Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Hoe word je dierverzorger?

Ben jij gek op dieren en is het jouw droom om dierverzorger te worden? In deze blog vertelt dierverzorger Kiki jou hoe zij dierverzorger in DierenPark Amersfoort werd.

Kiki Klomp is dierverzorger in DierenPark Amersfoort. Ruim 2,5 jaar geleden studeerde zij af als dierverzorger en werkt sindsdien met veel plezier in het dierenpark.

Liefde voor dieren

Als kind was ik al gek op dieren. Ik had een abonnement op DierenPark Amersfoort en kende het park dan ook op mijn duimpje. Maar dat ik jaren later zou werken in deze dierentuin? Dat had ik toen nooit gedacht.

Hoe word je dierverzorger - DierenPark Amersfoort
Maar dat ik jaren later zou werken in deze dierentuin? Dat had ik toen nooit gedacht.

De juiste opleiding

Ik houd van dieren en heb een passie om met ze te werken. Daarom ben ik, nadat ik de middelbare school in 2018 afrondde, de opleiding Dier & Management aan het Aeres MBO in Barneveld gestart. Dit is een niveau 4-opleiding. In drie jaar tijd kom je een heleboel te weten over de verzorging van de dieren, verschillende rassen, het gedrag, de beste huisvesting, de gezondheid, voortplanting en de geboorte. Super interessant allemaal!

De opleiding die ik volgde is heel breed. De studie bestaat uit meerdere keuzedelen. Je kiest dus welke richting je op wilt: een dierenasiel, dierenwinkel, dierentuin en nog veel meer.

Hoe word je dierverzorger - DierenPark Amersfoort
Je kiest dus welke richting je op wilt: een dierenasiel, dierenwinkel, dierentuin en nog veel meer.

Heel veel werkervaring opdoen

Dierverzorgers in opleiding leren vooral door te doen. Werkervaring is superbelangrijk om later een baan als dierverzorger te vinden. En dat doe je al tijdens je opleiding door – je raadt het misschien al –stages! Door op verschillende, goede plekken stage te lopen, krijg jij een heel bijzonder kijkje in de bijzondere dierenwereld.

Hoe word je dierverzorger - DierenPark Amersfoort
Door op verschillende, goede plekken stage te lopen, krijg jij een heel bijzonder kijkje in de bijzondere dierenwereld.

Door mijn stages ben ik erachter gekomen hoe leuk ik het werken in een dierentuin vind. In mijn tweede studiejaar liep ik stage in ARTIS, de dierentuin in Amsterdam. Hier heb ik onder andere zeeleeuwen, mandrils, rode panda’s en bennettwallaby’s verzorgd. Een jaar later kwam ik in DierenPark Amersfoort terecht, waar ik altijd te vinden was in De Nacht. Mijn eindstage (in mijn laatste studiejaar) was ik apenverzorger in de Apenheul. Allemaal toffe werkplekken!

Na de opleiding

Met mijn diploma op zak nam ik weer contact op met DierenPark Amersfoort. Gelukkig kon ik hier als junior dierverzorger aan de slag. Dit keer werkte ik niet alleen in De Nacht, maar verzorgde ik alle dieren over het héle park. En nu, anderhalf jaar later, werk ik op een vaste afdeling met elke dag met dezelfde diersoorten. Je kunt mij altijd vinden in het voorste gedeelte van het park.   

Hoe word je dierverzorger - DierenPark Amersfoort
En nu, anderhalf jaar later, werk ik op een vaste afdeling met elke dag met dezelfde diersoorten. (Binnenverblijf brilberen)

Zoogdieren en vogels

Ik werk met de grote zoogdieren, zoals olifanten, chimpansees en brilberen, maar ook met kleine zoogdieren: otters, prairiehondjes en de rode panda. En de vogels natuurlijk! Ik heb dus een diverse afdeling, met een heleboel verschillende diersoorten.

Hoe word je dierverzorger - DierenPark Amersfoort
Ik werk met de grote zoogdieren, zoals olifanten, chimpansees en brilberen, maar ook met kleine zoogdieren: otters, prairiehondjes en de rode panda

Ik heb veel geluk gehad dat ik direct na mijn opleiding in DierenPark Amersfoort aan de slag kon. Dierverzorger is een heel populaire baan. Meteen aan de slag als dierverzorger? Dat kan daarom best moeilijk zijn. Maar als het écht jouw droombaan is, ga er dan voor!

Hoe word je dierverzorger - DierenPark Amersfoort
Dierverzorger is een heel populaire baan. Meteen aan de slag als dierverzorger? Dat kan daarom best moeilijk zijn.

Wat doet een dierverzorger?

De baan van een dierverzorger is nooit saai, elke dag mag ik met de leukste dieren (en collega’s) werken. ’s Ochtends starten we de werkdag met een overleg met het team. Elke afdeling neemt door hoe de dag ervoor is gegaan en wat er vandaag op de planning staat. Daarna ga ik naar de dierbewoners toe. Allereerst kijken we hoe het met de dieren gaat, of zij de nacht goed zijn doorgekomen. Deze observatie is superbelangrijk en gebeurt eigenlijk de hele dag door.

Hoe word je dierverzorger - DierenPark Amersfoort
Deze observatie is superbelangrijk en gebeurt eigenlijk de hele dag door.

Na onze check-ronde gaan we aan de slag: voeren, schoonmaken, trainingen geven, observeren, dierpraatjes houden; het hoort er allemaal bij!

Ik word ook dierverzorger!

Als jij, net als ik, een dierenliefhebber bent en je steekt graag je handen uit de mouwen, dan past de baan van dierverzorger misschien wel bij jou. Maar onthoud: een dierverzorger in de dierentuin is een echte doener, een aanpakker en houdt ervan om buiten te zijn – ook als het regent gaat het werk in de dierentuin gewoon door!

Hoe word je dierverzorger - DierenPark Amersfoort
Maar onthoud: een dierverzorger in de dierentuin is een echte doener, een aanpakker en houdt ervan om buiten te zijn.

Nu weet je hoe jij – net als ik – dierverzorger kunt worden. Het is belangrijk om de juiste opleiding te volgen en hard te willen werken. Is dit jouw droombaan? Misschien word jij ooit mijn collega, dat zou leuk zijn!