Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Eerste weken van de brilberen

De broertjes brilbeer, Teju en Ariba (beiden drie jaar), verblijven nu een paar weken in DierenPark Amersfoort. Die eerste weken zijn heel belangrijk: hoe gaat het met de dieren, kunnen de beren wennen aan hun nieuwe verblijf, hoe reageren de nieuwe bewoners op de bezoekers?

Saskia Visser - DierenPark Amersfoort

Saskia Visser is Eerste Medewerker Dierverzorging. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van een groot aantal soorten en het aanspreekpunt van de dierverzorgers die deze soorten verzorgen. Zo ook over de brilberen en hun verzorgers.

Van Duisburg naar Amersfoort

Paar weken geleden kwamen de brilberen aan vanuit Dierentuin Duisburg. De eerste dagen verbleven zij enkel in hun binnenverblijf, zodat zij rustig konden wennen. Wij zijn de brilberen meteen goed in de gaten gaan houden om te checken hoe het met de broertjes ging na de lange verhuizing. De twee beren voelden zich echter al snel op hun gemak en besloten op onderzoek uit te gaan.

Teju en Ariba ontdekken hun nieuwe onderkomen

Alles vinden zij interessant en wordt door de brilberen nieuwsgierig onderzocht. De waterbak trok al heel snel hun aandacht. Niet alleen om uit te drinken, maar ook om mee te spelen.

Voor het eerst naar buiten

Een paar dagen later mochten de brilberen voor het eerst hun buitenverblijf in. Een spannend moment. Maandenlang zij wij bezig geweest met de voorbereidingen aan hun nieuwe onderkomen. Samen hebben wij ervoor gezorgd dat de oude berenrots helemaal is toegespitst tot de nieuwe bewoners. Het verblijf is volledig aangepast: het ging flink de hoogte in en kreeg een volledig groene metamorfose.

Het brilberenverblijf is volledig aangepast

Zo is het iconische berenverblijf helemaal ingericht op de nieuwe bewoners. En dan is daar het moment aangebroken dat de beren voor het eerst hun nieuwe verblijf mogen ontdekken. Hoe tof is dat?!

Baldadig

De introductie verliep en verloopt eigenlijk nog steeds goed. De dieren hebben het helemaal naar hun zin. En dat is te merken ook. De broertjes onderzoeken alles. Elke struik, elke tak en elke steen krijgt hun volle aandacht. Dat ontdekken gaat met de ruige poot. Zo hadden wij over het water boomstammen geplaatst waarover de dieren konden oversteken. Je raadt het al: inmiddels liggen alle stammen onder het wateroppervlak.

Brilbeer in het water

Dat de brilberen uitmuntende klimmers zijn, hebben zij ook al bewezen. In een mum van tijd klimmen zij in de boomtoppen. In de hoogste boom, wel zeven meter lang, zat al snel een van de brilberen heen en weer te zwieren. Voor de bezoekers natuurlijk prachtig: zij komen de brilbroertjes op hoogte tegen als zij over de wankelbrug wiegen.

Brilbeer gaat de hoogte in

De beren zijn met hun baldadige en ondeugende gedrag nu al uitgegroeid tot publiekslievelingen. Toch nemen de dieren nu ook steeds meer rust. En dat is een goed teken: zij voelen zich echt thuis in hun verblijf.

De broertjes ontdekken hun nieuwe verblijf

Niet een biet

Omdat wij de beren zo nauwlettend monitoren, komen wij steeds meer over de broertjes te weten. Zo kwamen wij erachter dat zij het heel leuk vinden om met stokken te gooien en takken heen en weer te zwiepen. Daarom hebben wij als verrijking een boomstamschijf aan een touw vastgemaakt en die opgehangen. Op een filmpje dat ik heb gefilmd, zie je Teju met volle kracht de schijf heen en weer slingeren. Ariba kijkt nieuwsgierig toe.

Ook hun favoriete menu is inmiddels bekend. Zo zijn de brilbroertjes dol op vis, walnoot en witlof, maar laten zij broccoli, biet en paprika liever liggen. Wij zorgen uiteraard voor een uitgebalanceerd dieet. Eén ding is zeker: niet alleen deze brilbroertjes, maar ook wij zitten nooit stil. Wij leren elke dag van deze soort. Saai gaat het niet worden. Gelukkig maar.