Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Laatste jong geboren van meest succesvolle Europese luiaardkoppel

Het meest succesvolle luiaardkoppel van Europa heeft hun elfde jong op de wereld gezet. Het is tevens de laatste spruit van het stel, aangezien vader Quasimodo onlangs is overleden. “Amaka is een ervaren moeder, zij en haar jongste telg maken het uitstekend”, vertelt dierverzorger Christel Broekman.

Luiaards worden ondersteboven geboren, de pasgeboren luiaard klimt daarna direct op de buik van de moeder. “Over een aantal maanden gaat de luiaard zelf op onderzoek uit en leert het jonge dier om zelfstandig te hangen”, weet Christel uit ervaring. “Pas dan nemen we een haartje af en sturen dit op voor DNA-onderzoek. Aan de hand van dit haartje stellen we het geslacht vast.”

Luiaard geboren in DierenPark Amersfoort

Amaka en Quasimodo vormden het meest succesvolle luiaardkoppel in Europa. “Het is erg bijzonder dat de luiaards zo lang voor nageslacht hebben gezorgd”, vertelt Christel. Uit een medische controle kwam naar voren dat Quasimodo last had van leverfalen. Er was geen uitzicht op herstel.

Het luiaardjong is geboren in De Nacht, het nachtdierenverblijf in DierenPark Amersfoort, waar verschillende nachtdieren samenleven. In De Nacht is het ‘s nachts licht en overdag donker, waardoor je de luiaards, nachtaapjes en buidelkonijnen actief met elkaar ziet samenleven. Amaka en haar jong delen hun leefomgeving sinds kort met de luiaardman Clyde. Christel: “Wie weet vormen Clyde en Amaka in de toekomst ook een succesvol koppel.” De pasgeboren luiaard is op de buik van Amaka te bewonderen in het achterste gedeelte van De Nacht in DierenPark Amersfoort.