Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Een succesvolle mierenkolonie

Er krioelt al weer een tijdje een nieuwe, succesvolle mierenkolonie door de buizen in het Honderdduizend Dierenhuis. Nadat de vorige kolonie overleed, is deze nieuwe groep te bewonderen. Jouw adoptie is overgezet naar een van deze mieren. In de blog van Paul (dierverzorger) lees je hoe de nieuwe mierenkolonie zich heeft ontwikkeld en waar de verzorgers nu mee bezig zijn.

Paul Rodewijk is dierverzorger in DierenPark Amersfoort en verzorgt de reptielen, amfibieën en parasolmieren in het Honderdduizend Dierenhuis.

De nieuwe kolonie

De nieuwe mierenkolonie is hard gegroeid. Deze nieuwe kolonie begon klein, maar is inmiddels uitgegroeid tot een heel grote familie die bestaat uit één koningin en honderdduizenden werksters en soldaten! De koningin is de enige parasolmier die eitjes legt. Zij is dus de moeder van alle mieren. Als zij overlijdt, sterft de hele kolonie. 

De koningin is de enige parasolmier die eitjes legt. Zij is dus de moeder van alle mieren.

Werksters en soldaten

Wist je dat het buizenstelsel in het Honderdduizend Dierenhuis wel zestig meter lang is?! De parasolmieren leggen elke dag grote afstanden af. Want de mieren zijn altijd in beweging. De kolonie bestaat uit ‘werksters’ en ‘soldaten’.

Wist je dat het buizenstelsel in het Honderdduizend Dierenhuis wel zestig meter lang is?!

Als je heel goed kijkt, zie je dat de ene mier groter is dan de ander. De soldaten zijn het grootst en hebben sterke kaken. Met hun tanden graven deze mieren met gemak nieuwe gangen onder de grond. Werksters zijn kleiner en hebben elk een ander taak. Oudere werksters verkennen de omgeving, andere snijden blad af en nemen het mee naar het nest (de schimmelkamer). De allerkleinste werksters vermalen dit blad tot pulp. Weer andere werksters zorgen voor de koningin, de larven en de eitjes die in de schimmelkamer leven.

Bewegende schimmelkamer

De schimmelkamer is een belangrijke ruimte. De parasolmieren eten van de schimmel en in deze ruimte leeft de koningin. De schimmelkamer bevindt zich nu helaas nog voor een groot deel achter de schermen. De dierverzorgers proberen een andere ruimte zo in te richten, dat de werksters de schimmel verplaatsen. Als dit lukt, kan jij straks de schimmel nóg beter bewonderen.

De parasolmieren eten van de schimmel en in deze ruimte leeft de koningin.

Mijn collega’s en ik zorgen in deze zichtbare ruimte voor zo min mogelijk ventilatie en een hoge luchtvochtigheid. Dit is de ideale omstandigheid voor de schimmel. In de andere kamers verlagen wij de luchtvochtigheid juist, in de hoop dat de schimmel zich daar niet nestelt. 

Een klein stukje van de schimmel is al wel te zien. Als je door een van de raampjes kijkt, zie je een deel van deze bijzondere kamer. Kijk maar eens goed! Hopelijk verplaatsen de parasolmieren de hele schimmel langzaam naar deze plek. Dan ziet deze kamer er nog bijzonderder uit.

Een klein stukje van de schimmel is al wel te zien.

Uiteindelijk bepalen de mieren zelf waar zij hun schimmel opbouwen. De schimmel oppakken is gevaarlijk. De koningin is namelijk verstopt midden in de schimmel. Wij weten niet precies waar. Als wij de schimmel zomaar oppakken en verplaatsen, kan de majesteit overlijden. En dan sterft de kolonie uit. Dat willen we natuurlijk niet.

Voerkamer

Vooraan in het Honderdduizend Dierenhuis vind je een grote glazen bak waar een heleboel planten en bladeren in liggen. Dit is de voerkamer. De ene dag nemen de mieren het blad mee, de andere dag willen de insecten er niks van weten. De mieren weten namelijk precies hoeveel blad en welke plant de schimmel nodig heeft om te groeien.

Vooraan in het Honderdduizend Dierenhuis vind je een grote glazen bak waar een heleboel planten en bladeren in liggen. Dit is de voerkamer.

De mieren eten het blad dus niet, maar leven van de schimmel die wordt gevoerd met het blad. Sommige werksters snijden deze planten in stukjes. Deze stukjes dragen de mieren als een parasolletje boven hun hoofd door de buizen naar de schimmelkamer.

De mieren eten het blad dus niet, maar leven van de schimmel die wordt gevoerd met het blad.

Afvalkamer en grafkamer

Andere mieren verhuizen het blad dat de kolonie niet nodig heeft van het nest naar de afvalkamer. Dit afval is erg voedzaam voor planten. De cyclus is weer rond.

De mierenkolonie groeit, maar mieren sterven ook. Soortgenoten brengen overleden mieren naar de grafkamers. Een van de grafkamers vind je naast het verblijf van de vogelspin. Zo zie je maar: parasolmieren zijn altijd in beweging en hebben allemaal een taak. Ook het wegbrengen van overleden mieren hoort bij het leven van een parasolmier.

Blijf op de hoogte

De dierverzorgers houden in de gaten of de mieren de schimmel verplaatsen. Zodra er nieuws is, laten we je het gelijk weten. Volg ondertussen jouw geadopteerde mier via de mierencam of natuurlijk in het Honderdduizend Dierenhuis.