Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Een veilig thuis voor de luiaard? Adopteer een stukje regenwoud

De luiaard leeft hoog in de bomen in Costa Rica, maar het leefgebied wordt steeds kleiner. Daarom zamelen wij geld in om het leefgebied te beschermen. En jij kan helpen door een stukje regenwoud te adopteren. In deze blog legt Matthijs van Adopteer Regenwoud je uit wat deze natuurorganisatie doet en hoe jij –  heel makkelijk – een steentje bijdraagt.

Matthijs Bol

Matthijs Bol zet zich al jaren in voor natuurbescherming in Costa Rica. Samen met zijn vriend Maarten richtte hij de stichting Adopteer Regenwoud op.

Het magisch thuis van de luiaard

Stel je voor: je loopt door een tropisch, warm regenwoud in Costa Rica. Kletterend water, het gekraai van overvliegende papegaaien, het geritsel van bladeren en het orkest van ontelbaar veel insectensoorten; het magische geluid van het regenwoud. Slingerapen springen van tak naar tak, kleurrijke vogels vliegen over en om je heen zie je groen, groen en nog meer groen. Overal waar je kijkt is iets nieuws te ontdekken, van zoetgeurende bloemen tot verstopte dieren, zoals tapirs, jaguars, en natuurlijk luiaards. Maar dit magische thuis is in gevaar, we moeten het beschermen!

Kleurrijke vogels vliegen over je heen!

Luiaards in gevaar

Helaas worden veel bomen omgezaagd. De arme, lokale bevolking verkoopt deze gezonde bomen om te kunnen overleven. Om deze bomenkap te stoppen kopen wij het regenwoud over en bieden deze mensen een baan aan om het gebied te beschermen. Zo helpen wij het regenwoud én de bevolking. Een win-win!

Maar niet alleen de bevolking vormt een bedreiging. Vooral de grote bedrijven zijn de boosdoener. Vooral in de jaren ’70 van de vorige eeuw (vijftig jaar geleden) hebben Amerikaanse hamburgerbedrijven de bomen gekapt. Bossen verdwenen en weilanden kwamen ervoor in de plaats. Op deze graslanden konden koeien grazen. En uiteindelijk werden deze koeien geslacht voor de hamburgerindustrie. Op dit moment vormen grote bananen- en ananasplantages een gevaar. Hiervoor gaan grote stukken bos verloren en er wordt gif gebruikt om de gewassen te beschermen tegen onder andere ongedierte.

Helaas worden veel bomen omgezaagd in het leefgebied van de luiaard.

Er is dus werk aan de winkel. Het is heel belangrijk om actie te voeren om het regenwoud terug te halen. En dat kost heel veel tijd, en geld. De regering in Costa Rica helpt mee door nationale parken te beschermen. Costa Rica wil een groen land zijn en blijven. Maar de regenwouden buiten deze nationale parken zijn nog steeds in gevaar. En daar springt Adopteer Regenwoud te hulp.

Costa Rica wil een groen land zijn en blijven.

Adopteer Regenwoud

Adopteer Regenwoud is een natuurorganisatie die zich inzet om de luiaard (en andere wilde dieren) te beschermen in het regenwoud van Costa Rica. Door geld in te zamelen koopt de stichting grond in het regenwoud. Dit doet Adopteer Regenwoud niet alleen, maar samen met de lokale bevolking. En natuurlijk onze partners, zoals DierenPark Amersfoort. Van elke € 2,50 kunnen wij 1m2 aan regenwoud kopen en beschermen. Op dit stukje grond kan een boom groeien, het thuis van de luiaard.

Dit doet Adopteer Regenwoud niet alleen, maar samen met de lokale bevolking.

Onderzoek

Weet jij hoeveel driehonderd hectare is? Bijna 450 voetbalvelden! Dit is de grootte van het stuk regenwoud dat wij op dit moment beschermen. Maar dit is nog maar het begin. Ons doel is om tweeduizend hectare grond te beschermen. Dan kunnen wij de jaguar een veilig thuis bieden. Want een jaguar heeft tweeduizend hectare grond nodig om te overleven. Daar gaan we voor!

Ons doel is om tweeduizend hectare grond te beschermen.

In het deel van het regenwoud dat wij beschermen zijn onderzoekers elke dag heel hard aan het werk. Samen met studenten over de hele wereld doen wij onderzoek naar planten en dieren in het regenwoud. Om dat te kunnen beschermen, moeten we alles van hen te weten komen. Aan de hand van foto’s en bewegend beeldmateriaal zien wij wilde dieren, prachtig! Elke dag lopen we met de studenten het regenwoud in. Ze tellen alles wat zij tegenkomen: vogels, zoogdieren en de allerkleinste insecten. Alles wat beweegt, wordt geteld. Op deze manier komen wij alles te weten over het bijzondere leven in het regenwoud.

Aan de hand van foto’s en bewegend beeldmateriaal zien wij wilde dieren.

Flessenactie

Om ons onderzoeksgebied en het veilige thuis van de luiaard, jaguar en andere wilde dieren te vergroten, hebben wij geld nodig. In Costa Rica zijn de mensen arm. Zij hebben geen geld om de natuur te beschermen. Daarom vragen wij hulp in Nederland, zoals aan DierenPark Amersfoort. Als je zoveel mogelijk petflessen inlevert in DierenPark Amersfoort, help jij de luiaards in de natuur. Want petflessen leveren statiegeld op. En niet alleen flessen, ook blikjes zijn welkom! Tot en met het einde van het jaar gaat elke cent naar Adopteer Regenwoud.

Maar wat doe je met al die flesjes en blikjes? Simpel. Neem al je lege statiegeld flesjes en blikjes mee naar DierenPark Amersfoort en lever het in in de speciale containers. Met elk flesje bescherm jij een stukje regenwoud dat net zo groot is als een a4’tje. Alle kleine bee(s)tjes helpen!

Neem al je lege statiegeld flesjes en blikjes mee naar DierenPark Amersfoort en lever het in in de speciale containers.

Workshop op school

Het doel van Adopteer Regenwoud is om zoveel mogelijk kinderen in Nederland te bereiken, dus ook jou. Daarom geven wij gratis workshops op basisscholen. Meld je aan! In ruil daarvoor doe jij een sponsorloop of een heitje voor karwijtje (de auto’s in de straat wassen bijvoorbeeld). Alle acties zijn mogelijk. Doe ook mee! Samen beschermen we de luiaard in Costa Rica!

Samen beschermen we de luiaard in Costa Rica!