Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Leven naast de Afrikaanse leeuw

Kun je je voorstellen dat je je huis en je vee moet beschermen tegen roofdieren? In Zambia is dit niet ongewoon. Boeren die vlakbij het Kafue National Park wonen hebben last van de wilde dieren, zoals leeuwen. Leeuwen vinden het vee een lekkere en makkelijke prooi. De boeren zijn dit zat en weten zich geen raad. In sommige gevallen doden zij daarom de leeuwen. Om dit conflict te voorkomen, beschermt Game Rangers International in samenwerking met DierenPark Amersfoort Wildlife Fund de leeuwen. Daarnaast leert zij de boeren hoe zij de leeuwen op een diervriendelijke manier op afstand kunnen houden. Meer weten? Lees de blog van Elise van Schaik (Wildlife Fund) en Billy Ganda (Game Rangers).

Elise van Schaik - DierenPark Amersfoort Wildlife Fund

Elise van Schaik is projectmedewerker bij het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. Zij houdt zich bezig met dier- en natuurbeschermingsprojecten in binnen- en buitenland. Zo onderhoudt zij ook contact met Game Rangers International.

 

Als projectmedewerker van DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zet ik me in om wilde dieren te beschermen. Dankzij giften van onder andere DierenPark Amersfoort en donateurs kunnen wij organisaties, zoals Game Rangers International, helpen. Zij streven naar een manier waarop mens en dier goed kunnen samenleven. Een van de Game Rangers is Billy Ganda.

Billy Gonda (Bronvermelding Game Rangers International)

Billy Ganda werkt voor Game Rangers International en is verantwoordelijk voor het toezichthouden en voorkomen van problemen tussen mens en dier in de omgeving van Kafue National Park. Hij komt tijdens zijn werk in aanraking met verschillende wilde dieren. Hij leert boeren om op een vriendelijke manier om te gaan met de wilde dieren, waaronder leeuwen, in de omgeving.

Leeuwen vinden het vee een lekkere en makkelijke prooi. De boeren zijn dit zat en weten zich geen raad. – Game Rangers International

Billy’s werkdag

Als kind ben ik opgegroeid in Ngoma, een dorpje dat aan het Kafue National Park grenst. Dit is het grootste, beschermde gebied van Zambia en een belangrijk leefgebied voor veel dieren, waaronder leeuwen en olifanten. Mijn doel is dat mens en dier zonder problemen naast elkaar kunnen leven. Het belang hiervan heeft mijn vader mij op jonge leeftijd al bijgebracht. 

Toch botst het regelmatig tussen mens en leeuw. Leeuwen komen te dicht bij de bewoonde wereld en dat levert problemen op. Zodra er een roofdier is gezien, word ik gebeld. Ik spring op mijn motorfiets en ga eropaf.

Zodra er een roofdier is gezien, word ik gebeld. Ik spring op mijn motorfiets en ga eropaf. – Game Rangers International

Wanneer er een roofdier in de omgeving is gespot, laat ik alle lokale radiostations en dorpshoofden weten om welk diersoort het gaat. Zij geven deze informatie weer door aan de inwoners van dat gebied. Ik ga snel naar de plek toe om hulp te bieden en mensen gerust te stellen.

Jarenlange strijd

Het is belangrijk om met de bewoners in gesprek te gaan. De lokale bevolking en leeuwen kunnen al jaren niet goed met elkaar opschieten. Er zijn meerdere negatieve ervaringen geweest waardoor de boeren nog maar één uitweg zagen: de leeuw doden.

Het is belangrijk om met de bewoners in gesprek te gaan. – Game Rangers International

Vorig jaar zijn er in het zuidelijke deel van het park 145 gevallen gemeld, waarbij er uiteindelijk vier leeuwen om het leven zijn gekomen. Omdat de boeren zoveel overlast hebben, zijn sommigen geneigd om stropers te helpen. Dit doen zij door hen toegang te verlenen tot het Kafue National Park en door vuurwapens te leveren. Dit willen wij stoppen door met de boeren in gesprek te blijven.

Diervriendelijke oplossingen

En wij praten niet alleen, wij komen ook met oplossingen. Wij leggen uit hoe boeren hun boerderijen kunnen versterken en hoe zij leeuwen kunnen afschrikken. Door middel van trainingen leer ik hen wat betaalbare en diervriendelijke middelen zijn. Zo zien wij dat lawaaimakers en zwaailichten effectief zijn. Door op de zintuigen van de leeuwen in te spelen, doen wij de dieren geen pijn. Wij brengen ze in verwarring. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid van het dier.

Door op de zintuigen van de leeuwen in te spelen, doen wij de dieren geen pijn. Wij brengen ze in verwarring. – Game Rangers International

Om het vee te beschermen leer ik de boeren wat zij kunnen doen om de leeuwen op afstand te houden. Door bijvoorbeeld schaduwdoeken en andere omheining rondom het vee te plaatsen, is het vee niet meer zichtbaar voor de leeuwen. Ook kunnen de leeuwen minder makkelijk bij het vee komen. Daarom zullen zij minder snel aanvallen. Hierdoor kan het vee ‘s avonds ook veilig buiten blijven staan.

GRI Preparing material for zero-visibility kraals (Game Rangers International)
Door bijvoorbeeld schaduwdoeken en andere omheining rondom het vee te plaatsen, is het vee niet meer zichtbaar voor de leeuwen. – Game Rangers International

Liefde voor het vak

Ik houd van mijn werk. Zo leer ik elke dag iets nieuws en mag ik werken met verschillende experts. Het daagt me uit en zorgt ervoor dat wij een goede relatie onderhouden tussen de bevolking en organisaties die de natuur beschermen. Het belang hiervan heb ik als kinds af aan meegekregen. Ik wil dit blijven doen.

Billy leert schoolkinderen hoe om te gaan met de leeuw. – Game Rangers International

Steun jij ook?

Mede dankzij DierenPark Amersfoort Wildlife Fund kan Game Rangers International de lokale boeren blijven steunen, trainingen geven, oplossingen bieden én het salaris van onder andere Billy betalen. Vind je het ook belangrijk dat bedreigde dieren worden beschermd? Lever dan bijvoorbeeld je petfles of cartridge in bij DierenPark Amersfoort. De opbrengst van het statiegeld gaat naar het Wildlife Fund. Ook je oude telefoon levert geld op! Hiermee worden natuurprojecten ondersteund, maar je kunt ook rechtstreeks doneren aan het fonds. Alle beetjes maken een groot verschil!