard ontdekt vanaf de buik van de moeder rustig de nieuwe omgeving”, vertelt Christel. Luiaards worden ondersteboven geboren, het jong klimt daarna direct op de buik van de moeder. “Over een aantal maanden zal de luiaard zelf op onderzoek gaan en zelfstandig leren hangen”, legt Christel uit. “Dan weten we ook pas of het jong een mannetje of een vrouwtje is.” Bij luiaards kun je aan de buitenkant niet zien wat het geslacht is. “Als het jong over een paar maanden alleen op ontdekking gaat, kunnen wij een haartje afnemen en dit opsturen voor DNA-onderzoek om het geslacht te weten.”
Het kleintje is geboren in het nachtdierenverblijf in DierenPark Amersfoort, waar verschillende nachtdieren samenleven. “De bewoners van de Nacht hebben in ieder geval één ding gemeen: zij zijn in het donker actief en slapen wanneer het licht is. Hun bioritme is dus het tegenovergestelde van dat van ons. In het nachtdierenhuis is het ‘s nachts licht en overdag donker, waardoor je de luiaards, nachtaapjes en buidelkonijnen samen actief kunt zien”, legt de dierverzorger uit. Het luiaardjong is op de buik van de moeder te bewonderen in de Nacht in DierenPark Amersfoort.