Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Geslacht luiaard bekend

Op de buik van de tweevingerige luiaard Amaka in Dierenpark Amersfoort is een kleintje te vinden en de dierverzorgers weten inmiddels het geslacht. “Bij luiaards kun je van de buitenkant niet zien of het een heer of een dame is, daarom hebben wij een DNA-onderzoek gedaan”, vertelt dierverzorger Thijs Zonnenberg. “De kleine luiaard blijkt een mannetje te zijn.”

Het luiaardjong is in februari geboren in het Amersfoortse dierenpark. “Om het geslacht te bepalen, hebben we een haar van het jong opgestuurd voor onderzoek”, legt de dierverzorger uit. “De kleine heer is inmiddels een paar maanden oud en is de omgeving al flink aan het verkennen. Meestal vanaf de buik van zijn moeder, maar af en toe klautert hij al voorzichtig op eigen houtje rond. Loop je langs, dan kruipt hij snel terug naar moeder Amaka, want alleen op pad gaan is natuurlijk nog een beetje spannend.”

Luiaards groeien op bij de moeder en na ongeveer negen maanden verlaten zij het ouderlijk nest en gaan zelfstandig leven. “In ons nachtdierenverblijf De Nacht kun je daarom op verschillende plekken luiaards spotten”, aldus Thijs. De Nacht is op dit moment beperkt open; Gidsen leiden hier kleine groepjes bezoekers rond. “Nu we het geslacht weten, zijn we alleen nog op zoek naar een leuke naam voor het luiaardmannetje.” Suggesties voor namen kunnen doorgegeven worden via de socialmediakanalen van DierenPark Amersfoort