Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

In vuur en vlam

Otters, orang-oetans, nevelpanters en nog veel meer dieren leven in de regenwouden van Borneo. De bossen zijn hun leefgebied, maar helaas staan de wouden regelmatig in vuur en vlam. Om het regenwoud te beschermen zet Borneo Nature Foundation zich in. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund werkt met de organisatie samen om geld in te zamelen om de natuur en de dieren te beschermen.

Elise van Schaik - DierenPark Amersfoort Wildlife Fund

Elise van Schaik is projectmedewerker bij het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. Zij houdt zich bezig met natuurbeschermingsprojecten in binnen- en buitenland. Zo onderhoudt zij ook contact met de Borneo Nature Foundation.

 

Borneo

De Aziatische kleinklauwotter, de ottersoort die ook in DierenPark Amersfoort leeft, leeft in het wild op Borneo, een eiland in Azië dat voor een groot deel bestaat uit tropisch regenwoud. Deze grote, groene bossen zijn een van de laatste grote regenwouden ter wereld.

Deze grote, groene bossen zijn een van de laatste grote regenwouden ter wereld.

Het bos staat geworteld in veengrond, een erg natte ondergrond. Maar bomen worden gekapt om plaats te maken voor onder andere palmolieplantages. De bevolking graaft illegaal kanalen om hout te vervoeren. Het waterpeil zakt daardoor steeds verder en de grond wordt droog en brandbaar. Er is maar een klein vonkje nodig om een grote brand te veroorzaken. Om de dieren en de natuur te beschermen komt Borneo Nature Foundation in actie.

Er is maar een klein vonkje nodig om een grote brand te veroorzaken.

Borneo Nature Foundation

Gelukkig zijn er hulptroepen aanwezig. De Borneo Nature Foundation beschermt het regenwoud al twintig jaar met man en macht.

De Borneo Nature Foundation beschermt het regenwoud al twintig jaar met man en macht.

Naast het blussen van de branden zorgt de organisatie ervoor dat zoveel mogelijk natuurgebied behouden blijft en nieuwe bomen worden geplant. De organisatie weet welke boomsoorten zij het beste kan gebruiken om nieuw regenwoud te creëren. Dit zijn bomen die oorspronkelijk ook op Borneo voorkomen. Door lokale boomkwekerijen op te richten raakt ook de bevolking betrokken bij het planten van de bossen en uiteraard ook bij het beschermen van de natuurgebieden.

De organisatie weet welke boomsoorten zij het beste kan gebruiken om nieuw regenwoud te creëren.

Bewustwording

Als er eenmaal een brand is geweest, is de kans groot dat de brand op dezelfde grond weer terugkomt. Om meer branden te voorkomen zet de Borneo Nature Foundation zich in. De organisatie betrekt ook kinderen bij dit proces, zodat zij het nut en de schoonheid van de natuur inzien. Net als DierenPark Amersfoort gelooft de organisatie dat kinderen later de verantwoordelijkheid dragen voor een mooie en gezonde natuur voor mens en dier.

De organisatie betrekt ook kinderen bij dit proces, zodat zij het nut en de schoonheid van de natuur inzien.

Borneo Nature Foundation organiseert elke week activiteiten voor kinderen, bijvoorbeeld een uitstapje naar het bos. Ook spelen kinderen spelletjes en krijgen zij werkbladen waardoor zij leren hoe belangrijk het is om goed voor het bos te zorgen. Maar zij doen nog veel meer: kinderen hebben een plant gepoot, hun eigen compost gemaakt en zij maken kunst van gerecycled materiaal.

DierenPark Amersfoort Wildlife Fund

Dankzij het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund plant de Borneo Nature Foundation dit jaar 70.000 boompjes om het natuurgebied op Borneo te vergroten. Dit maakt de natuur weer gezond en zorgt ervoor dat de Aziatische kleinklauwotter en alle andere diersoorten hun leefgebied behouden. Daarnaast maakt het ruim veertig families die op Borneo werken blij. Omdat zij bijdragen aan de opbouw van het bos, krijgen zij een goed inkomen.

Dankzij het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund plant de Borneo Nature Foundation dit jaar 70.000 boompjes om het natuurgebied op Borneo te vergroten.

Wat kan ik doen?

Ook jij kan helpen! Met jouw steun help jij deze families, de Aziatische kleinklauwotters en alle andere dierensoorten die op Borneo leven aan een gezond en veilige leefomgeving. Samen bouwen wij mee aan nieuw regenwoud waar volop nieuw leven kan bestaan.

Bescherm het regenwoud door je petfles of cartridge in te leveren bij DierenPark Amersfoort. De opbrengst van het statiegeld gaat naar het Wildlife Fund. Ook je oude telefoon levert geld op! Hiermee worden natuurprojecten gesteund, maar je kunt ook rechtstreeks doneren aan het fonds. Alle beetjes maken een groot verschil!