Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Een zomer vol Waterpret!

Wat kun je doen op een hete zomerdag? Bij DierenPark Amersfoort hebben we het perfecte antwoord hierop: beleef een heleboel Waterpret! in het bos van DierenPark Amersfoort. In deze blog vertelt Hylke jou welk zomerse evenement dit jaar op jou wacht. Mark van drinkwaterbedrijf Vitens geeft jou vervolgens vijf watertips, zodat jij deze zomer op een duurzame manier geniet van water.

Hylke Steggerda is projectleider bij DierenPark Amersfoort. Hij organiseert samen met zijn team het evenement Waterpret! dat jij de hele zomervakantie in DierenPark Amersfoort kan beleven.

Waterpret!

Deze zomervakantie geniet jij van spetterende avonturen. In het heerlijke zonnetje, maar ook in de verkoelende schaduw van de grote, groene bomen en tussen de dieren beleef jij namelijk heel veel waterpret.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort
Ook in de verkoelende schaduw van de grote, groene bomen en tussen de dieren beleef jij namelijk heel veel waterpret.

Afgelopen zomer zijn we gestart met dit zonnige vakantie-evenement. Dit jaar breiden wij het evenement verder uit en ontdek je nieuwe wateractiviteiten en nieuwe elementen. Maar ook nu staat ‘duurzaam watergebruik’ in de schijnwerpers (in de spotlights van de zon). Tijdens jouw dagje uit beleef je niet alleen heel veel waterpret, maar je ontdekt ook waarom water belangrijk is voor plant, dier en mens.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort
Tijdens jouw dagje uit beleef je niet alleen heel veel waterpret, maar je ontdekt ook waarom water belangrijk is voor plant, dier en mens.

Watertocht

Deze onvergetelijke en spetterende dag begint al bij binnenkomst. Bij de ingang krijg jij een Watertocht-speurtocht mee. Kom erachter hoe belangrijk water is voor jou. Ben jij zo zuinig als een kameel of spetter jij in het rond als een olifant? Beantwoord vijf vragen over jouw watergebruik. Zo ontdek jij niet alleen een heleboel over water, maar ook over jezelf. Bij deze Watertocht ontvang je een leuk cadeau. Wat deze verrassing is, verklapt Mark jou verderop in deze blog.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort
Bij de ingang krijg jij een Watertocht-speurtocht mee. Ben jij zo zuinig als een kameel of spetter jij in het rond als een olifant?

Dierfonteinen

Kom naar Restaurant de Buitenplaats of het Pretplein en geniet van eindeloos veel waterpret! Onder deze twee dierfonteinen beleef je veel plezier. Een van de fonteinen staat in het teken van pelikanen, en de andere van olifanten. Deze dieren gebruiken veel water. De pelikaan schept met de snavel vis uit het water, waarbij al het water uit de snavel giet. En de olifant kan liters water in de slurf vasthouden, wat het dier maar al te graag over zichzelf en jou heen spuit.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort
Onder deze twee dierfonteinen beleef je veel plezier. Een van de fonteinen staat in het teken van pelikanen, en de andere van olifanten.

Op warme, zomerse dagen is het heerlijk om onder deze fonteinen te springen en lekker af te koelen. Maar wees gerust, DierenPark Amersfoort gaat zuinig om met water. Om verdroging tegen te gaan, vangen wij al het water ondergronds op in infiltratiekratten. Deze kratten zorgen ervoor dat het water langzaam de grond in sijpelt, waardoor de bodem vochtig blijft en de planten worden gevoed. Vooral op warme dagen is ons bos hier heel blij mee.

Om verdroging tegen te gaan, vangen wij al het water ondergronds op in infiltratiekratten.

Zuinig met water

Het is belangrijk om in de wereld zuinig om te gaan met water, omdat we steeds vaker te maken hebben met verdroging, ook in Nederland. Tijdens dit onvergetelijke dagje uit ontdek je wat we aan dit probleem kunnen doen. Gelukkig hoor ik dat kinderen al een heleboel weten over water, maar zij stellen ook goede vragen aan de Waterrangers, de waterexperts die jou helpen bij de verschillende wateractiviteiten. Dit merkte ik ook op bij de Grote Waterschoonmaak. Met dit zomerevenement hoop ik dat we deze interesse voor water en de natuur nog verder groeit.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort
Gelukkig hoor ik dat kinderen al een heleboel weten over water, maar zij stellen ook goede vragen aan de Waterrangers, de waterexperts die jou helpen bij de verschillende wateractiviteiten.

Wateractiviteiten

Tijdens jouw bezoek aan ons park ontdek jij ook dat water niet altijd schoon is. Helaas ligt er in de natuur een heleboel afval in het water dat het water vies maakt. Samen moeten we ervoor zorgen dat dit stopt. Daarom kun je in DierenPark Amersfoort ervaren hoe goed jij bent in het vissen van zwerfafval. Tijdens een spannend waterspel kan jij, samen met andere kinderen, blikjes uit het water hengelen. Je vindt dit stromende beekje vlak bij de olifanten.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort
Tijdens een spannend waterspel kan jij, samen met andere kinderen, blikjes uit het water hengelen.

Verderop in het park loop je tegen een andere watertafel aan. Bouw dammen en zorg ervoor dat iedereen genoeg water krijgt: dier, plant, mens en het watervervoer. Maar wees snel, want anders is het water weg.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort
Verderop in het park loop je tegen een andere watertafel aan.

Vakantie tussen de dieren

En er is meer. Heb jij al eens lekker in het water van de Bosbeek gespeeld en gechild op het zomerse strand? Vlak bij het Dinobos, bij IJstijd, vind je een stromende beek. Kom pootjebaden, bouw de mooiste zandkastelen of relax in de strandstoelen. Heb je dan nóg niet genoeg gekregen van al dat gespetter? Kijk dan nog eens op het Boerenerf en het Speel-O-Droom.

Het ultieme vakantiegevoel beleef je tussen de dieren in DierenPark Amersfoort. Waterpret is overal, gelukkig droog je snel op in de zon. Natuurlijk kun je tussendoor jouw favoriete ijsje bestellen en onze verrassende drankjes proberen, zoals bubble tea, Frozen Fristi, Frozen Chocomel, alcoholvrije mojito’s en shakes. Ook in de shops vergroot je het vakantiegevoel. Flaneer met de waanzinnige flamingozonnebril en ook zonnebrandcrème is te verkrijgen om jezelf te beschermen tegen de felle zonnestralen.

Mark de Vries werkt als programmamanager waterbesparing bij drinkwaterbedrijf Vitens. Dit bedrijf maakt van grondwater drinkwater. Het drinkwaterbedrijf pompt het grondwater op, zuivert het en zorgt er vervolgens voor dat jouw douche, kraan en toilet van schoon water zijn voorzien.

Water eerlijk verdelen

Zoals Hylke al zei, is water heel belangrijk voor plant, dier en voor jou! Het is belangrijk om zuinig met ons water om te gaan, anders raakt het water op. Dit beleef je bij een van de wateractiviteiten in DierenPark Amersfoort. Dan ervaar je hoe lastig het is om water eerlijk over iedereen te verdelen.

En in de praktijk is het ook ingewikkeld. Zowel de natuur, als jij en ik willen schoon water hebben. Wij kunnen heel veel water uit de grond pompen, maar daar is de natuur niet blij mee. We moeten dus een balans vinden.

129 liter

Daarom moeten jij en ik goed op ons watergebruik letten. Per persoon verbruiken we 129 liter water per dag. In de zomer soms zelfs wel 170 liter! Hoe meer water we verbruiken, hoe meer we moeten oppompen uit de grond. Maar dan houdt de natuur minder over. Tegelijkertijd gooien wij, de mens, heel veel liters water weg. Zonde!  

Per persoon verbruiken we 129 liter water per dag. In de zomer soms zelfs wel 170 liter!

Daarom geef ik je een paar watertips. Als jij deze tips opvolgt, bespaar jij tot wel 14.000 liter water per jaar. Dat is ontzettend veel!

Watertips voor thuis

  • Een zwembadje in de tuin is natuurlijk heerlijk. Is deze waterpret voorbij en heb je het water niet gezuiverd met chloor(tabletten)? Laat dan het badje leeglopen in de tuin. Zo hoef je de tuin niet extra te sproeien. Je bespaart hiermee ongeveer 100 liter water per gevuld zwembad.
  • Gemiddeld staan we ruim zeven minuten onder de douche. Douche korter, maximaal vijf minuten. Dan bespaar je elk jaar 5.500 liter water. Een douchetimer helpt je hierbij.
  • Laat de kraan tijdens het tandenpoetsen uit. Een glas water gebruiken bij het spoelen is nog beter. Je bespaart hiermee 180 liter per jaar.
  • De kleine klop (of spaarknop) op het toilet maakt een groot verschil. Met de kleine knop spoel je drie liter water weg. Met de grote wel zes liter. De kleine knop gebruiken dus!  
  • Gebruik een gieter om de planten water te geven, en giet het water dicht bij de wortels. Vul de gieter het liefst met opgevangen regenwater. Vijftien minuten sproeien met de tuinslang kost ongeveer 90 liter water. Een gieter is veel zuiniger.
Douche korter, maximaal vijf minuten. Dan bespaar je elk jaar 5.500 liter water.

Waterexpert

Hopelijk heb ik jou in korte tijd veel geleerd over water. In DierenPark Amersfoort ontdek jij deze zomer nóg veel meer over water. Breng daarom deze zomervakantie een bezoek aan DierenPark Amersfoort. Je steekt er niet alleen een heleboel van op, je beleeft tegelijkertijd ook nog eens een heleboel waterpret (op een verantwoorde en duurzame manier).

Verrassing

Zoals Hylke al zie, krijg je een verrassing van Vitens. Iedereen die deze zomervakantie een bezoek brengt aan DierenPark Amersfoort krijgt van ons een douchetimer cadeau. Met deze handige timer kun jij jouw douchetijd beperken. Draai de douchetimer maximaal één keer om. Of kun jij het binnen de tijd die de timer aangeeft? Probeer het eens!

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort
Iedereen die deze zomervakantie een bezoek brengt aan DierenPark Amersfoort krijgt van ons een douchetimer cadeau.