Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Eerste dekkingen bij tijgers

Er hebben meerdere dekkingen plaatsgevonden tussen Siberische tijgers Angara en Krai. “Positieve signalen die wijzen op wederzijdse interesse lieten wat langer op zich wachten”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “Daarom is het extra bijzonder dat beide tijgers nu belangstelling in elkaar hebben getoond rondom de nationale dag van de liefde.” De eerste ontmoeting vond plaats in oktober 2022, maar sindsdien leken de tijgers elkaar niet altijd te accepteren, tot nu.

De eerste ontmoetingen tussen Krai en Angara verliepen moeizaam, maar na deze onzekere periode blijken de tijgers toch interesse in elkaar te tonen. “Meerdere experts keken mee tijdens het langdurige introductieproces en hebben het verloop gemonitord. “Af en toe tastten de roofdieren elkaar af, maar de katachtigen zochten ook regelmatig de confrontatie op”, legt Marc uit. Om verdere spanningen te voorkomen, werd meerdere keren gebruikgemaakt van een scheiding tussen de dieren, zodat de tijgers elkaar slechts konden zien en ruiken. Inmiddels is het tij gekeerd en zijn de signalen hoopgevend. “We monitoren continu gedragingen en laten het proces zorgvuldig verlopen. Ook houden we rekening met de cyclus van Angara. Op het moment van de eerste dekkingen was Angara krols dat positief uitpakt voor de ontmoeting met Krai”, legt Marc uit. De dierverzorgers hebben van dit moment gebruikgemaakt om de introductie voort te zetten. “We kunnen nu nog niet vaststellen of de dekking is geslaagd, dat weten we als de reguliere cyclus uitblijft.” Het is nu afwachten hoe de tijgers de komende periode op elkaar reageren. “We zijn erg benieuwd of de tijgers de klik blijven behouden. Er is in ieder geval een goede basis gelegd, dit is hoopgevend.”

Tijgers dekking DierenPark Amersfoort

Siberische tijgers leven in het wild in Zuidoost Rusland, Noord-China en Siberië. De tijgersoort wordt helaas in de natuur bedreigd. De afgelopen eeuw is het aantal tijgers in het wild met 97 procent afgenomen. Lichaamsdelen worden gebruikt om medicijnen te maken en de botten zouden reumaklachten verminderen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt dit jaar The Corbett Foundation, een natuurbeschermingsproject dat zich inzet voor de tijgers en hun leefomgeving. Marc: “Doordat de populatie in het wild drastisch is afgenomen, hopen wij bij te dragen aan het behoud van deze tijgersoort.” DierenPark Amersfoort heeft een positief voortplantingsadvies gekregen voor de tijgers. Dit betekent dat er welpen mogen worden geboren in het park. “Wie weet zijn de dekkingen succesvol en lopen er over drie maanden welpen rond”, stemt Marc hoopvol. Bezoekers kunnen tijgers Krai en Angara bewonderen in DierenPark Amersfoort.