Robert Oosterhof is leidinggevende Groenvoorziening. Binnen DierenPark Amersfoort is hij medeverantwoordelijk voor een duurzame aanpak en behoud van de natuur.
DierenPark Amersfoort vindt duurzaamheid heel belangrijk. Wij zorgen goed voor de natuur en dragen bij aan schone toekomst. Al jaren worden wij beloond met een gouden Green Key. Dit keurmerk geeft aan dat wij meer doen op het gebied van duurzaamheid dan de wet- en regelgeving van ons vraagt. Dit heeft niet alleen betrekking op watergebruik, maar op alle duurzame aspecten waar dierentuinen rekening mee dienen te houden.
Waterkringloop
In deze blog zoom ik in op het watergebruik. Bij hoge temperaturen verdampt water uit zeeën, meren en rivieren. Zo ontstaat een wolk. Wanneer het regent, vallen de waterdruppels naar beneden. Deze regen valt direct terug in de wateren of valt op de grond. Het water dat in de grond verdwijnt, stroomt heel langzaam ondergronds terug richting zee. Zo is de cirkel weer rond.
Terug aan de natuur
Diep onder de grond zijn dus miljoenen liters water opgeslagen. Al het regenwater dat soms met bakken uit de lucht valt, blijft lang in de grond voordat het de zee bereikt. Dit kan wel honderden jaren duren. In de tussentijd profiteert de natuur van het vocht, waardoor planten, bloemen en struiken groeien.
Dit vinden wij heel belangrijk. DierenPark Amersfoort is gelegen midden in een prachtig bos vol met inheemse natuur. Om ons bos en de natuur eromheen gezond te houden, geven wij zoveel mogelijk water terug aan de natuur.
Opvangen van regen
Vroeger kwam al het regenwater in het riool terecht, maar dit gebeurt steeds minder. Leidingwater is het water dat uit de kraan en de douche komt. Dit water verdwijnt via de wasbak of het doucheputje wél in het riool. Waterbedrijf Vitens filtert dit en laat het water terugstromen naar de rivieren. Het zuiveren van het water kost tijd, geld en is slechter voor het milieu. Regenwater is niet vuil en is direct bruikbaar om de natuur te onderhouden.
Wanneer het regent, klettert de regen op bestrating, tussen bomen en beplanting of in de dakgoot. DierenPark Amersfoort heeft bewust op verschillende plekken halfverharding geplaatst. Dit zijn harde ondergronden die bestaan uit kleine zand- en kiezeldeeltjes. Deze paden laten gemakkelijk water door, waardoor het water de grond in sijpelt. Daarnaast zijn er tal van putdeksels. Het regenwater dat op stenen bestrating valt, loopt daarin weg naar de omliggende natuur, zodat je niet tot aan je enkels in het water staat.
Opvangkratten
Ook via dakgoten wordt het water de grond in geleid. Ondergronds zijn grote opvangbakken geplaatst die het regenwater via de regenpijp en straatkolken opvangen. Infiltratiekratten noemen we die. In deze kratten zitten gaten en daaromheen zijn doeken gewikkeld, zodat het water langzaam uit de kratten ontsnapt. Zo geven wij het water terug aan de natuur.
Wij hebben deze kratten ook ondergronds verspreid over grote delen van het park. Onder de parkeergarage ligt bijvoorbeeld een heel grote. Eigenlijk zijn dat meerdere kratten bij elkaar. Het zijn net grote legoblokken. Er kan wel 50.000 liter in!
Vijvers bijvullen
Ook onze dieren krijgen te maken met bronwater. Dieren drinken uit vijvers en bij hoge temperaturen verdampt het water. Zo zakt het waterniveau. Om deze vijvers te vullen, hebben wij vijf waterbronnen in het park staan waaruit water kan worden gehaald. Er staat er een achter het neushoornverblijf, bij het maki-eiland, in de Japanse tuin en achter het berenverblijf en op de Savannestraat, dit is de straat achter de schermen bij de zebra’s en giraffen. Het zijn grote drukvaten waar bronwater in opgeslagen is. Wanneer een vijver tot een bepaald niveau zakt, krijgt het drukvat automatisch een seintje dat deze vijver gevuld moet worden.
Via heel lange pijpen die diep de grond in gaan, pompen wij grondwater op. Soms wel dertig meter diep! Dat is de grondlaag waar we gezond en bruikbaar water vinden. In sommige andere lagen zit bijvoorbeeld ijzer. Als je met dat water zou sproeien, worden je planten bruin. Dat wil je natuurlijk niet.
Je moet dus een schone grondlaag hebben. Daarmee vullen wij de vijvers, de Expeditie-rivier en de Bosbeek en sproeien wij de planten en bomen. Dat water zakt vervolgens weer de grond in of verdampt.
Een verkoelende zomer
We moeten zuinig omgaan met water. Shelitha zal je uitleggen waarom het belangrijk is om je watergebruik eens onder de loep te nemen. Als je deze zomer een bezoekje brengt aan DierenPark Amersfoort, krijg je naast een informatieve waterspeurtocht met bruikbare watertips, ook een leuke verrassing mee naar huis!
Shelitha van Hunen werkt bij drinkwaterbedrijf Vitens dat van grondwater drinkwater maakt. Het drinkwaterbedrijf pompt het grondwater op, zuivert het en zorgt er vervolgens voor dat jouw douche, kraan en toilet van schoon water zijn voorzien.
Woon jij in Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland of Utrecht? Dan zorgen wij ervoor dat jij elke dag over schoon drinkwater beschikt. Ook aan DierenPark Amersfoort leveren wij zuiver drinkwater.
Miljoenen liters
Een persoon verbruikt gemiddeld 120 liter water per dag. In de zomer kan het zelfs oplopen tot 170 liter. Dat betekent dat wij dagelijks miljoenen liters water oppompen om 5,8 miljoen mensen van water te voorzien. Dit water halen wij uit de grond. Er zijn 110 verschillende natuurgebieden waar wij het water uit de bodem pompen.
Het water dat wij oppompen ligt tientallen tot honderden meters diep onder de grond. Daar zit het beste en schoonste water en daar maken wij drinkwater van. Wij zuiveren het om er betrouwbaar drinkwater van te maken. Gelukkig helpt de natuur ons een handje. Voordat het regenwater tientallen meters de grond is ingezakt, stroomde het langs aarde-, zand- en kleilagen. Dit is een natuurlijk filter, waardoor ongewenste stoffen in de bodem achterblijven.
Het is belangrijk om de bodem zo natuurlijk mogelijk te houden. Want hoe schoner de bodem, hoe schoner het grondwater. Vitens hoeft het water dan minder te zuiveren om er drinkwater van te maken. Want wat niet in het grondwater zit, hoeft er ook niet uit. Bovendien kost minder zuiveren ook minder energie.
Water besparen
Onze bevolking groeit. Dat betekent dat wij steeds meer water nodig hebben, maar water is niet oneindig te verkrijgen. Op een gegeven moment is het op. Wij mogen maandelijks maar een bepaald aantal liter water oppompen om te voorkomen dat de natuur uitdroogt. Op extreem warme dagen komen wij dichtbij die grens. Op heel warme dagen kunnen sommige huishoudens merken dat er minder water uit de kraan stroomt of dat de douchestraal zachter is. Op die manier wordt water bespaard. We moeten bewust omgaan met water. Water besparen is nodig.
Wat kan ik doen?
Gelukkig kan jij heel eenvoudig al een verschil maken om water te besparen en de natuur een handje te helpen.
- Net als in DierenPark Amersfoort hebben veel toiletten een spaarknop. Dit is de kleine knop om het toilet mee door te spoelen. Gebruik jij die al? Als je die indrukt, stroomt er ‘slechts’ vier liter water weg. Met de grote knop is dit acht liter! Gebruik dus vaker de kleine spaarknop.
- En hoe lang sta jij gemiddeld onder de douche? Elke minuut dat je onder de douche staat, spoelt er acht liter water weg. Met een douchetimer kun je je doucheroutine inkorten tot vijf minuten. Wij gaven een heleboel douchetimers weg aan DierenPark Amersfoort, die ze deze zomer uitdeelt aan elk huishouden dat een bezoekje brengt aan het park. Je kunt daar ook een speurtocht volgen, waar je van ons verschillende watertips krijgt.
- Gebruik regenwater om je planten water te geven. Ieder voorjaar valt er regen die je goed kunt gebruiken om je tuin groen te houden. Regenwater is gratis, duurzaam en omdat er geen kalk in zit is het beter voor je planten dan drinkwater. De bekendste en goedkoopste manier om regenwater op te vangen is de regenton.
- Wil je spelen met water maar zo min mogelijk drinkwater verspillen? Vul je zwembad dan met een paar centimeter water, dat scheelt heel liters. Of speel flessenvoetbal waarbij je statiegeldflessen vult met water uit de regenton. Zo sproei je meteen het gras!
Wij moeten allemaal zuiniger met water omgaan, zodat iedereen én de natuur voldoende water heeft en zij op haar mooist blijft bestaan. Wij streven naar elke druppel duurzaam. Dus wees zuinig op het water en wees een held van de natuur!